Τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα «ναι μεν θα αντιμετωπίσει προβλήματα αλλά θα τα καταφέρει» τον ερχόμενο χειμώνα, ανέλυσε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο, ο Νίκος Μουσιόπουλος, καθηγητής Ενεργειακού τομέα Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ.
Την ίδια ώρα, κάποιες ευρωπαϊκές χώρες θα συναντήσουν ιδιαίτερη δυσκολία, σημείωσε ο ίδιος, αναφέροντας το παράδειγμα της Γερμανίας και την απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Ενέργειας της χώρας, που προέρχεται από τους Πράσινους, να παρατείνει την λειτουργία των πυρηνικών αντιδραστήρων, παρότι η ιστορία του κόμματος ξεκίνησε με την μεγάλη αντίδραση στην πυρηνική ενέργεια.
Η χώρα μας, σύμφωνα με τον κ. Μουσιόπουλο εξαρτάται σε μικρότερο βαθμό από το ρωσικό αέριο συγκριτικά με άλλες χώρες της Ευρώπης αφετέρου οι οικονομίες άλλων κρατών-μελών της ΕΕ εξαρτώνται άμεσα από το φυσικό αέριο, γιατί οι βιομηχανίες τους είχαν στηριχθεί ενεργειακά στην ύπαρξη φθηνού φυσικού αερίου, το οποίο ούτε θα είναι φθηνό αν υπάρχει αλλά πλέον φαίνεται και ότι θα ελλείψει.
«Και πρέπει να αποφασίσουν αν θα θερμάνουν κατοικίες ή αν θα κινήσουν τις μηχανές στα εργοστάσια. Τόσο δραματικά είναι τα πράγματα. Εμείς ευτυχώς τέτοιο πρόβλημα δεν έχουμε. Έχουμε και άλλους παρόχους, όχι μόνο τον Πούτιν, η σημασία του οποίου βαθμιαία έπεσε κιόλας φέτος αρκετά, παίρνουμε από το Αζερμπαϊτζάν, από την Αλγερία, αυξάνουμε την δυναμικότητα στους τερματικούς σταθμούς του LNG. Η Γερμανία δεν έχει ούτε έναν, εμείς έχουμε έναν που τον διευρύνουμε και θα υπάρξει σύντομα και δεύτερος στην Αλεξανδρούπολη. Άρα είμαστε σε καλή κατάσταση» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μουσιόπουλος.
Αναφορικά με την αναγκαστική επιστροφή σε πηγές ενέργειας από τις οποίες η Ευρώπη προσπαθούσε να απαλλαχθεί εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, ο κ. Μουσιόπουλος επισήμανε ότι «πισωγυρίσματα είχαμε και άλλα». «Ανήκω στους πρώτους που έλεγαν ότι σε τέτοιες καταστάσεις πρέπει να επανέλθουμε στον λιγνίτη, σε ό,τι αφορά την ηλεκτροπαραγωγή, που διαθέτουμε ακόμη και βιαστήκαμε πάρα πολύ να τον ξεχάσουμε. Το θέμα του πετρελαίου εννοείται ότι είναι πισωγύρισμα αλλά αν πραγματικά η τιμή του πετρελαίου δώσει την δυνατότητα σε ανθρώπους που δεν μπορούν να ξοδεύουν τόσα χρήματα σε πανάκριβα καύσιμα, να μπορέσουν να θερμάνουν τις κατοικίες τους, ναι πρέπει να γίνει» τόνισε.Δεν είναι καθόλου εύκολο να μετατρέψει κανείς το σύστημα θέρμανσης από το φυσικό αέριο σε πετρέλαιο για να θερμάνει την κατοικία του, υπογράμμισε ο κ. Μουσιόπουλος, προκρίνοντας ως καλύτερη λύση την θερμομόνωση των κατοικιών, ακόμα και αν δοθούν κίνητρα για την χρήση πετρελαίου θέρμανσης. «Όσα κίνητρα και να δοθούν για κάτι τέτοιο θα είναι μια πολυέξοδη ιστορία και εκτός από το γεγονός ότι δεν ξέρουμε την πορεία της τιμής του πετρελαίου, σίγουρα όταν περάσει η κρίση θα επανέλθουμε στην συζήτηση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Άρα θα επανέλθουμε στην λογική του να έχουμε πηγές ενέργειας πιο φιλικές προς το περιβάλλον και που σίγουρα δεν είναι το πετρέλαιο. Άρα αυτή είναι μια λύση για 2-3 χρόνια, ενώ η θερμομόνωση για δεκαετίες θα οδηγήσει σε ουσιαστική μείωση των δαπανών για την θέρμανση της κατοικίας και για την ψύξη το καλοκαίρι» εξήγησε ο κ. Μουσιόπουλος.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος