Χ. Δούκας, καθ. Ενεργειακής Πολιτικής: Γεμάτες οι δεξαμενές με φυσικό αέριο αλλά το κόστος είναι τεράστιο – Δεν ξέρουμε τι να επιδοτήσουμε


Warning: Undefined array key "frameborder" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 77

Warning: Undefined array key "scrolling" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 78

Warning: Undefined array key "width" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 86

Warning: Undefined array key "height" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 86

Με τον ενεργειακό πόλεμο Ρωσίας – Ευρώπης να είναι σε εξέλιξη και τους φόβους για νέα σαμποτάζ σε αγωγούς που μεταφέρουν φυσικό αέριο στη Δύση ο αναπληρωτής καθηγητής Ενεργειακής Πολιτικής στο ΕΜΠ, Χάρης Δούκας, μίλησε στην ΕΡΤ για το πώς γίνεται αυτή τη στιγμή η τροφοδοσία με φυσικό αέριο στις χώρες της ΕΕ.

Με δεδομένο ότι έχει κλείσει η βασική τροφοδοσία της Ευρώπης σε φυσικό αέριο, δηλαδή ο αγωγός Νord Stream 1, η αγωνία όλων είναι τι θα γίνει από εδώ και πέρα. «Ο Νord Stream 2 δεν λειτούργησε ποτέ. Μετά τις εκρήξεις και οι δύο αγωγοι είναι άχρηστοι γι’ αυτό τον χειμώνα. Αέριο αυτή τη στιγμή από τη Ρωσία έχουμε από τον ΤΑΡ, το δικό μας δηλαδή αγωγό που διοχετεύει όλη τη Νότια Ευρώπη και την Ανατολική Ευρώπη» ανέφερε στις «Συνδέσεις» ο κ. Δούκας.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή στο Μετσόβειο Πολυτεχνείο ο συγκεκριμένος αγωγός περνάει από την Τουρκία και ο Πούτιν έχει πει πολλές φορές και οπότε πρέπει να ευχαριστούμε τον Ερντογάν για τον αγωγό αυτό.

Δεν ξέρουμε τι να πρωτο επιδοτίσουμε λόγω ακρίβειας

«Δύο αγωγοί δικοί μας, ο αζέρικος και ο ρωσικός περνάνε μέσα από την Τουρκία. Βεβαίως είναι δύσκολος ο χειμώνας, αλλά νομίζω ότι το βασικό και κύριο πρόβλημα είναι το κόστος, διότι οι αποθήκες είναι γεμάτες και έρχονται πάρα πολλά καράβια από διάφορες περιοχές του πλανήτη, κυρίως βέβαια από την Αμερική. Έρχονται από τη Νορβηγία, αλλά παραμένει τρομακτικό το κόστος και βλέπετε επίσης και τη σπέκουλα που υπάρχει. Δεν ξέρουμε τι να πρωτοεπιδοτίσουμε», δήλωσε στην ΕΡΤ ο κ. Δούκας.

Μιλώντας για το αυξημένο ενεργειακό κόστος εστίασε το πετρέλαιο κίνησης (diesel) το οποίο για πρώτη φορά είναι πολύ ακριβότερο από τη βενζίνη και το πετρέλαιο θέρμανσης από το φυσικό αέριο.

Γιατί ανέβηκαν οι τιμές σε diesel και πετρέλαιο θέρμανσης

«Σε αυτή τη συνθήκη θέλησαν και οι Σαουδάραβες να κερδοσκοπήσουν. Μείωσαν πάρα πολύ την προσφορά και δημιούργησαν μία νέα στρέβλωση στην τιμή του πετρελαίου, με αποτέλεσμα να έχουμε πολύ αυξημένο κόστος για θέρμανση και αυτό είναι για αυτό το μήνα πολύ τον επόμενο μήνα να αποφασίσουν κάτι διαφορετικό» εξήγησε ο ειδικός σε θέματα ενέργειας.

Ο κ. Δούκας δεν παρέλειψε να επικρίνει την ΕΕ η οποία όπως είπε καθυστερεί πολύ όταν πρέπει να αποφασίσει. «Το δίλημμα είναι με την κοινωνία ή με τους κερδοσκόπους γιατί αν δεν βάλει ένα όριο σ αυτό το πράγμα, τότε συνέχεια θα πληρώνουμε πάρα πολλά δισεκατομμύρια» είπε.

«Μέχρι τώρα στην Ευρώπη έχουν δοθεί συνολικά μόνο για την ενεργειακή κρίση κοντά στα 300 δις ευρώ, δηλαδή μισό Ταμείο Ανάκαμψης έχει πάει απλά και μόνο για να επιδοτούμε για μερική ανακούφιση στα νοικοκυριά ένα τρομακτικό ποσό» σχολίασε δεικτικά.

Αναφερόμενος στην ξεχωριστή πολιτική που ακολουθεί η Γερμανία που ανακοίνωσε μονομερώς βοήθεια 200 δισεκατομμύρια ευρώ για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά στη χώρα της, εστίασε στα διαφορετικά συμφέροντα εντός ΕΕ.

«Αν συνεχίσει βεβαίως έτσι η συνθήκη και πάμε στο κατά μόνας, τότε οι περισσότερες χώρες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα οικονομικά, διότι απλά λογαριασμός δεν βγαίνει» εκτίμησε ο αναπληρωτής καθηγητής Ενεργειακής Πολιτικής.

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος