Ανδρέας Ξανθός: Γενναία κίνητρα για την προσέλκυση γιατρών στα νησιά


Warning: Array to string conversion in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/content-single.php on line 56
Array

Περιοδεία στη Λήμνο πραγματοποίησε ο τομεάρχης Υγείας και μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ανδρέας Ξανθός. Συνοδευόμενος από τον βουλευτή του Νομού​ Γιάννη Μπουρνού και τα μέλη της ΚΕ Γιάννη Βουλγαράκη και Αναστασία Δαούση, επισκέφθηκε το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο (ΠΠΙ) Μούδρου, το Νοσοκομείο Λήμνου, το Δήμαρχο της Λήμνου κ. Μαρινάκη και τον Έπαρχο Λήμνου κ. Βλάτα. Επίσης ήταν ο κεντρικός ομιλητής σε ανοικτή πολιτική εκδήλωση που οργάνωσε η ΟΜ Λήμνου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με θέμα «Ισχυρό ΕΣΥ για Ισότητα και Αξιοπρέπεια στην Υγεία».

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση: «Κεντρικό ζήτημα των συζητήσεων με τους υγειονομικούς και την τοπική κοινωνία ήταν η σοβαρή υποστελέχωση του νοσοκομείου, ιδιαίτερα σε ιατρικό προσωπικό κρίσιμων ειδικοτήτων (π.χ. υπηρετεί 1 μόνο αναισθησιολόγος) αλλά και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων (π.χ. νοσηλευτές, τεχνολόγοι εργαστηρίων κ.λπ).

Το διαχρονικό αυτό πρόβλημα έχει επιδεινωθεί δραματικά τον τελευταίο καιρό, λόγω των συνταξιοδοτήσεων χωρίς αντικατάσταση και των παραιτήσεων μέρους του ιατρικού δυναμικού του νοσοκομείου, αλλά και των αναστολών εργασίας λόγω υποχρεωτικότητας. Αυτή η κατάσταση έχει οδηγήσει σε εξάντληση αντοχών του προσωπικού, το οποίο δυσκολεύεται να πάρει τα ρεπό και άδεια το καλοκαίρι, ενώ ήδη υπάρχει υπόλοιπο κανονικών αδειών του 2020 και του 2021.

Κοινή διαπίστωση όλων είναι ότι το ΕΣΥ, με τις σημερινές συνθήκες εργασίας, αμοιβής, εκπαίδευσης και επιστημονικής εξέλιξης, έχει πάψει πλέον να είναι ελκυστικό στους νέους γιατρούς και λοιπούς επιστήμονες υγείας, ειδικά στις παραμεθόριες, ορεινές και νησιωτικές περιοχές. Και ότι απαιτείται μια νέα πολιτική κινήτρων για την επαρκή στελέχωση των «άγονων» δομών του ΕΣΥ».

Ο Α. Ξανθός παρουσίασε αναλυτικά το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την Υγεία και συγκεκριμένα ανέφερε τα εξής: «​Αντιμετώπιση της κρίσης στελέχωσης του ΕΣΥ με μηχανισμό αυτόματης και μόνιμης κάλυψης των κενών λόγω συνταξιοδότησης, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, επιστροφή των εργαζομένων που είναι σε αναστολή και 15.000 στοχευμένες προσλήψεις σε βάθος 3ετίας για την ανάπτυξη νέων υπηρεσιών.

​Γενναία μισθολογική αναβάθμιση των γιατρών και των υπόλοιπων εργαζομένων του ΕΣΥ, ένταξη στα ΒΑΕ, νέα δέσμη κινήτρων (εργασιακών, οικονομικών, κοινωνικών, συνεχιζόμενης εκπαίδευσης, επιστημονικής εξέλιξης) για την προσέλκυση ιατρικού δυναμικού στο ΕΣΥ, με ειδική μέριμνα για τις δυσπρόσιτες -νησιωτικές περιοχές αλλά και για τις ειδικότητες σε έλλειψη και τα «άγονα» τμήματα-κλινικές σε όλη τη χώρα.

​Ενίσχυση των προϋπολογισμών του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ, με τελικό στόχο τη σύγκλιση με το μέσο ευρωπαϊκό όρο στις δημόσιες δαπάνες υγείας ( 7% του ΑΕΠ).

​Εξάλειψη των ανισοτήτων στην Υγεία, με «θετική διάκριση» υπέρ των οικονομικά αδύναμων, των ευπαθών και ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού και όσων ζουν σε απομακρυσμένες-νησιωτικές περιοχές.

Ειδικότερα ο Α.Ξανθός παρουσίασε και συζήτησε με τους εργαζόμενους του νοσοκομείου το πλαίσιο κινήτρων για την κάλυψη των ιατρικών θέσεων στα νησιά, που έχει επεξεργαστεί και δημοσιοποιήσει ο Τομέας Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Μια πρόταση κοστολογημένη (50 εκ.ευρώ ετησίως) και ρεαλιστική, που θα αλλάξει σημαντικά το κλίμα παραίτησης και απροθυμίας διορισμού ειδικευμένων γιατρών αλλά και το κλίμα υγειονομικής ανασφάλειας των τοπικών κοινωνιών.

Ο Α.Ξανθός τόνισε ότι μόνο μια νέα προοδευτική διακυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και με κορυφαία πολιτική προτεραιότητα την ενδυνάμωση και ποιοτική αναβάθμιση του ΕΣΥ, μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα είναι “κανείς μόνος του και αβοήθητος στην ασθένεια”»!

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος