Μαθητές και μαθήτριες από το πρωί μέχρι το βράδυ εκτός σπιτιού. Τη μισή μέρα στο σχολείο και την άλλη μισή στο φροντιστήριο. Η προσπάθεια τους έχει για τα καλά ξεκινήσει μαζί και ο αγώνας τους για την είσοδο σε κάποιες από τις Πανεπιστημιακές Σχολές που βάζουν στόχο.
Στο 1ο ΓΕΛ της Κομοτηνής μαθήτριες της 3ης και της 2ης Λυκείου η Σοντέμ και η Αϊσέ από το Μέγα Πιστό και το Ομηρικό της Ροδόπης. Τις συναντήσαμε στο κέντρο της πόλης σε μια μικρή ανάπαυλα μετά το σχολείο και πριν το φροντιστήριο. Στα δεκαεπτά τους χρόνια δίνουν το δικό τους αγώνα ξυπνώντας το πρωί στις έξι για να φύγουν για το σχολείο κι επιστρέφοντας στο σπίτι ξανά στις επτά και επτά μισή το απόγευμα,δώδεκα ώρες μετά.
Μεγάλο μέρος του προγράμματος τους αφιερωμένο στο Δημόσιο Σχολείο από τις οκτώ το πρωί έχω τις δύο και τέταρτο το μεσημέρι. Εξίσου πολλές οι ώρες και στο φροντιστήριο με τέσσερα και πέντε μαθήματα επιπλέον ενίσχυσης. «Παίρνουμε φροντιστήριο στα μαθήματα: Έκθεση, Φυσική, Βιολογία, Χημεία» ανέφεραν στο ertnewsdev.oryx.gr και σημείωσαν ότι οι 15 ώρες την εβδομάδα κοστίζουν στον οικογενειακό προϋπολογισμό τετρακόσια (400) ευρώ το μήνα για τους γονείς της Σοντέμ και 180 τα σχολικά μαθήματα συν 160 τα φροντιστήρια των αγγλικών για τους γονείς τις Αϊσε.
Το τελείωμα της παρακολούθησης των μαθημάτων του φροντιστηρίου συνοδεύεται από αναμονή για το λεωφορείο της γραμμής κι επιστροφή στο σπίτι στις επτά και επτάμισι το απόγευμα μετά από 12 ώρες. Όσον αφορά στη μελέτη που ακολουθεί, τετράωρης και πεντάωρης διάρκειας, φτάνει την προσπάθεια των δύο κοριτσιών στις δώδεκα και στη μια μετά τα μεσάνυχτα. Μόνη ανάπαυλα όπως λένε η Παρασκευή και το Σάββατο με την Κυριακή να σηματοδοτεί ξανά τη μελέτη.
Μουσουλμάνες μαθήτριες από οικισμούς της Ροδόπης με το όνειρο της εισαγωγής σε Δημόσιο Ελληνικό Πανεπιστήμιο και την προτροπή των γονέων να ηχεί μόνιμα στα αυτιά τους: «Να διαβάζουν για να έχουν μια καλύτερη τύχη».
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος