Από 1η Σεπτεμβρίου λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη το πρώτο δημόσιο οικοτροφείο που δέχεται ανθρώπους που δεν περπατούν και δεν επικοινωνούν στο τελικό στάδιο του Ατσχάιμερ και αξίζουν μία ποιότητα ζωής.
Όπως είπε η καθηγήτρια νευρολογίας του ΑΠΘ Μάγδα Τσολάκη, μιλώντας στη Χριστίνα Τσόρμπα και το Βεργίνα TV για τις οικογένειες των ασθενών που δε μπορούν να τους στηρίξουν για οικονομικούς λόγους, δημιουργήθηκε η συγκεκριμένη δομή και όπως αποκάλυψε θα γίνουν και άλλα τέσσερα οικοτροφεία σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Καλαμάτα, Ρόδο και Κέρκυρα) «Ήδη έχουν μπει σε μας οι πρώτοι ασθενείς» σημείωσε, τονίζοντας ότι τα κριτήρια για φιλοξενία στο οικοτροφείο είναι οικονομικά καθώς και ο ασθενής να βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο της νόσου.
Η καθηγήτρια νευρολογίας του ΑΠΘ, αποκάλυψε ότι σύμφωνα με μελέτες που δημοσιεύτηκαν σε έγκριτα περιοδικά «μπορούμε να προλάβουμε την άνοια ακόμη και κατά 40%, δηλαδή να ελαττώσουμε τον αριθμό των ασθενών σχεδόν στο μισό, αρκεί να ακολουθήσουμε τους 12 προληπτικούς παράγοντες, να ακολουθήσουμε τις οδηγίες ώστε να τους ελέγξουμε (έλεγχος αρτηριακής πίεσης, παχυσαρκίας, διαβήτη, κατάθλιψης, άγχους κ.α.).
Όλα τα προγράμματα διαδικτυακά και δωρεάν
«Από το 2007 ιδρύθηκαν τα κέντρα ημέρας στη Θεσσαλονίκη. Εκεί εργάζονται καθημερινά 50 περίπου επαγγελματίες υγείας. Είχαμε 148.000 επισκέψεις. Οι ασθενείς, δεν πληρώνουν τίποτα. Υπάρχει ομάδα ψυχολόγων που με νευροψυχολογικές δοκιμασίες εξετάζουν και λένε στον άρρωστο σε ποιο στάδιο είναι , υπάρχουν οι νευρολόγοι που εξετάζουν από ιατρική πλευρά. Μπαίνουν σε προγράμματα σωματικής και νοητικής άσκησης. Τώρα διαδικτυακά γίνονται όλα τα προγράμματά μας. Μπορούμε να εξυπηρετούμε πολύ περισσότερο κόσμο από περισσότερες περιοχές. Αν κάποιοι άνθρωποι δε μπορούν να μετακινηθούν ή να επικοινωνήσουν για να βελτιωθούν, τότε λύνουμε τα προβλήματα στα σπίτια των ανθρώπων. Νευρολόγοι, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, δωρεάν υπηρεσία σ’ όλη την Ελλάδα. Κάθε ασθενής μπορεί να βρει πώς θα εξυπηρετηθεί. Επίσης, υπάρχουν στα κέντρα ημέρας και μονάδες περιθαλπόντων για τη στήριξή τους
Το Alzheimer και η COVID
Η κ.Τσολάκη σημείωσε επίσης ότι υπάρχουν κι άλλοι προφυλακτικοί παράγοντες που μελετώνται όπως η προφύλαξη από λοιμώξεις όπως η COVID. «Δε ξέρουμε πόσο θα αυξηθεί η άνοια μετά την εμφάνιση αυτής της πανδημίας. Μέχρι τώρα ξέρουμε ότι ο ιός του απλού έρπητα πιθανόν να είναι ένα από τα αίτια και καλό θα είναι να προφυλασσόμαστε ενώ έχει βρεθεί ότι τα εμβόλια γρίπης και πνευμονιόκοκκου ελαττώνουν τον κίνδυνο για τη νόσο αλτσχάιμερ. Μένει να δούμε εάν τα εμβόλια για την κόβιντ ελαττώνουν κι αυτά τον κίνδυνο για το Αλτσχάιμερ».
“Κάναμε μία μελέτη που μάλλον είναι μοναδική παγκοσμίως ώστε να δούμε το ρυθμό εξέλιξης των ασθενών από το 2018 στο 2019 και από το 2019 στο 2020 ώστε να δούμε εάν έχει αλλάξει ο ρυθμός εξέλιξης. Και βρήκαμε ότι ο ρυθμός εξέλιξης παρέμεινε ο ίδιος. Δηλαδή η καραντίνα δεν επηρέασε την εξέλιξη των ασθενών. Παρακολουθούμε όμως τώρα τους ασθενείς μας για να δούμε εάν τελικά η νόσηση από κόβιντ είχε κάποια επίδραση στην εξέλιξή τους. Αν άλλαξε το ρυθμό η νόσηση από τη νόσο. Υπολογίζουμε ότι μέσα στο επόμενο δίμηνο θα έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα.
Ο ρόλος της ψυχολογίας
«Το θέμα του ψυχολογικού στρες το κάναμε εργασία σε πάνω από 1200 ασθενείς. Εάν πριν την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων πέρασαν κάποιο πολύ μεγάλο ζόρι. Πολύ μεγάλη δυσκολία είτε οικονομική είτε οικογενειακή, είτε επαγγελματική. Το 88% των ασθενών, κάποιοι βέβαια είχαν και προδιάθεση, ανέφεραν ότι υπήρχε κάτι πολύ σοβαρό που τους οδήγησε στην έναρξη της άνοιας».
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος