Μειωμένος ο αριθμός των βιοκαλλιεργητών στη Ροδόπη

Μειωμένος ο αριθμός των βιοκαλλιεργητών της Ροδόπης μειωμένη και η διάθεση απορρόφησης των βιολογικών προϊόντων.

Η χαμηλή απόδοση αποτρέπει πολλούς από τους νέους αγρότες να ασχοληθούν συστηματικά με αποτέλεσμα να είναι λίγοι εκείνοι, που έχουν μείνει ουσιαστικά στο χώρο, δύο τρεις στη Ροδόπη βιολογικοί παραγωγοί λαχανοκομικών προϊόντων. Οι περισσότεροι στρέφονται στην βιολογική καλλιέργεια για τις κατά καιρού δοθείσες επιδοτήσεις και όταν αυτές παύουν να υφίστανται το ενδιαφέρον τους ατονεί.

Επτά χρόνια βιολογικής καλλιέργειας έχει ήδη συμπληρώσει ο κος Χρήστος Ντινιτσούδης και όπως λέει ήδη στον όγδοο χρόνο η απόδοση του χωραφιού, λόγω του τρόπου καλλιέργειας, είναι μειωμένη, δίνοντας λίγα κιλά στον παραγωγό, τα οποία όμως με δυσκολία μεγάλη καταφέρνει, όταν καταφέρνει, να πουλήσει και τούτο γιατί στη Ροδόπη «ο κόσμος δεν είναι εκπαιδευμένος στην αξία του βιολογικού», όπως λέει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας με νόημα «το συμβατικό είναι πιο γυαλιστερό».
Όσον αφορά στο κόστος παραγωγής; Μπορεί να γλιτώνουν τα έξοδα των ψεκασμών και των λιπασμάτων, καθώς δεν τα χρησιμοποιούν στην καλλιέργειά τους, ωστόσο, ανεβαίνει το κόστος λόγω των πολλών εργατικών χεριών, που απαιτούνται (για παράδειγμα για το ξεβοτάνισμα). Εργατικά χέρια που είναι δυσεύρετα στην περιοχή.
Παρά τις δυσκολίες, εξακολουθούν να παράγουν όλα τα λαχανοκομικά και όλα τα εποχιακά είδη. Κι όταν οι ίδιοι δεν βρίσκουν εμπόρους – ιδιοκτήτες καταστημάτων να φιλοξενήσουν την παραγωγή τους στα ράφια τους αναλαμβάνουν δράση πουλώντας τα ακόμη και πόρτα πόρτα αν χρειαστεί. Από το χωράφι τούς στο τραπέζι της νοικοκυράς η μεγαλύτερη ανταμοιβή. «Αν είχαμε πρόσβαση σε περισσότερους χώρους πώλησης και η ζήτηση θα ήταν πιο αυξημένη. Τώρα ακόμη και αυτοί που γνωρίζουν την αξία του βιολογικού, δεν μπορούν να μας βρουν».

Στη δεύτερη φάση της καλλιέργειας ήδη οι βιολογικοί παραγωγοί λαχανοκομικών και τα παντζάρια, τα μαρούλια, τα μπρόκολα κ.α. παίρνουν τη σκυτάλη από τα καλοκαιρινά (ντομάτες, μελιτζάνες, πιπεριές κ.α.). Με τον καιρό –η καλοκαιρία του να βοηθά- αλλά το πετρέλαιο και το ηλεκτρικό ρεύμα για την καλλιεργητική φροντίδα και το πότισμα να διπλασιάζει τα έξοδα. « Αν δεν θα είναι έντονες οι παγωνιές που θα σημειωθούν, αν δεν υπάρξουν πλημμύρες, τότε σίγουρα ο κόπος μας θα ανταμειφθεί» δηλώνει ο έμπειρος πια βιοκαλλιεργητής με μια ακόμη προϋπόθεση, ωστόσο, ότι θα φτάσουν στα χέρια του καταναλωτή.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος