Οι ανοιχτές πληγές της Σαμοθράκης

Array

Οι καταστροφές από τη νεροποντή στη Σαμοθράκη δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία, τουλάχιστον αυτό  υποστηρίζουν οι κάτοικοι. Η αποψίλωση του νησιού από την βλάστηση λόγω της ελεύθερης βοσκής και η ανυπαρξία έργων διευθετήσεως των υδάτινων ροών στις απότομες πλαγιές του Σάος, είχαν καταστροφικές συνέπειες για το νησί, κυρίως για τον παραδοσιακό οικισμό της Χώρας.

Οι ανοιχτές πληγές της Σαμοθράκης «Το νερό είναι ο μεγαλύτερος τεμπέλης και βρίσκει πάντα τις πιο εύκολες διόδους. Τώρα δεν υπάρχουν και τα αναχώματα που δημιούργησαν τα μπάζα, η λάσπη, οι βράχοι που κυλούσε το νερό. Ελπίζουμε να μην συμβεί ξανά κάτι τέτοιο.» δηλώνει, μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής,  ο κ. Γιώργος Στεργίου, κάτοικος στη Σαμοθράκη, πληγωμένος κι οργισμένος από αυτό που έζησε με την μεγάλη νεροποντή το βράδυ της Δευτέρας. Το ξημέρωμα της Τρίτης και οι εικόνες «Βιβλικής» καταστροφής που άλλαξαν εντελώς την εικόνα του νησιού και της Χώρας, δεν θα τις ξεχάσει ποτέ. «Μια κατάσταση  που σε οδηγούσε να μην ξέρεις τι να κάνεις, να γελάς, να κλαις;» δηλώνει στην ΕΡΤ Κομοτηνής σημειώνοντας πως η ανησυχία του είναι μεγάλη καθώς η απομάκρυνση της λάσπης θα αποκαλύψει τεράστιες ζημιές.

Ο Κεντρικός δρόμος της Χώρας και τα πολλά ερωτηματικά 

«Πάρα πολλά σημεία του κεντρικού δρόμου της Χώρας έχουν ξηλωθεί από το νερό. Ο δρόμος αυτός είχε γίνει πριν 11 χρόνια, το 2006 και στοίχισε πάρα πολλά εκατομμύρια. Έχουμε όλοι την απορία: Τι πραγματικά φταίει; Κανείς δεν θέλει να παραδεχθεί ότι φταίει. Όταν γινόταν αυτός ο κεντρικός δρόμος της Χώρας η μελέτη προέβλεπε σχάρες για τα όμβρια ύδατα, λόγω της κλίσης του εδάφους. Ποτέ δεν έγιναν. Ένας δρόμος 11 χρονών. Ποιος είναι υπεύθυνος; Ποιος το παρέλαβε αυτό το έργο; Έκλεισαν τα τέσσερα ρέματα. Το νερό περνούσε από εκεί. Κι όμως έχτισαν εκεί ακόμη και δημόσια κτίρια. Το δημαρχείο, το Κέντρο Υγείας είναι χτισμένα σε τέτοια ρέματα. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν ήσυχη τη συνείδησή τους τώρα;» αναρωτιέται μην κρύβοντας την απογοήτευση και την έντονη δυσαρέσκειά του για τις πρακτικές που ακολουθήθηκαν χρόνια.

Οι ανοιχτές πληγές της Σαμοθράκης«Επιτέλους το Κράτος θα πρέπει να δει τι συμβαίνει γιατί φτάσαμε σ’΄αυτό το σημείο. Να σταματήσει η υπερβόσκηση και τα λάθη του χθες; Είναι εν γνώσει της Πολεοδομίας όλα αυτά τα τερατουργήματα που έγιναν στην Χώρα;» αναρωτιέται τονίζοντας πως «Έχουν καταστρατηγηθεί τα πάντα.»

«Είμαι θυμωμένος» παραδέχεται μιλώντας για τους κατοίκους- επαγγελματίες που υπέστησαν πολλές ζημιές. «Υπάρχουν άνθρωποι που έχασαν τις περιουσίες τους. Δεν ξέρουν πού να στραφούν. Το θέμα δεν είναι να δοθεί η αποζημίωση αλλά να δουν τι συμβαίνει, για ποιο λόγο έγιναν όλα όσα έγιναν. Αλλά αυτό δεν θα γίνει ποτέ. Επιτέλους να σταματήσουν αυτά. Να παρέμβει ο Εισαγγελέας; Γιατί τιμωρούνται μόνο οι μικροί; Είναι μια πληγή που δεν πρέπει να την αφήσουμε περισσότερο να  κακοφορμίσει.» καταλήγει. Κι εκείνος και οι υπόλοιποι στο νησί τώρα πια γνωρίζουν ότι απαιτείται άμεση σύνταξη υδρογεωλογικής και δασοπονικής μελέτης, έργα ελέγχου και εκτροπής των χειμάρρων που καταλήγουν στη Χώρα , μικρά φράγματα , σταθεροποίηση των εδαφών που κρίνονται επικίνδυνα για κατολισθήσεις και αποκολλήσεις βράχων. Άμεσες ενέργειες, που για να υλοποιηθούν χρειάζεται πολύ και σοβαρή δουλειά από όλους, οικονομική στήριξη, και έργα ουσίας με εξασφαλισμένη  την ποιότητα τους.

Φώτο:Η Σαμοθράκη μετά την νεροποντή πηγή: Αρχείο ΕΡΤ  Ρεπορτάζ-κείμενο: Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος