Κομοτηνή:Η χαρά της Δουκινιώς

Array

Ένας γάμος επί σκηνής, «Η χαρά της Δουκινιώς» θα «ταξιδέψει» το κοινό της Ροδόπης στη Θράκη του παρελθόντος και κυρίως στους οικισμούς Γρατινής, Ιάσμου, Κοσμίου και Κομοτηνής. Ένας γάμος, περιήγηση στα ήθη και έθιμα, τα γλωσσικά ιδιώματα, τις μουσικές, τους χορούς και τα τραγούδια, θα φέρει το κοινό κοντά στη θρακική παράδοση εκείνης της εποχής.

Κομοτηνή:Η χαρά της ΔουκινιώςΤην Κυριακή 27 Νοεμβρίου στις 7.00 το απόγευμα όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο Κεντρικό Αμφιθέατρο της Πανεπιστημιούπολης Κομοτηνής….. «“Η Χαρά (ο γάμος) της Δουκινιώς “, είναι μία παράσταση που όχι μόνο πρέπει, αλλά που έχουν σχεδόν υποχρέωση, να δουν όλοι οι κάτοικοι της Ροδόπης αλλά και ολόκληρης της Θράκης» δηλώνει ο σκηνογράφος της παράστασης, ο κος Κώστας Κατσιμίγας εξηγώντας πως «Δεν είναι ακριβώς θέατρο, είναι μία ηθογραφία, ένα είδος που εμφανίστηκε το 19ο αιώνα από τον Δημήτριο Βικέλα, αλλά αναδείχθηκε από το Θρακιώτη Γεώργιο Βιζυηνό. Η ηθογραφία αποτυπώνει, αναπαριστά και αποδίδει τα ήθη τα έθιμα και ψυχοσύνθεση ενός λαού, που διαμορφώνονται σε συγκεκριμένο τόπο και χρόνο και κάτω απο την επίδραση του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά και των ιστορικό-κοινωνικών συνθηκών. Η ηθογραφία αυτή γράφτηκε από τον Μίλτη Παρασκευαίδη και ανέβηκε μία και μοναδική φορά στις 23 Ιουνίου του 1940 στη Κομοτηνή, αλλά αποτέλεσε καλλιτεχνικό γεγονός που καταγράφηκε και αναδείχθηκε απο όλα τα ΜΜΕ της εποχής και έκανε πανελλήνια αίσθηση».

76 χρόνια μετά και αφού βρέθηκαν οι διάλογοι που είχαν χαθεί στον πόλεμο, το έργο ανεβαίνει και πάλι, αυτή τη φορά από το Σύλλογο Εβριτών Ροδόπης, με μία παράσταση που ετοιμάζεται εδώ και ενάμιση χρόνο και στην οποία συμμετέχουν περισσότεροι από 100 συντελεστές, ηθοποιοί, χορευτές και μουσικοί. Άρα, πρόκειται για μια παράσταση, που μόνο ερασιτεχνική δουλειά δεν πρέπει να θεωρηθεί. Η Πρωτοβουλία ανήκει στο Σύλλογο Εβριτών Ροδόπης, τη σκηνοθεσία έχει κάνει η Χρύσα Ιωαννίδου, επαγγελματίας σκηνοθέτης και ηθοποιός απο τη Κομοτηνή, τη διδασκαλια και επιλογή χορών, τραγουδιών και δρωμένων, ο χοροδιδάσκαλος από την Αίγειρο, Χρήστος Γαντζίδης. Η ιστορική αξία της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας έγκειται στο γεγονός ότι πρόκειται για έργο μοναδικό, ένα παραδοσιακό χοροθέατρο για όλη τη Θράκη, που ανεβαίνει για δεύτερη φορά μετά από 76 χρόνια και την τότε πρώτη ιστορική παρουσίαση του στις 23 Ιουνίου του 1940.

«Συνιστά μια σημαντική πολιτιστική δραστηριότητα με φόντο το πολυπολιτισμικό περικείμενο της κοινωνικής ζωής στην περιοχή της Θράκης γενικότερα και της πόλης μας ειδικότερα. Η συγκεκριμένη παράσταση προσθέτει ψηφίδες στον καμβά του λαϊκού πολιτισμού» δηλώνει η πρόεδρος του Τμήματος Γλώσσας, Ιστορίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων χωρών του Δ.Π.Θ. κα Μαρία Δημάση υποσχόμενη ότι θα υπάρξει συνέχεια στη συνεργασία με το Σύλλογο Εβριτών.

«Η σταδιακή αναζήτηση στις πηγές της εποχής, στις εφημερίδες του 1940, αποκάλυψε σε όλους μας πως η πρώτη και μοναδική παρουσίαση του έργου, τότε στις 23 Ιουνίου 1940 στην Κομοτηνή, αποτέλεσε ένα σημαντικό πολιτιστικό γεγονός πανελλαδικού ενδιαφέροντος»δηλώνει ο κος Χρήστος Χατζηπέμου, πρόεδρος του Συλλόγου Εβριτών προσθέτοντας ότι παραδοσιακό χοροθέατρο, ανάλογου εύρους, με την ντοπιολαλιά της Θράκης – και δη της Κομοτηνής- δεν είχε ποτέ αναδειχθεί.
Φώτο:Οι συντελεστές της παράστασης Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος