Η Ελληνίδα μικροβιακός ωκεανογράφος/οικολόγος, Μαρία Παπαδάτου, είναι μεταξύ των επιστημόνων, που συμμετέχουν στην ωκεανογραφική ερευνητική αποστολή ECOTIP 2022 για την μελέτη κλιματικών «κρίσιμων σημείων» στην Γροιλανδία.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Νέος Κόσμος» η αποστολή απέπλευσε με το RV Maria S Merian, από το Ρέικιαβικ της Ισλανδίας, την Κυριακή 7 Αυγούστου και βρίσκεται στην ανατολική ακτή της Γροιλανδίας ενώ αναμένεται να επιστρέψει στις 29 Αυγούστου.
Οι 20 επιστήμονες που βρίσκονται επί του σκάφους Merian, στο πλαίσιο του προγράμματος ECOTIP, καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών κλάδων.
Στόχος της αποστολής είναι να ερευνηθούν «κρίσιμα σημεία» του οικοσυστήματος, τα οποία αποτελούν στιγμές ανατροπής όπου έχει ξεπεραστεί ένα σημείο δίχως επιστροφή σε προγενέστερη κατάσταση. Το ECOTIP στοχεύει στην αναγνώριση αυτών των σημείων καθώς και τον προσδιορισμό των διεργασιών που συμβάλλουν στη δημιουργία τους.
Η μικροβιακός ωκεανογράφος/οικολόγος, Μαρία Παπαδάτου, συμμετέχει με σκοπό να εξερευνήσει το μικροβίωμα της Γροιλανδίας. Καθώς αυξάνεται η θερμοκρασία του ωκεανού λόγω κλιματικής αλλαγής, γλυκό νερό λιώνει από τα στρώματα πάγου της Γροιλανδίας μέσα στη θάλασσα κάνοντας έτσι τον ωκεανό λιγότερο αλμυρό.
Η Μ. Παπαδάτου είναι μέλος της επιστημονικής ομάδας του Πανεπιστημίου της Βιέννης όπου μελετούν τις αντιδράσεις των μικροοργανισμών που ζουν στον Αρκτικό Ωκεανό σε σχέση με τον κύκλο του άνθρακα, ώστε να καταλάβουν πως ανταποκρίνονται στις μεταβαλλόμενες συνθήκες του περιβάλλοντος στο οποίο κατοικούν. Οι μικροοργανισμοί βρίσκονται παντού, συμπεριλαμβανομένου του βαθέως ωκεανού, και όπως οι άνθρωποι εκπνέουν διοξείδιο του άνθρακα. Με την αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών, αυτοί οι μικροοργανισμοί πιθανώς να εκπνέουν περισσότερο με αποτέλεσμα να παράγεται περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.
Η Μ. Παπαδάτου μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας θέλουν να κατανοήσουν καλύτερα πως αυτοί οι μικροοργανισμοί θα ανταποκριθούν σε σχέση με την Κλιματική Αλλαγή και πως αυτό θα επηρεάσει την ικανότητα των ωκεανών στη δέσμευση του άνθρακα.
Η ομάδα προς το παρόν συλλέγει δείγματα από τη Θάλασσα της Γροιλανδίας και τα φιόρδ, προκειμένου να γίνουν στη συνέχεια περαιτέρω αναλύσεις στα εργαστήρια του Πανεπιστημίου της Βιέννης.
Πηγή: neoskosmos
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος