Warning: Undefined array key "frameborder" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 77
Warning: Undefined array key "scrolling" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 78
Warning: Undefined array key "width" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 86
Warning: Undefined array key "height" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 86
Warning: Undefined array key "frameborder" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 77
Warning: Undefined array key "scrolling" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 78
Warning: Undefined array key "width" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 86
Warning: Undefined array key "height" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 86
«Το Μητσοτάκης γιοκ το έχω ξανακούσει στο παρελθόν. Το άκουσα μετά τον Έβρο, ειπώθηκε με άλλα λόγια. Συναντηθήκαμε με τον κύριο Ερντογάν. Εκτιμώ ότι και πάλι κάποια στιγμή θα συναντηθούμε, πρέπει να συναντιόμαστε, πρέπει να μιλάμε και πρέπει να αντιμετωπίζουμε τις διαφορές μας πολιτισμένα στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας και μοναδικό σημείο αναφοράς το Διεθνές Δίκαιο, δεν υπάρχει άλλο πλαίσιο στο οποίο να μπορούμε να στηριχθούμε για να λύσουμε τις διαφορές μας. Από εκεί και πέρα νομίζω κατέστη σαφές σε όλους ότι στην παρούσα συγκυρία η προσήλωση των μελών του ΝΑΤΟ είναι στην Ουκρανία» ανέφερε ο πρωθυπουργός μετά το πέρας της Συνόδου στη Μαδρίτη απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
Ακόμα ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε τη Σύνοδο εξαιρετικά σημαντική καθώς όπως είπε εγκρίθηκε η διεύρυνσή της Συμμαχίας και τα όποια εμπόδια ξεπεράστηκαν γρήγορα και ανώδυνα. Πρόσθεσε ακόμα ότι είναι σημαντικό ότι στο Στρατηγικό Δόγμα επανεπιβεβαιώνεται η προσήλωση όλων των μελών της Συμμαχίας στις έννοιες της εδαφικής ακεραιότητας και του Διεθνούς Δικαίου, της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
«Η Σύνοδος Κορυφής είναι πολύ μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας για το μέλλον του ΝΑΤΟ, καθώς διευθετήθηκε το καινούργιο Στρατηγικό Δόγμα, το οποίο επικαιροποιεί τις προτεραιότητες της Συμμαχίας, ενόψει των προκλήσεων που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε την επόμενη δεκαετία. Προφανώς και στρατηγικός αντίπαλος της Συμμαχίας, σε αυτή τη συγκυρία, είναι η Ρωσία και για αυτό και προχωρούμε ως Συμμαχία σε μία σημαντική ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, έτσι ώστε να μπορέσουμε να προβάλλουμε αποτρεπτική ισχύ απέναντι στις όποιες φιλοδοξίες της Ρωσίας απέναντι σε χώρες μέλη του ΝΑΤΟ», είπε ο πρωθυπουργός.
«Δεν ετέθη από την Τουρκία κανένα ζήτημα που να αφορά στην προβολή των δικών της επιχειρημάτων εις βάρος της Ελλάδος»
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι τα μηνύματα που εξέπεμψαν προς την Άγκυρα τόσο οι ΗΠΑ, όσο και οι σύμμαχοι είναι σαφή.
Παράλληλα, σημείωσε πως η προσήλωση της Συμμαχίας είναι αποκλειστικά στραμμένη στη στήριξη της Ουκρανίας και δεν υπάρχει ανοχή για άλλα ενδεχόμενα προβλήματα, ούτε μπορεί να είναι η Συμμαχία πεδίο επίλυσης διμερών διαφορών μεταξύ των κρατών-μελών.
«Σε καμία από τις πολλές συζητήσεις που είχαμε αυτές τις ημέρες δεν ετέθη από την Τουρκία κανένα απολύτως ζήτημα που να αφορά στην προβολή των δικών της επιχειρημάτων εις βάρος της Ελλάδος. Αυτό κάτι λέει», ανέφερε χαρακτηριστικά, αποδίδοντας την ρητορική Ερντογάν το τελευταίο διάστημα στην ανάγκη να απευθυνθεί στην εσωτερική κοινή γνώμη.
Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι το καλοκαίρι θα είναι ήσυχο στο πεδίο. Σε ερώτηση σχετικά με το περιλάλητο «Μητσοτάκης γιοκ» του κ. Ερντογάν, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι αυτό ακούστηκε και στον Έβρο, αλλά μετά υπήρξε συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών.
«Πρέπει να συναντιόμαστε, πρέπει να μιλάμε και να αντιμετωπίζουμε την κατάσταση πολιτισμένα, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του. «Θα εξακολουθώ να επιμένω ότι η πόρτα της Ελλάδος σε έναν διάλογο εντός του πλαισίου του Διεθνούς Δικαίου είναι ανοιχτή», σημείωσε και πρόσθεσε πως η χώρα μας δε θα σταματήσει να θίγει τα ζητήματα της τουρκικής προκλητικότητας σε άπαντα τα διεθνή fora.
«Δεν είναι προς όφελος της Ελλάδας μία Τουρκία που είναι εντελώς απομονωμένη. Δε θέλουμε μια Τουρκία που δε συνομιλεί», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Σε ερώτηση για το αίτημα της Τουρκίας όσον αφορά στα F-16, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι δουλειά της κυβέρνησης είναι να ενισχύει την αποτρεπτική ισχύ της Ελλάδας, εγκαλώντας την αξιωματική αντιπολίτευση ότι ενώ…κόπτεται για το ενδεχόμενο να πάρει η Άγκυρα τα F-16 δε στήριξε τα βήματα της κυβέρνησης για την αμυντική θωράκιση της χώρας. Όσον αφορά στα F-35, η χώρα μας έχει ήδη στείλει την επιστολή ενδιαφέροντος για την αγορά μίας μοίρας, με την προοπτική απόκτησης ακόμα μίας, έκανε λόγο για μακρά διαδικασία και τοποθέτησε την απόκτησή τους το 2027 ή το 2028. Όταν και θα υπάρχει ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος.
Ερώτηση έγινε στον Πρωθυπουργός και για το ζήτημα του όρου Turkaegean που χρησιμοποίησε η Τουρκία για να απαντήσει: «Η κυβέρνηση θα αντιδράσει. Προφανώς και υπάρχουν ευθύνες. Οι ευθύνες είναι υπηρεσιακές, κάποιοι εντός της διοίκησης δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους. Έχουμε δυνατότητες στο οπλοστάσιό μας να διορθώσουμε την εικόνα μας. Αν και βλέποντας τα αποτελέσματα της φετινής σεζόν αυτή η καμπάνια δεν έχει κανένα ιδιαίτερο αποτέλεσμα».
Κεντρικό σημείο της Συνόδου ήταν ο κίνδυνος παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης και ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ετοιμότητα της Ελλάδας να συμβάλλει στην εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών, μέσω του ελληνικού στόλου.
«Εκφράσαμε όλοι την έντονη ανησυχία μας για το γεγονός ότι μπορεί να βρεθούμε αντιμέτωποι με μία τεραστίων διαστάσεων επισιτιστική κρίση. Και η Ελλάδα, για ακόμα μια φορά, προσφέρεται να βοηθήσει και να υποστηρίξει οποιαδήποτε προσπάθεια γίνεται, υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου το σιτάρι το οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται εγκλωβισμένο στην Ουκρανία, πρωτίστως στην Οδησσό, να φύγει από την Ουκρανία και να καταλήξει τελικά στις χώρες που σήμερα το χρειάζονται. Η Ελλάδα έχει έναν ξεχωριστό ρόλο να παίξει σε αυτή την προσπάθεια, καθώς ελέγχει τον μεγαλύτερο στόλο στην παγκόσμια εμπορική ναυτιλία» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Αποστολή στη Μαδρίτη: Δημήτρης Γκάτσιος
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος