Οι επιστήμονες κατάφεραν να «διαβάσουν» το DNA του ηλίανθου, του δημοφιλούς, πανέμορφου φυτού από το οποίο, παράγονται το ηλιέλαιο και οι ηλιόσποροι.
Η αποκωδικοποίηση του γονιδιώματος του ηλίανθου, το οποίο είναι περίπου 10% μεγαλύτερο από το ανθρώπινο, αναμένεται να βοηθήσει μελλοντικά στη γενετική τροποποίηση και στην καλλιέργεια νέων, πιο ανθεκτικών και αποδοτικότερων καλλιεργειών του φυτού.
Επειδή ο Ηλίανθος είναι ιδιαίτερα προσαρμοστικός στην κλιματική αλλαγή και στην ξηρασία και αποδίδει εξίσου σε διαφορετικές περιβαλλοντικές συνθήκες, η καλλιέργεια του είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη διεθνώς.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Νικολά Λανγκλάντ του Εθνικού Ινστιτούτου Γεωργικών Ερευνών (INRA) της Γαλλίας και την καθηγήτρια Λόριν Ρίζενμπεργκ του Τμήματος Βοτανικής του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας στο Βανκούβερ του Καναδά, «διάβασαν» το DNA του σημαντικότερου είδους ηλίανθου, του «Ηλίανθου του ετήσιου» (Helianthus anuus L.), γνωστού απλώς και ως «Ήλιου», φέρνοντας στο φως λεπτομέρειες για το ποιά γονίδια επηρεάζουν την ανθοφορία του και την παραγωγή του ελαίου του.
Ο γνωστός στους περισσότερους από εμάς ως «ήλιος» είναι ένα από τα σημαντικότερα φυτά που παράγουν λάδι παγκοσμίως (με μια ετήσια παραγωγή αξίας περίπου 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων) και είναι το τελευταίο ελαιοδοτικό φυτό που «διαβάζεται» το γονιδίωμά του. Μπορεί να φθάσει σε ύψος τα πέντε μέτρα, στη χώρα μας καλλιεργείται κυρίως στη βόρεια Ελλάδα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος