Ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία έστειλε ο πρωθυπουργός στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ. Απειλές και ορέξεις συντρίβονται στις κόκκινες γραμμές μας, η γεωγραφία δεν αλλάζει αν κάποιος παραχαράσσει τους χάρτες επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την ώρα που η Άγκυρα δυναμιτίζει το κλίμα και επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα με όχημα τους υδρογονάνθρακες και το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Η Αθήνα σε όλους τους τόνους ξεκαθαρίζει ότι θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα και επιδίδεται σε διπλωματικό μαραθώνιο προκειμένου να ενημερώσει τους συμμάχους της για τις παράνομες κινήσεις της Άγκυρας.
Λίγες ώρες μετά την υπογραφή των συμφωνιών μεταξύ της Άγκυρας και μέρους της κυβέρνησης της Λιβύης, που αποτελούν δυνάμει το πρώτο βήμα για την υλοποίηση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, η Αθήνα προχωρά στην περαιτέρω διεθνοποίηση του τουρκικού αναθεωρητισμού, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εκπέμπει ισχυρό αποτρεπτικό μήνυμα.
«Ατσάλινες ασπίδες μας οι Ένοπλες Δυνάμεις μας και οι ισχυροί σύμμαχοί μας. Έχουμε ξεκαθαρίσει, τα σύνορά μας έχουν χρώμα γαλανό και όχι γκρίζο+ 11:35:22 Αντιστεκόμαστε στην καταπάτηση των συνόρων και στην αναβίωση αυτοκρατορικών οραμάτων που κάποιοι θα ήθελαν να μιμηθούν στη γειτονιά μας. Αυτές οι ανιστόρητες απειλές συντρίβονται στις δικές μας κόκκινες γραμμές» τόνισε ο πρωθυπουργός.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε για ακόμα μια φορά ανοικτό το ενδεχόμενο του διαλόγου, χαρακτηρίζοντας «φίλους» τους λαούς Ελλάδας και Τουρκίας. ‘Οπως είπε: «η γεωγραφία δεν αλλάζει, αν κάποιος παραχαράσσει τους χάρτες[…] Ξέρουν οι λαοί μας ότι οι Συνθήκες γράφτηκαν για να τηρούνται, ξέρουν ότι η Ιστορία δεν ξαναγράφεται με πυροτεχνήματα».
Ο Υπουργός Εξωτερικών ταξιδεύει την Κυριακή στο Κάιρο, ενώ από κοινού με τον Αιγύπτιο ομόλογό του διεμήνυσαν ότι η κυβέρνηση της Λιβύης δεν νομιμοποιείται να συνυπογράφει τέτοιες συμφωνίες.
Ο ΥΠΕΞ @NikosDendias μίλησε τηλεφωνικά με Αιγύπτιο ΥΠΕΞ S.Shoukry για πρόσφατες εξελίξεις στη Λιβύη. Αμφότερες πλευρές αμφισβήτησαν νομιμότητα λιβυκής κυβ/σης εθνικής ενότητας να υπογράψει το εν λόγω μνημόνιο κατανόησης. O ??ΥΠΕΞ θα μεταβεί στο Κάιρο για διαβουλεύσεις την Κυριακή https://t.co/uHqL1LPPBv
— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) October 3, 2022
Ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε και το Τελ Αβίβ, ενώ μέσα σε λίγες ώρες είχε επαφές με τον Γάλλο, τον Αμερικανό, τον Βρετανό και τον Κινέζο πρέσβη.
Γ. Οικονόμου: Aνενεργό και νεκρό το τουρκολιβυκό μνημόνιο – Θίγει κυριαρχικά δικαιώματα και άλλων χωρών
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, σχολιάζοντας το τουρκολιβυκό μνημόνιο τόνισε ότι η Τουρκία επιχειρεί να ενεργοποιήσει ένα μνημόνιο το οποίο φυσικά και ουσιαστικά είναι ανενεργό και νεκρό. «Δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία φαίνεται να αγνοεί το διεθνή περίγυρο και να προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα. Όμως, όσες φορές και αν προσπαθήσει με μυθεύματα και με ψέματα να κατασκευάσει μια πραγματικότητα, δεν σημαίνει ότι αυτή την πραγματικότητα θα την ενστερνιστούν και θα την ασπαστούν και άλλοι. Εκεί η Τουρκία προσπαθεί να χτίσει μια πραγματικότητα γύρω από κάτι που είναι παράνομο και αυτό το έχουν παραδεχθεί, το έχουν αποδεχθεί, το έχουν συνομολογήσει όλοι οι μεγάλοι διεθνείς παίκτες αλλά και οι διεθνείς οργανισμοί.
Ακόμη και μέσα στη Λιβύη ένα σημαντικό κομμάτι της πολιτικής τάξης της χώρας δεν το αποδέχεται και το δηλώνει ευθαρσώς και αποφασίζει με θεσμικές δυνατότητες που έχει ότι δεν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Η χώρα μας θα αντιδράσει όπως το διεθνές δίκαιο της εξασφαλίζει. Μην ξεχνάτε ότι έχουμε κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή. Έχουμε υπογράψει ΑΟΖ με την Αίγυπτο. Αυτό που προσπαθεί να κάνει η Τουρκία θίγει κυριαρχικά δικαιώματα και άλλων χωρών και είναι βέβαιο ότι δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό από τη διεθνή κοινότητα. Δεν θα το επιτρέψει ούτε η χώρα μας, ούτε οι σύμμαχοί μας».
«Η χώρα μας θα ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα αποτελεσματικά, αποφασιστικά, όπως ορίζει το διεθνές δίκαιο και όπως έχει και τη δυνατότητα και την επάρκεια να το κάνει».
Άμεση η καταγγελία της ανυπόστατης και εκτός κάθε έννοιας του Δικαίου της Θάλασσας συμφωνίας από τον εκπρόσωπο της ΕΕ για τις Εξωτερικές Υποθέσεις.
«Το Μνημόνιο Συνεννόησης Τουρκίας-Λιβύης του 2019 παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει έννομα αποτελέσματα για τρίτα κράτη. Πρέπει να αποφεύγονται ενέργειες που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την περιφερειακή σταθερότητα» ανέφερε.
Αντιδράσεις πάντως υπάρχουν και στο εσωτερικό της Λιβύης, με τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου και τους υπουργούς Πετρελαίου, Οικονομίας και Ενέργειας να αμφισβητούν τη νομιμότητα των συμφωνιών.
- Α. Διακόπουλος (Αντιναύαρχος ε.α.) στο Πρώτο: Έξω από κάθε ρεαλισμό να γίνει η Ελλάδα μέρος του Λιβυκού Εμφυλίου (audio)
«Ως εκ τούτου, το μνημόνιο που υπογράφηκε χθες είναι παράνομο και άκυρο και όπως αναφέρει, συν τοις άλλοις, η ανακοίνωση της λιβυκής Βουλής “δεν αξίζει ούτε το μελάνι με το οποίο εκτυπώθηκε”» ανέφεραν διπλωματικές πηγές.
Προκλητική επίθεση του τουρκικού Υπ. Εξωτερικών κατά Αθήνας και Βρυξελλών.
«Οι προσπάθειες της Ελλάδας, που προσπαθεί να σφετεριστεί τα νόμιμα δικαιώματα όχι μόνο της χώρας μας, αλλά και της Λιβύης με τις μαξιμαλιστικές αξιώσεις της δεν θα αποφέρουν κανένα αποτέλεσμα» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Δ. Καραϊτίδης (Πρέσβης ε.τ.): Το τουρκολιβυκό μνημόνιο αυξάνει τις πιθανότητες για επεισόδιο μεταξύ Τουρκίας-Ελλάδας
Την άποψη ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο αυξάνει τις πιθανότητες για ένα επεισόδιο μεταξύ Τουρκίας-Ελλάδας, συμμερίστηκε ο πρέσβης επί τιμή Δημήτρης Καραϊτίδης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη.
«Αυτό το μνημόνιο, που θα μπορούσε να το χαρακτηρίσει κανείς αμαρτωλό γιατί έχει συναφθεί κατά παράβαση όλων των κριτηρίων και κανόνων Διεθνούς Δικαίου και η χάραξή του εξάλλου είναι άκρως περίεργη και αντικανονική, καθώς προχωρά η εφαρμογή του παρά τον παράνομο χαρακτήρα του, τώρα με την απόφαση της Τουρκίας να το ενεργοποιήσει και να το χρησιμοποιήσει, πράγματι δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους διότι παραβιάζει θαλάσσιες ζώνες που ανήκουν στην ελληνική πλευρά σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Αν λοιπόν η Τουρκία κινηθεί μέσα στα πλαίσια αυτού του παράνομου μνημονίου, ασφαλώς θα μας δημιουργήσει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που δεν ξέρει κανείς πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί. Ίσως δηλαδή να αποτελέσει την αφορμή ή την αφετηρία μιας έντασης που ενδέχεται να οδηγήσει και σε επεισόδιο» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Καραϊτίδης σχημάτισε την γνώμη ότι είναι πολλαπλής στόχευσης η ένταση που δημιουργεί ο Ερντογάν και την ωθεί μάλιστα και σε ακραίο σημείο. «Αφενός δίνει ένα μήνυμα στους Αμερικανούς, ότι αν δεν ικανοποιηθούν ορισμένα αιτήματά του που αφορούν την χορήγηση οπλικών συστημάτων, κυρίως, αεροπλάνων, θα ήταν διατεθειμένος να προχωρήσει σε πρωτοβουλίες και ενέργειες που θα προκαλέσουν μεγάλα ζητήματα στην νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, ένας λόγος είναι αυτός. Ένας δεύτερος λόγος είναι να εντυπωσιάσει και την εσωτερική κοινή του γνώμη, ενόψει και των εκλογών δεδομένου ότι είναι πολύ χαμηλά τα δημοσκοπικά του ποσοστά. Υπάρχει κατά την δική μου εκτίμηση και ένας τρίτος βαθύτερος και πιο ουσιαστικός λόγος, ότι ο Ερντογάν ενδιαφέρεται για την υστεροφημία του, θέλει να αναδειχθεί σε υψηλότερη θέση ακόμα και από τον Κεμάλ, θέλει να παραμείνει στην ιστορία ως ο ηγέτης, επί των ημερών του οποίου η Τουρκία πραγματοποίησε θεαματικά επιτεύγματα επεκτεινόμενη και πέραν των ορίων που ορίζονται από την Συνθήκη της Λωζάνης. Σε αυτό το όραμα, σε αυτή την επιδίωξη έχει την πλήρη υποστήριξη των Κεμαλιστών και την πλήρη και ομόθυμη υποστήριξη σχεδόν του συνόλου του πολιτικού κόσμου της Τουρκίας, δυστυχώς ακόμα και διανοούμενων, ακαδημαϊκών και φυσικά των λαϊκών μαζών. Αυτό προωθεί ο Ερντογάν με κάθε ευκαιρία» ανέφερε ο κ. Καραϊτίδης.
Tουρκία: «Ήρθε για να μείνει» στη Λιβύη – Γιατί τεντώνει το σχοινί η Άγκυρα
Στις δηλώσεις Τσαβούσογλου και Ακάρ μετά την υπογραφή συμφωνίας με την Λιβύη για έρευνες και γεωτρήσεις στην περιοχή που οριοθετεί το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, εστιάζει η ανταπόκριση της Αριάνας Φερεντίνου από την Κωνσταντινούπολη.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, διαμήνυσε ότι η Τουρκία «ήρθε για να μείνει», όχι ως ξένη δύναμη αλλά ως «οι καλύτεροι φίλοι», ενώ και ο υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, δήλωσε ότι ως «ντόπια δύναμη θα μείνουμε να σάς βοηθήσουμε».
Χωρίς να έχει αποκαλυφθεί το σημείο της ΑΟΖ που μισθώνεται προς τουρκική εκμετάλλευση, η αντιπροσωπεία της Άγκυρας προειδοποίησε ότι «σύντομα θα ξεκινήσουν γεωτρήσεις». Κανένα σχόλιο δεν υπήρξε από την τουρκική πλευρά σχετικά με την ένταση που προκλήθηκε, καθώς η Τουρκία έκλεισε συμφωνία με την κυβέρνηση της Τρίπολης η οποία δεν είναι αναγνωρισμένη «από το άλλο μισό», δηλαδή την κυβέρνηση του Τομπρούκ, της ανατολικής Λιβύης, η οποία υποστήριξε ότι η συμφωνία είναι άκυρη καθώς η θητεία των υπογραφόντων έχει λήξει. Ουσιαστικά όμως η Άγκυρα πέρασε το μήνυμα ότι προχωράει με βάση το μνημόνιο συμφωνίας του 2019, το οποίο δεν αναγνωρίζεται από κανένα.
«Ο Ερντογάν είναι αποφασισμένος να τραβήξει το σκοινί», είναι το σχόλιο της ανταποκρίτριας της ΕΡΤ, καθώς παράλληλα με το μέτωπο της Λiβύης η Τουρκία τεντώνει το σχοινί με την Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Άμεσα ο Ομέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος του Ερντογάν, καταφέρθηκε κατά της Ελλάδας, υποστηρίζοντας ότι «έχει στήσει ένα ψέμα και σκοτώνει ανθρώπους, μετανάστες, γυναίκες, παιδιά».
«Δεν θα μπορούσε να υπάρχει χειρότερη εικόνα από έναν σύμμαχο», πρόσθεσε ο Τσελίκ «εξηγώντας» ότι ουσιαστικά η Τουρκία λέει στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι δεν πρέπει να υποστηρίζουν την Ελλάδα καθώς ενισχύουν την πλευρά του επιτιθέμενου στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.
Προφανές είναι ότι ο Ερντογάν επιδιώκει να γεφυρώσει τα ανοικτά θέματα, όπως τα F-16 με τις Ηνωμένες Πολιτείες και πιέζει σε όλα τα μέτωπα, συμπεριλαμβανομένου του ΝΑΤΟ καθώς δεν έχει δεχτεί και την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας.
Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος – Ανταπόκριση: Αριάνα Φερεντίνου
Σχετικά Άρθρα:
Συνάντηση Ν. Δένδια με τον Πρέσβη των ΗΠΑ: Οι τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη στο επίκεντρο
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος