“Στροφή” στην καλλιέργεια οσπρίων σημειώνεται στη Ροδόπη. Χρόνο το χρόνο ολοένα και περισσότεροι παραγωγοί της περιοχής «δεσμεύουν» εκτάσεις τους για την καλλιέργεια φασολιών, ρεβιθιών και φακών. Έτσι, από οικισμό σε οικισμό απαντώνται τουλάχιστον τρεις και τέσσερις παραγωγοί που να καλλιεργούν δέκα και πλέον στρέμματα ο καθένας.
«Εξαρτάται από το σύνολο των χωραφιών που διαθέτει κανείς» σημείωσε στο ertnewsdev.oryx.gr καλλιεργητής από τον Ίασμο της Ροδόπης. Από τα δέκα στρέμματα που αφιέρωσε σε αυτού τους είδους τις καλλιέργειες ο ίδιος συνέλεξε επτακόσια (700) κιλά φασόλια, ρεβίθια και φακές με κόστος καλλιέργειας 1200 ευρώ. «Αν καταφέρουμε να τα πουλήσουμε, τότε κάτι θα μείνει και για εμάς» πρόσθεσε σημειώνοντας ότι στο χωριό του, τον Ίασμο καλλιεργούν όσπρια κι άλλοι παραγωγοί.
Η πολύωρη χειρωνακτική εργασία που απαιτούν απέτρεπαν πολλούς μέχρι πρότινος να ασχοληθούν. Ωστόσο, το σκηνικό φαίνεται να αλλάζει. Και προωθώντας τα οι παραγωγοί πόρτα -πόρτα να μπαίνουν ξανά στην κουζίνα της Ελληνίδας νοικοκυράς διεκδικώντας τη θέση που τους είχε αφαιρέσει τα προηγούμενα χρόνια η εισαγωγή και η εμπορία ξένων οσπρίων. Συνολικά στη Ροδόπη καλλιεργούνται 195,79 εκτάρια με όσπρια: φακές, ρεβίθια,φασόλια, ακόμη και κουκιά (σε πολύ μικρή έκταση).
Δείτε εδώ: http://aggregate.opekepe.gr/?fytiko_eidos=110&nomos=0106&perifereia=1&queryType=fytiko&year=2021&itemsPerPage=50&page=0&pagesNum=2&paging=true
«Η πώληση τους γίνεται με δυσκολία» περιέγραψε αγρότισσα παραγωγός μιλώντας επίσης στο ertnewsdev.oryx.gr. Η απουσία ομάδας παραγωγών και συνεταιρισμών είναι εμφανής. Με την τοποθέτηση των ντόπιας παραγωγής οσπρίων στα ράφια των καταστημάτων να εξαρτάται από την καλή προαίρεση των ιδιοκτητών τους.
Τρεις σύν ένας οι κύριοι λόγοι της ενασχόλησης
Όπως δηλώνουν γνώστες του αντικειμένου τρεις συν ένας είναι οι κύριοι λόγοι που συνέβαλαν στην ενασχόληση με την παραγωγή των οσπρίων: πρώτον, η στροφή στις διατροφικής αξίας καλλιέργειες (λόγω και του πολέμου στην Ουκρανία). Δεύτερον, το υψηλό κόστος παραγωγής των άλλων καλλιεργειών λόγω της ανόδου τιμής των αγροεφοδίων. Τρίτον, οι εξαγωγές μετ εμποδίων άλλων προϊόντων (π.χ. φρούτα στη Ρωσία ). Και Τέταρτον το γεγονός ότι αυτού του είδους οι καλλιέργειες «αποθηκεύουν» άζωτο στο έδαφος. «Σε μια εποχή κρίσης οικονομικής – διατροφικής πάντα οι παραγωγές αυτού του είδους αποκτούν αξία, πόσο μάλλον όταν για τη αποθήκευσή τους δεν απαιτούνται ιδιαίτερες υποδομές» δηλώνουν οι γνώστες και σημειώνουν στο ertnewsdev.oryx.gr ότι το γεγονός ότι ήταν παραγκωνισμένες επιλογές για πολλά χρόνια εξέλιπαν- ατόνησαν και οι ασθένειες που ταλαιπωρούσαν φυτά και παραγωγούς.
Δείτε εδώ την αναλυτική λίστα της καλλιέργειας οσπρίων στη Ροδόπη:export
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος