Ο Αργύρης Μπεντίλας μετά από 20 χρόνια στον τομέα της πληροφορικής, και έχοντας
συνιδρύσει 2 τεχνολογικές startups στη Θεσσαλονίκη, ξεκίνησε τον Ιανουάριο του ’21 ένα δημιουργικό μικροαρτοποιείο, ως αυτοδίδακτος αρτοζαχαροπλάστης, στο συννεφιασμένο Μάντσεστερ.
Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τον Ιανουάριο του 2016, όταν ο ίδιος είχε παρουσιάσει τη νέα έκδοση ενός βιντεοπαιχνιδιού «made in Greece» στo Ηνωμένο Βασίλειο. Η εταιρεία του είχε μόλις δημιουργήσει το παιχνίδι στη Θεσσαλονίκη και αναζητούσε ξένους επενδυτές για το επόμενο βήμα. Λίγα χρόνια μετά και εν μέσω πανδημίας, ο Αργύρης άλλαξε προσανατολισμό και φέτος τον Σεπτέμβριο βραβεύτηκε για την παρουσίαση ελληνικών προϊόντων στο βρετανικό κοινό.
Τον περασμένο Φεβρουάριο δήλωσε συμμετοχή με τέσσερα προϊόντα στον
γνωστό διεθνή διαγωνισμό Great Taste Awards και τρία από αυτά διακρίθηκαν,
ανάμεσα σε 14.205 συμμετοχές: η σπανακόπιτα με χειροποίητο προζυμένιο φύλλο,
και τα παραδοσιακά μελομακάρονα απέσπασαν δύο αστέρια, ενώ τα
σπανακοπιτάκια κουρού ένα αστέρι, κατατάσσοντας τον Μελίανθο στο 8.7% και 28.7% των νικητών στο σύνολο των συμμετοχών.
Τα προϊόντα που συμμετέχουν στο Great Taste Awards περνούν από μια αυστηρή διαδικασία κρίσης που περιλαμβάνει «τυφλή» γευστική δοκιμή από μια ομάδα άνω των 500 επαγγελματιών τροφίμων και ποτών, η οποία συμπεριλαμβάνει κριτικούς, σεφ, δημιουργούς συνταγών, υπεύθυνους αγορών για μεγάλες αλυσίδες τροφίμων, λιανοπωλητές, δημοσιογράφους, ραδιοτηλεοπτικούς φορείς και ειδικούς στον τομέα της εστίασης.
Ο “Μελίανθος” ειδικεύεται σε χειροποίητα αρτοσκευάσματα, πίτες και γλυκίσματα
εμπνευσμένα από την γαστρονομική μας κληρονομιά. Στόχος του κ. Μπεντίλα είναι να προσφέρει σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο προϊόντα κορυφαίας γεύσης και ποιότητας, ώστε οι Βρετανοί να γνωρίσουν τον πλούτο της Ελληνικής κουζίνας.
Το προσέκο και το πανετόνε αποτελούν πλέον σημαντικό (αν όχι αναπόσπαστο)
κομμάτι των Χριστουγέννων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Θα ήθελε, τονίζει, να γίνει το ίδιο με το προζυμένιο τσουρέκι, τους κουραμπιέδες, τα μελομακάρονα, αλλά και τις υπέροχες ελληνικές πίτες.
«Προς το παρόν είμαι ακόμη μόνος μου, οπότε είμαι υπεύθυνος για τα πάντα: από τις
παρασκευές και τα πειράματα για νέες δημιουργίες, τη φωτογράφιση και το
μάρκετινγκ, μέχρι την διεκπεραίωση των παραγγελιών και την επιχειρηματική ανάπτυξη.
Ελπίζω, ωστόσο, να καταφέρω κάποια στιγμή να συγκροτήσω μια ομάδα με την ίδια
αγάπη για ποιοτικό φαγητό, ώστε να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε όσο το δυνατόν
περισσότερο κόσμο.» δηλώνει.
Ο ίδιος δήλωσε για τις διακρίσεις στο Great Taste Awards πως είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένος και περήφανος, καθώς βραβεύτηκε μόλις ενάμισυ χρόνο μετά από τη λειτουργία του Μελίανθου, και ειδικά με δεδομένο ότι είναι αυτοδίδακτος και χωρίς καμία προηγούμενη εμπειρία στον τομέα της εστίασης.
«Στόχος μου είναι να προσφέρω σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο προϊόντα κορυφαίας γεύσης και ποιότητας, ώστε σιγά-σιγά οι Βρετανοί να αρχίσουν να γνωρίζουν τον πλούτο της Ελληνικής γαστρονομίας. Δυστυχώς η αντιπροσώπευση της κουζίνας μας εδώ είναι εντυπωσιακά περιορισμένη, καθώς οι περισσότεροι γνωρίζουν ελάχιστα από τα αλμυρά πιάτα και τα γλυκά μας. Η “σπανακόπιτα” είναι στο Αγγλικό λεξικό εδώ και χρόνια – ήρθε η στιγμή να την τοποθετήσουμε και στον χάρτη!» τόνισε.
Συσκευασίες από φυσικό μαλλί προβάτου για τη διατήρηση της φρεσκάδας
«Προς το παρόν, οι πίτες μας είναι διαθέσιμες μόνο στο Μάντσεστερ, κι αυτό είναι κάτι που θέλω να αλλάξω. Τώρα μπορεί κανείς είτε να παραγγείλει μια ολόκληρη πίτα online και να την παραλάβει ψημένη ή κατεψυγμένη (ώστε να την ψήσει μέσα στο επόμενο τρίμηνο όποτε επιθυμεί), είτε να έρθει σε κάποιο από τα pop ups μας και να αγοράσει με το κομμάτι. Αντίθετα τα πιτάκια κουρού αποστέλλονται κατεψυγμένα σε ολόκληρο το ηπειρωτικό Ηνωμένο Βασίλειο μέσα σε συσκευασία με επένδυση απόφυσικό μαλλί προβάτου, που είναι το καλύτερο φυσικό -και βιοδιασπώμενο- μονωτικό, καθώς τραβάει και την υγρασία από το προϊόν και από τις παγοκυψέλες που βρίσκονται μέσα στο πακέτο»
«Για να χρησιμοποιήσω τον ίδιο τρόπο αποστολής και για τις πίτες χρειάζομαι μια επιπλέον συσκευασία, για να τις προστατεύσω, την οποία έχω ήδη σχεδιάσει. Δυστυχώς το αρχικό κόστος των πρώτων 500 κομματιών είναι πολύ υψηλό και δεν μπορώ να το επωμιστώ μόνος μου» επισημαίνει και για τον λόγο αυτό σκέφτεται να τρέξει μια καμπάνια για crowdfunding, ώστε να ζητήσει βοήθεια από τον κόσμο τόσο για το θέμα της αποστολής των προϊόντων, όσο και για προμήθεια επιπλέον εξοπλισμού».
Τι σκέφτεται όμως για το μέλλον; «Σε αυτή τη φάση ο Μελίανθος είναι κάτι που τρέχω από την κουζίνα του σπιτιού μας. Για το μέλλον βλέπω δύο πιθανές επιλογές: άνοιγμα ενός καταστήματος, στο οποίο οι πελάτες θα μπορούσαν να απολαύσουν τις λιχουδιές μας επί τόπου ή εναλλακτικά μιας «κουζίνας φάντασμα» (ghost kitchen) όπως λέγεται, που είναι ουσιαστικά ένα -μη προσβάσιμο από το κοινό- εργαστήριο παραγωγής. Στην δεύτερη περίπτωση η αγορά των προϊόντων θα γίνεται online, είτε μέσω κάποιας υπηρεσίας διανομής φαγητού είτε απευθείας από το ηλεκτρονικό μας κατάστημα. Ακόμη και στην περίπτωση του καταστήματος, πάντως, θα συνεχίζαμε να προσφέρουμε τα προϊόντα μας σε ολόκληρο το ΗΒ καθώς δεν θα ήθελα να περιοριστούμε γεωγραφικά στην εκάστοτε τοπική αγορά».
Κοινό και των δύο επιλογών είναι ότι απαιτούν σημαντική χρηματοδότηση, οπότε θα επιδιώξει να προσεγγίσει επενδυτές, ώστε να συγκροτήσει μια ομάδα με την ίδια αγάπη με τον ίδιο για ποιοτικό φαγητό.
Παραδέχεται, ωστόσο, πως αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για κάτι αντίστοιχο στην Ελλάδα – δεν θα ήταν εφικτό εξάλλου. Στο παρελθόν είχε εξυπηρετήσει πελάτες από Ελλάδα που, καθώς δεν μπορούσαν οι ίδιοι να γευτούν τα προϊόντα, τα έστελναν σε αγαπημένα τους πρόσωπα στην Αγγλία.
Μία επιχείρηση στο ΗΒ ιδρύεται με γρήγορες διαδικασίες
«Η αλήθεια είναι ότι αυτό που έχω καταφέρει εδώ με τον Μελίανθο δεν θα μπορούσα να το ξεκινήσω στην Ελλάδα. Καταρχάς, εκεί δεν είναι δυνατό να ξεκινήσεις μια επιχείρηση εστίασης από το σπίτι, ενώ εδώ κάνεις μια αίτηση στον τοπικό δήμο και σε 30 ημέρες έχεις δυνατότητα λειτουργίας. Κάποια στιγμή στέλνουν και κάποιον ειδικό σε θέματα ασφάλειας τροφίμων, για να κάνει έλεγχο, αλλά κυρίως για να καθοδηγήσει και να να ενημερώσει. Στην περίπτωση του Μελίανθου, λάβαμε βαθμολογία “5”, που είναι και το μέγιστο».
«Αν επιλέξεις να μην ιδρύσεις εταιρεία, αλλά να ξεκινήσεις ως ελεύθερος επαγγελματίας, οφείλεις να δηλώσεις τη δραστηριότητά σου στην Εφορία μόνο εφόσον τα έσοδά σου ξεπεράσουν τις 1.000 στερλίνες. Παράλληλα, δεν χρειάζεται να καταβάλεις ΦΠΑ, αν το εισόδημά σου δεν ξεπεράσει τις 85.000 στερλίνες. Ασφάλεια πληρώνεις εθελοντικά αν τα έσοδά σου είναι κάτω από ένα όριο, για να αποταμιεύσεις για την σύνταξή σου» τονίζει ο κ. Μπεντίλας.
«Εκεί λοιπόν που στην Ελλάδα χρειάζεται κανείς να πληρώνει αδρά, για να έχει μια επιχειρηματική δραστηριότητα (πριν καν το πρώτο Ευρώ σε έσοδα), εδώ μπορείς με το ελάχιστο δυνατό κόστος να στήσεις μια οικοτεχνία, να πουλάς online ή με POS και να πιστεύεις ότι το email με το καλωσόρισμα που έλαβες από τον Δήμο ήταν πραγματικό, γιατί θέλουν να πετύχεις, καθώς αυτό ενισχύει την οικονομία (τοπική και μη). Κάτι επίσης πολύ σημαντικό, που όταν αναφέρω σε κόσμο στην Ελλάδα ξαφνιάζονται και εντυπωσιάζονται, είναι ότι το ΦΠΑ στα τρόφιμα στο ΗΒ είναι μηδενικό. Αυτό σημαίνει ακόμη χαμηλότερο κόστος εκκίνησης για μια επιχείρηση εστίασης και φυσικά για τον τελικό καταναλωτή» καταλήγει ο ίδιος.
Στην ερώτηση αν υπάρχει ενδιαφέρον από άλλες περιοχές ή επιχειρήσεις δηλώνει πως βρίσκεται σε συζητήσεις με επιχειρήσεις στο Λονδίνο για μεταπώληση κάποιων προϊόντων του Μελίανθου στην πρωτεύουσα, και πιστεύει πως σύντομα θα έχει θετικές εξελίξεις σε αυτόν τον τομέα.
Η αγάπη για τη Θεσσαλονίκη παραμένει
«Όσον αφορά τη Θεσσαλονίκη τι να πω; παρά μόνο ότι την αγαπώ! Μου αρέσει που είναι μικρή, μπορείς να την περπατήσεις, έχει καλό φαγητό και έναν υπέροχο ορίζοντα στη Νέα Παραλία που σου “ανοίγει το μάτι”. Από την άλλη, δεν μου αρέσει που είναι γεμάτη πολυκατοικίες και που για να βρεις πράσινο πρέπει να “ταξιδέψεις”. Στην περιοχή που βρίσκομαι τώρα στο Μάντσεστερ έχουμε ένα τεράστιο πάρκο, το οποίο όταν επισκεπτόμαστε ξεχνάμε ότι είμαστε σε πόλη. Βέβαια, έχουμε και βροχή» απαντά όταν του ζητώ να μιλήσει για τη Θεσσαλονίκη, από όπου ξεκίνησε.
«Η αγάπη μου για την Θεσσαλονίκη έχει να κάνει και με το ότι εκεί ξεκίνησα την πρώτη μου επιχείρηση από το σπίτι, όταν ήμουν 19 ακόμη, με τον αδερφό μου Δημήτρη. Αρχικά φτιάχναμε ιστοσελίδες και εφαρμογές, όμως κάποια στιγμή αργότερα ξεκινήσαμε παράλληλα τη σχεδίαση και ανάπτυξη βιντεοπαιχνιδιών (που ήταν η μεγάλη μας αγάπη από πάντα). Οι πρώτοι μας τίτλοι κυκλοφόρησαν για υπολογιστές και στη συνέχεια μπήκαμε και στον “μαγικό κόσμο” των φορητών συσκευών. Μέχρι τότε, βέβαια, είχαμε μεταφερθεί σε γραφεία και είχαμε μεγαλώσει την ομάδα μας» τονίζει.
«Εξαρχής στοχεύσαμε στην παγκόσμια αγορά και είχαμε πολύ υψηλό επίπεδο στην παραγωγή των τίτλων μας. Η εταιρεία μας, Total Eclipse, ήταν από τις πρωτοπόρους στην Ελληνική αγορά στον τομέα των βιντεοπαιχνιδιών με 11 τίτλους που έκαναν εκατομμύρια downloads σε εκατοντάδες χώρες. Ήταν μάλιστα η μοναδική εταιρεία με αυτό το αντικείμενο που έλαβε χρηματοδότηση εκατοντάδων χιλιάδων το 2013 από ελληνικό fund κι απ’ όσο γνωρίζω δεν έχει υπάρξει αντίστοιχη επένδυση από τότε» καταλήγει.
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook Ακολούθησε μας στο Twitter Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν: – Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.grστο σημείο όπου γίνεται η αναφορά. – Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή – Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος