«Σαν να μην έφτανε η απάνθρωπη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία που εκτός των άλλων είναι αδιαφανής και αφήνει αδιευκρίνιστη την τύχη των ανθρώπων που επιστρέφουν στην Τουρκία, στο σκηνικό των διάτρητων συμφωνιών, προστίθενται και οι νέες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πολιτική ασύλου», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Human Rights Watch.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εστιάζει στην επισκευή των ρωγμών στο σύστημα ασύλου , αλλά οι προτάσεις της τιμωρούν τους αιτούντες άσυλο και περιορίζουν τα δικαιώματα των προσφύγων», δήλωσε η Judith Sunderland, αναπληρώτρια διευθύντρια της Human Rights Watch.
«Η ελεύθερη μετακίνηση αιτούντων άσυλο ποινικοποιείται καθώς, άτομα που αναγνωρίστηκαν ως πρόσφυγες σε μία χώρα, κινδυνεύουν να τιμωρηθούν σε άλλη χώρα της ΕΕ όπου επιχείρησαν να μετεγκατασταθούν». Πρόκειται για «τακτική κοντόφθαλμη και σκληρή, σε βάρος αιτούντων άσυλο που θέλουν να μετεγκατασταθούν κυρίως για να επανενωθούν με τις οικογένειες τους», επισημαίνει η Human Rights Watch.
«Αντί να διευρύνει την λίστα των «ασφαλών χωρών προέλευσης», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έπρεπε να καταρτίσει επίσημο κατάλογο « μη ασφαλών χωρών», ώστε να μην υπάρχει κωλυσιεργία και γραφειοκρατία στο καθεστώς διεθνούς προστασίας για μετανάστες και πρόσφυγες», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
Αντί αυτού, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ακολουθεί «εγγενώς προβληματική προσέγγιση που οδηγεί σε μεροληπτική εξέταση αιτημάτων ασύλου», καταγγέλει η HRW , αναφέροντας ως παράδειγμα την Ουκρανία που «παραμένει για πολλά κράτη- μέλη της ΕΕ ως ασφαλής χώρα ενώ παραβιάζονται ανθρώπινα δικαιώματα και εκτοπίζονται χιλιάδες άνθρωποι».
Η ανακοίνωση της Κομισόν, στις 6 Απριλίου, θέτει δύο πολιτικούς στόχους: να υιοθετηθεί νέος μηχανισμός έκτακτης ανάγκης , για την περίπτωση που χώρα της ΕΕ αντιμετωπίσει μαζική εισροή αιτούντων άσυλο. Ο δεύτερος στόχος είναι να αναμορφωθεί το υπάρχον σύστημα του Δουβλίνου (που αναφέρει ότι την πρωταρχική ευθύνη για διαχείριση των αιτήσεων ασύλου φέρει η χώρα «πρώτης εισόδου» ) και να αντικατασταθεί από σύστημα συλλογικότερης ευθύνης μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ, πρόταση που η Κομισιόν ελπίζει να οριστικοποιήσει ως το καλοκαίρι.
Σύμφωνα με την HRW, «και οι δύο επιλογές συνδέονται με το σχέδιο μετεγκατάστασης του Σεπτεμβρίου του 2015, βάσει του οποίου έπρεπε να έχουν αποκατασταθεί 160.000 αιτούντες άσυλο από τα κράτη της πρώτης γραμμής όπως η Ελλάδα και η Ιταλία για τα επόμενα δύο χρόνια, αλλά τελικά ίσχυσε μόνο για 1.111 άτομα».
Το μόνο θετικό, είναι ότι η Κομισιόν, ενθαρρύνει το άνοιγμα νόμιμων και ασφαλών μεταναστευτικών οδών προς την Ευρώπη, καταλήγει η HRW.
ΠΗΓΗ:Human Rights Watch
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος