Κομοτηνή: Καλαθοπλεκτική, μια τέχνη που σβήνει

Όταν ήταν παιδί ο άντρας της βρέθηκε στο πλευρό ενός καλαθοπλαίκτη να μάθει την τέχνη. Μεγάλωνε ορφανός στην υποβαθμισμένη γειτονιά του Δροσερού στην Ξάνθη. Κάθε φορά που τα μικρά του δάχτυλα έκαναν κάποιο λάθος στην πλέξη ακολουθούσε ένα δυνατό χτύπημα από το δάσκαλο, έτσι νωρίς-νωρίς φρόντισε να μάθει καλά τη δουλειά για να γλιτώσει από τα χτυπήματα, μα και για να βρει έναν τρόπο να εξασφαλίζει τα έξοδα του για να ζήσει.

Έκτοτε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι της ζωής, μεγάλωσε, έκανε οικογένεια και φρόντισε τα παιδιά του πλέκοντας καλάθια. Στο πλευρό του στέκεται ακούραστη η σύζυγός του, η Ναζηφέ. «Γυρίζω σε όλη τη Θράκη προσπαθώντας να πουλήσω τα καλάθια του» λέει εκείνη και ως άριστη πωλήτρια προσπαθεί να διαφημίσει την πραμάτεια της «δώσε τρία ευρώ πάρε το μικρό για να μαζεύεις τα αυγά», « δεν έχουμε αυγά» της απαντούμε μισοαστεία –μισοσοβαρά κι εκείνη απτόητη προσθέτει «πάρε τότε το μεγάλο, κάνει για Άρτο, για τα ρούχα, για τα λαχανικά, για όλα».

Εκείνη φροντίζει και για την προμήθεια των καλαμιών, «από το χωριό της Σάλπης, είναι τα καλύτερα. Η πλέξη για το πάνω μέρος, αυτό το στεφάνι που βλέπετε, έρχεται από την Πτολεμαΐδα» δηλώνει σημειώνοντας ότι ο γιος της που δουλεύει εκεί φροντίζει για την αγορά τους. «Δεν γίνονται εύκολα. Κοίτα με καλό μάτι τα πανέρια μας» προσθέτει απτόητη ενθυμούμενη και πάλι το ρόλο της πωλήτριας. Μόνο για λίγο ξαποσταίνει η ακούραστη Ναζηφέ και συνεχίζει να διαλαλά την πραμάτεια της «καλάθια, ωραία καλάθια»… Χωρίς να καταθέτει τα «όπλα» κι εκείνη και ο άνδρας της, υπηρετώντας πιστά μια τέχνη που σβήνει.
Φώτο:Η Ναζηφέ με τα καλάθια της Φωτογράφος :Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος