Α. Λυμπεράκη στο Πρώτο: Σε καιρό οικονομικής κρίσης, οι περιοχές με την μεγαλύτερη αντοχή είναι αυτές που έχουν μετανάστες (audio)

Με αφορμή «Το ναυάγιο του Ιανού της μετανάστευσης», το πρόσφατο άρθρο της στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, μίλησε η Αντιγόνη Λυμπεράκη, καθηγήτρια Οικονομικών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στον Χρήστο Μιχαηλίδη και στην εκπομπή «Καθρέφτης» στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 για τους πρόσφυγες και το πώς συνδέεται η ανάπτυξη μιας χώρας με τις επιτυχίες και την παροχή ευκαιριών στους μετανάστες.

Αναφερόμενη στο σχετικό της άρθρο, η κ. Λυμπεράκη εξήγησε σχετικά με τον τίτλο του, «επειδή ο Ιανός έχει δύο πρόσωπα, το ένα είναι αυτό που πανηγυρίζουμε για τα παιδιά από ξένες χώρες που τα καταφέρνουν μέσα από τις δυσκολίες- το χαμογελαστό πρόσωπο του Ιανού- το άλλο, το πολύ αποκρουστικό είναι όταν την ώρα που οι άνθρωποι είναι στην μεγάλη ανάγκη και παλεύουν με τα κύματα ότι δεν κάνουμε πάντα την σωστή κίνηση για να σώσουμε την ζωή τους, την συνείδησή μας, τις ευκαιρίες και την ευημερία όλων μας». Αυτό δεν έχει να κάνει ούτε με συγκεκριμένες κυβερνήσεις ούτε με συγκεκριμένες στιγμές, προσέθεσε, λέγοντας χαρακτηριστικά «εγώ δεν είμαι γλάρος να πετάω πάνω από το Αιγαίο να ξέρω ακριβώς ποιος έκανε τι και πώς».

Μιλώντας για το Φαρμακονήσι, η κ. Λυμπεράκη υπογράμμισε ότι 8 χρόνια μετά δικαιώθηκαν αυτοί που προσέφυγαν, οι επιζήσαντες του ναυαγίου, στο οποίο είχαν χάσει την ζωή τους 8 παιδιά και 3 γυναίκες. «Δηλαδή πόσο πιο ασφαλή θα είναι τα σύνορά μας αν αποδεχτούμε ότι 8 παιδιά και 3 μαμάδες θα αποδημήσουν εις Κύριον την ώρα που προσπαθούν να φτάσουν στην Ελλάδα και δεν θα φτάσουν ποτέ σε μια στεριά;» διερωτήθη η ίδια, σημειώνοντας ότι πρώτοι σε αυτά τα ναυάγια που πεθαίνουν είναι οι γυναίκες γιατί φορούν αυτά τα τεράστια ρούχα που τις βαραίνουν και βέβαια τα παιδιά. «Αποδόθηκε ευθύνη, ότι σαν χώρα έχουμε παραβιάσει το άρθρο για την «διατήρηση της ζωής» και κατά έναν τρόπο έχουμε παραβιάσει το άρθρο «της αξιοπρεπούς και μη εξευτελιστικής συμπεριφοράς» στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη γιατί μετά το ναυάγιο φαίνεται ότι αντιμετωπίστηκαν αυτοί οι άνθρωποι μέσα στην αναμπουμπούλα και στον φόβο μήπως αποδοθούν ευθύνες, λίγο σαν εγκληματίες» επισήμανε.

Τονίζοντας την σημασία της απόφασης, καθώς προέρχεται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, η κ. Λυμπεράκη σημείωσε ότι την ίδια ώρα οι Διεθνείς Οργανισμοί με πρώτη την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες «που είναι ό,τι καλύτερο έχουμε φτιάξει σαν ανθρωπότητα τα τελευταία 70 χρόνια, λένε ότι οι επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο είναι μια μόνιμη πρακτική, άλλοτε τις καταλαβαίνουμε, άλλοτε όχι, αλλά εκτός αυτού και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες που είναι ένας πολύ αξιόπιστος θεσμός με μακρά ιστορία στην Ελλάδα έχει ακριβώς την ίδια άποψη». «Εγώ σαν άτομο που ασχολούμαι με ΜΚΟ και έχω την χαρά να συμμετέχω στο «Home Project» που ασχολείται μόνο με ανήλικα, σας λέω ότι τα παιδιά μας που προσπαθούμε να τα βάλουμε στο σχολείο, να τους βρούμε υποτροφίες, να τους βρούμε δραστηριότητες να αναπτύξουν τα ταλέντα τους για ευκαιρίες, αυτά τα παιδιά έχουν βρεθεί 2 και 3 και 4 φορές στην Ελλάδα, έχουν βρεθεί πίσω και έχουν ξαναπροσπαθήσει. Δηλαδή, η επαναπροώθηση δεν είναι κάτι το οποίο σκάει σαν βόμβα» συμπλήρωσε.

«Εμείς σαν κοινωνία πότε είμαστε πιο ευτυχείς, πιο ήρεμοι, πιο πιθανόν να λειτουργήσουμε καλά και για την δική μας την ζωή, τα δικά μας τα παιδιά; Εάν πανηγυρίζουμε τις επιτυχίες μέσα από τις δυσκολίες κάποιων παιδιών που βρήκαν τον δρόμο τους ή όταν ντρεπόμαστε να κοιταχτούμε στον καθρέφτη επειδή μας καταδίκασε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου; Ποντάρουμε στην δική μας ευημερία, την ευτυχία και τις ευκαιρίες αν δώσουμε ευκαιρίες σε αυτούς που τις χρειάζονται και θέλουν να τις αξιοποιήσουν» συνέχισε η κ. Λυμπεράκη.

«Αν καταφέρουμε να βάλουμε στην άκρη αυτόν τον φόβο που έχουμε ότι δεν μας απειλούν οι άνθρωποι οι απελπισμένοι που θέλουν να ζήσουν καλά, αλλά μάλλον θα μας εμπλουτίσουν και αυτό δείχνει και η παγκόσμια ιστορία της μετανάστευσης. Ότι αυτοί που μεταναστεύουν ζουν καλύτερα από αυτούς που δεν μεταναστεύουν και ότι οι άνθρωποι που δέχονται μετανάστες στον τόπο τους ζουν καλύτερα από αυτούς που δεν δέχονται. Ακόμα και σε καιρό οικονομικής κρίσης, οι περιοχές που έχουν μεγαλύτερη αντοχή στην κρίση και επανέρχονται πιο γρήγορα στην ανάπτυξη είναι περιοχές που έχουν μετανάστες. Αν γίνεται συζήτηση για αυτά τα θέματα θα υπάρχει η δυνατότητα να ακουστεί το και αυτή η άποψη και θα μας δώσει την δύναμη να κάνουμε το σωστό που ναι μεν το ξέρουμε αλλά το επενδύουμε και με ένα επιπλέον επιχείρημα ότι θα κάνει σε όλους μας καλό» ανέφερε η κ. Λυμπεράκη.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος