Με στόχο τη γενετική βελτίωση των ζώων για καλύτερες αποδόσεις σε γάλα και κρέας, η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Αν.Μ.Θ. δρομολογεί συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) για την υλοποίηση σχετικού προγράμματος. Στόχος η πιλοτική εφαρμογή του σε δέκα (10) κτηνοτροφικές μονάδες σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα.
Όπως τόνισε στο ertnews.gr ο προϊστάμενος της διεύθυνσης Κτηνιατρικής, Νίκος Φωτεινιάς, ο στόχος δεν είναι άλλος από το να γίνουν ανταγωνιστικοί όλοι οι κτηνοτρόφοι σε μια ιδιαίτερα δύσκολη εποχή για την κτηνοτροφία της περιοχής με κύρια χαρακτηριστικά: Πρώτον, τη μείωση του ζωικού κεφαλαίου. Δεύτερον, την ηλικιακή γήρανση των κτηνοτρόφων. Τρίτον, την αύξηση του κόστους φροντίδας των ζώων και των εξόδων λειτουργίας των κτηνοτροφικών μονάδων.
Οι πόροι που απαιτούνται για την υλοποίησή του είναι εξασφαλισμένοι. Εκκρεμεί η ολοκλήρωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών για την υποβολή συμμετοχής ώστε να εγκριθεί από τον αρμόδιο επίτροπο.
Σύμφωνα με τον κο Φωτεινιά θα εφαρμοστεί σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της αν.Μ.Θ. Αρχικά θα επιλεγούν δέκα εκτροφές από κάθε Περιφερειακή Ενότητα. «Όσο πιο γρήγορα μπορέσουμε να «τρέξουμε» το πρόγραμμα, εφόσον πάρουμε την έγκριση για την υλοποίησή του, τόσο πιο γρήγορα θα πετύχουμε το στόχο στηρίζοντας τους κτηνοτρόφους της περιοχής μας», δήλωσε ο κος Φωτεινιάς.
Παράλληλα, προέτρεψε τις ομάδες κτηνοτρόφων και παραγωγών της περιοχής να αξιοποιήσουν το πρόγραμμα βελτίωσης γενετικού ζωικού κεφαλαίου με την υποβολή των δικαιολογητικών να ξεκινά τον Νοέμβριο.
Δείτε εδώ:
http://www.minagric.gr/index.php/el/xrisimewplirofories-2/draseis-tameiou-anakampsis-kai-anthektikotitas/oikonomikos-metasximatismos-tou-agrotikoy-tomea1/13303-ypoergo-5-genetiki-veltiosi-zon
Ενώ τέλος έκανε γνωστό ότι θα «τρέξει» εκ νέου το πρόγραμμα περισυλλογής νεκρών ζώων, ένας ανάδοχος σε κάθε Π.Ε .
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος