Κ.Περιστέρη: «Να μπει ο Τύμβος Καστά στον κατάλογο της UNESCO»

Την ενεργοποίηση όλων των φορέων για την ένταξη του Τύμβου Καστά της Αμφίπολης στον κατάλογο των Μνημείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO ζήτησε η αρχαιολόγος, επίτιμη Έφορος Αρχαιοτήτων Σερρών Κατερίνα Περιστέρη. Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την παρουσίαση των ανασκαφικών ευρημάτων, η κα Περιστέρη τόνισε την αναγκαιότητα συνέχισης των ανασκαφών, αφού προηγηθεί η συντήρηση, η στερέωση και η αναστήλωση του υπερμεγέθους μνημείου, υπογραμμίζοντας πως το μνημείο θα πρέπει να γίνει άμεσα επισκέψιμο.Κ.Περιστέρη: «Να μπει ο Τύμβος Καστά στον κατάλογο της UNESCO»
«Αξίζει να συνεχίσουμε την ανασκαφή και στη γύρω περιοχή, καθώς μπορεί να βρούμε στοιχεία σημαντικά, που θα μας οδηγήσουν και σε μεγαλύτερη ταυτοποίηση του τι ακριβώς γινόταν. Βέβαια αυτό που προέχει είναι να σώζουμε αυτά που βγάζουμε στην επιφάνεια. Αυτή την στιγμή προέχει η συντήρηση, η στερέωση, η αναστήλωση και η προβολή του μνημείου. Το έργο θα πρέπει να μπει στην UNESCO και όλοι μαζί θα πρέπει να βοηθήσουμε να ολοκληρωθεί ο φάκελος και να προχωρήσει. Αφού όμως πρώτα το μνημείο γίνει επισκέψιμο. Χρειάζεται δουλειά από όλους: από το Υπουργείο Πολιτισμού ,την τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων ,τον οικείο Δήμο, την ευρύτερη περιοχή των Σερρών και όλης της Βόρειας Ελλάδας. Νομίζω ότι αυτό το μνημείο αξίζει την αγάπη μας και είναι πάνω από κάθε σκοπιμότητα μικροπολιτική ή άλλων μικροσυμφερόντων .Απαιτεί αγάπη και σεβασμό από όλους», υπογράμμισε μεταξύ άλλων.Κ.Περιστέρη: «Να μπει ο Τύμβος Καστά στον κατάλογο της UNESCO»

Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης με τίτλο «Ανασκαφική Έρευνα στον Τύμβο Καστά (2012 – 2014) Συμπεράσματα – Προοπτικές» , που διοργάνωσε η Εταιρεία Μελέτης και Έρευνας της Ιστορίας των Σερρών (Ε.Μ.Ε.Ι.Σ.) πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην πόλη των Σερρών η παρουσίαση της πορείας των ανασκαφικών εργασιών στον πολυσυζητημένο (την τελευταία διετία) λόφο Καστά της Αμφίπολης.Κ.Περιστέρη: «Να μπει ο Τύμβος Καστά στον κατάλογο της UNESCO» Στο κατάμεστο από κόσμο αμφιθέατρο «Γ.Καφταντζής» της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης, η κα Περιστέρη αναφέρθηκε αναλυτικά στην πορεία της ανασκαφής, από την έναρξή της μέχρι και το 2014. Με σειρά από βίντεο και φωτογραφίες παρουσίασε τον μνημειακό ταφικό περίβολο με περίμετρο 497 μέτρα, ύψος 3 μέτρα και διάμετρο 158,40 μέτρα, τον κατασκευασμένο από μάρμαρο Θάσου. Περιέγραψε το πώς ήταν η θέση του λέοντα στην κορυφή του τύμβου, το βοτσαλωτό δάπεδο, τις Σφίγγες και τα μορφολογικά χαρακτηριστικά τους, υπογραμμίζοντας τα κοινά μορφολογικά χαρακτηριστικά και την αισθητική άποψη των δημιουργών τους με ανάλογα ευρήματα της ιδίας περιόδου (4ος αιώνας π.Χ.) που εντοπίστηκαν ανά την Ελλάδα.Κ.Περιστέρη: «Να μπει ο Τύμβος Καστά στον κατάλογο της UNESCO» Παράλληλα η επίτιμη Έφορος Αρχαιοτήτων Σερρών αναφέρθηκε στα ίχνη σκελετικού υλικού που εντοπίστηκαν (μιας γυναίκας, ενός άνδρα, ενός παιδιού και μια καύση), στην πλούσια κεραμική (αρυτήρες, μελαμβαφή αγγεία, οξυπύθμενοι αμφορείς ) και στα νομίσματα με απεικονίσεις του Κασσάνδρου, του Αλεξάνδρου Γ’κ.ά.Κ.Περιστέρη: «Να μπει ο Τύμβος Καστά στον κατάλογο της UNESCO»
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στην επιγραφή η οποία αναγράφει: «Παρέλαβον Ηφαιστίωνος Ηρώον», που πιστοποιεί την «εργολαβία» του έργου που φαίνεται πως έγινε με εντολή του Μεγάλου Αλεξάνδρου και σε εκτέλεση του Δεινοκράτη. Ο Μέγας Αλέξανδρος είχε παραγγείλει έναν πανάκριβο τάφο για τον Ηφαιστίωνα, ο οποίος πέθανε το 325 π.Χ. σε μάχη στα Εκβάτανα, πόλη της αρχαίας Περσίας, με τη σορό του να μεταφέρεται στη Βαβυλώνα.Κ.Περιστέρη: «Να μπει ο Τύμβος Καστά στον κατάλογο της UNESCO»

Κ.Περιστέρη: «Να μπει ο Τύμβος Καστά στον κατάλογο της UNESCO»Στην έναρξη της εκδήλωσης ο Πρόεδρος της ΕΜΕΙΣ Δημήτρης Δημούδης βράβευσε την κα Περιστέρη, ως ελάχιστη τιμή, για το έργο της.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος