Δεν είχαν περάσει ούτε δύο χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή και η Χίος γίνονταν παράδειγμα έμπνευσης και δημιουργίας μίας συλλογικότητας που έμελλε να σημαδέψει θετικά την ιστορία του τόπου και μάλιστα να συνεχίζει δυναμικά και στις μέρες μας, με σημαντική προσφορά στον πολιτισμό και στον αθλητισμό. Μιλάμε για τον Φιλοπρόοδο Όμιλο Βροντάδου (ΦΟΒ) που ιδρύθηκε την άνοιξη του 1924 και από την πρώτη κιόλας χρονιά ίδρυσης του συνειδητοποίησε την ανάγκη διεξόδου των νέων στον αθλητισμό.
Όπως αναφέρει ο Φ.Ο.Β. Στο ιστορικό του: «Σκοπός του σωματείου, η πνευματική, πολιτιστική και κοινωνική ανάπτυξη των μελών και γενικά ολόκληρου του Βροντάδου. Τούτο επιτυγχάνεται με ανάλογες δραστηριότητες, όπως διαλέξεις, εκδρομές, θεατρικές παραστάσεις, ψυχαγωγικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, εκθέσεις, αναδασώσεις, εκτελέσεις κοινωφελών έργων, αθλητικά τμήματα, δανειστική βιβλιοθήκη, λαογραφικό μουσείο, έκδοση εφημερίδας και άλλα μέσα.
Ο Φ.Ο.Β. με την πολυετή, πολύπλευρη και καρποφόρα δραστηριότητα του, συνέβαλε στην πνευματική και πολιτιστική ανύψωση του τόπου μας, και επιβλήθηκε δίκαια στη Βρονταδουσιακή και Χιακή κοινωνία.
Η βράβευση του από το ανώτατο πνευματικό ίδρυμα της χώρας , την Ακαδημία Αθηνών, το 1975, αποτελεί αναγνώριση του πολύπλευρου έργου του πανελλαδικά και σταθμό στα πνευματικά χρονικά του νησιού.
Το έργο αυτό ειδικά στις δύσκολες εποχές που διανύουμε, μπορεί και πρέπει να συνεχιστεί και να αναβαθμιστεί με την βοήθεια και την συμπαράσταση όλων μας.
Δεν περισσεύει κανείς».
Στα επιτεύγματα του ΦΟΒ η ίδρυση Πνευματικού κέντρου, το οποίο στη διάρκεια των χρόνων από κτηριακή άποψη και εξοπλισμό, κάνει συνεχή βήματα βελτίωσης. Επίσης η ίδρυση Μουσείου για το οποίο ο ΦΟΒ αναφέρει πως
Το Μουσείο του Φ.Ο.Β. «στεγάζεται στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις του Ομίλου, κοντά στον καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, το Φαφαλίειο Στάδιο και το 1ο Δημοτικό Σχολείο Βροντάδου σε ένα χώρο με ξεχωριστή ομορφιά.
Η συλλογή αντικειμένων ξεκίνησε από το 1955, με αφορμή τη Δεύτερη Έκθεση Τοπικής Δραστηριότητας που οργάνωσε με επιτυχία ο Φ.Ο.Β. Από το 1960 στεγάστηκε προσωρινά στο Ξενίειο Παρθεναγωγείο.
Τα εγκαίνια του Μουσείου τελέστηκαν την Κυριακή 17 Ιουνίου 1962. Τα χρόνια περνούσαν και τα εκθέματά του εμπλουτίζονταν ώσπου το 1979 μεταστεγάστηκε σε νέους ιδιόκτητους χώρους, την αρχιτεκτονική μελέτη των οπoίων ανέλαβε η αρχιτέκτονας Μαρία Ξύδα, και περιλαμβάνει τα τμήματα: Λαογραφικό, Εκκλησιαστικό Ιστορικό, Ναυτικό και Φυσικής Ιστορίας, Εκπαιδευτικός Θησαυρός, Εκκλησιαστική – Ιστορική Συλλογή, Λαογραφική Συλλογή, Η ναυτική Συλλογή, Συλλογή ταριχευμένων πτηνών και ζώων, Συλλογή Γαρή».
Eπίσης η απόφαση ίδρυσης της Βιβλιοθήκης ήταν από τις πρώτες που ελήφθησαν από το Δ.Σ. του Φ.Ο.Β. (2 Μαρτίου 1924). Με νεότερη απόφαση της 9ης Μαρτίου 1924 διορίστηκε ο Διευθυντής και αποφασίστηκε η αγορά βιβλίων αξίας 1.000 δραχμών.
Την επόμενη εβδομάδα (16 Μαρτίου) συντάχθηκε το κείμενο “Λειτουργία και Κανονισμός Βιβλιοθήκης και Αναγνωστηρίου του Φ.Ο.Β.”
Πρώτος Διευθυντής της διορίστηκε ο Διευθυντής του Σχολείου αείμνηστος Διονύσιος Κ. Τελλής, η δε λειτουργία της άρχισε την 25η Μαρτίου 1924.
Σήμερα η Βιβλιοθήκη αριθμεί πάνω από 4.000 βιβλία ποικίλου περιεχομένου (θρησκευτικά, ιστορικά, λογοτεχνικά, επιστημονικά, εγκυκλοπαιδικά, λεξικά, περιοδικά) για μικρούς και μεγάλους, μαθητές και μη, και βρίσκονται στη διάθεση των ενδιαφερομένων εντελώς δωρεάν.
Ο ΦΟΒ πραγματοποιεί λαογραφικές, πολιτιστικές και ιστορικού περιεχομένου εκδηλώσεις, ενώ έχει προχωρήσει και σε σχετικές εκδόσεις.
Διατηρεί επίσης θεατρική ομάδα, για την ιστορία της οποίας αναφέρει ότι: «Η σχέση του Φ.Ο.Β. με το θέατρο είναι ιδιαίτερα στενή και χρονολογείται από τα πρώτα κιόλας βήματα του Ομίλου.
Χωρίς δισταγμό μόλις μερικούς μήνες από την έναρξη της λειτουργίας του, ο Φ.Ο.Β διοργάνωσε την Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 1924 την πρώτη του παράσταση. Λόγω της έλλειψης κτιρίων η πρώτη παράσταση ανέβηκε στο Παρθεναγωγείο Αγ. Γεωργίου -στον χώρο που ήταν παλιά ενοριακή αίθουσα του Αγ. Γεωργίου και όχι στο Ξενίειο Παρθεναγωγείο που τα κτίρια του εγκαινιάστηκαν 2 χρόνια αργότερα- με την επιλογή του διαχρονικού «Αρχοντοχωριάτη» του Μολιέρου. Τα σχόλια ήταν διθυραμβικά και με πλήθος κόσμου να παρακολουθήσει καθώς η πνευματική διασκέδαση που προσφέρει μια θεατρική παράσταση ήταν δυσεύρετη στα χρόνια εκείνα στον Βροντάδο».
Πολιτισμός και αθλητισμός εκείνα τα χρόνια πήγαιναν μαζί και αρκετοί ήταν οι σύλλογοι που διατηρούσαν τμήματα και στις δύο αυτές κατηγορίες. Για το αθλητικό τμήμα η ιστορία του ΦΟΒ αναφέρει ότι: «Η πρώτη απόφαση για δημιουργία αθλητικής ομάδας πάρθηκε από το ΔΣ του ΦΟΒ στις 22 Ιουνίου 1924, με τον όρο να μην δημιουργείται οικονομική επιβάρυνση στον Όμιλο από την λειτουργία της. Λόγω αντικειμενικών δυσκολιών η αθλητική ομάδα ιδρύεται και επανιδρύεται σε διάφορες χρονικές περιόδους, όμως ένα είναι σίγουρο. Η προσφορά του ΦΟΒ στον κλασσικό αθλητισμό και οι επιδόσεις των αθλητών του χάρισαν ημέρες μεγάλης χαράς στον όμιλο και στον Βροντάδο».Δεν έμεινε μόνο στο στίβο ο ΦΟΒ αφού στην αθλητική του ιστορία πήραν θέση το ποδόσφαιρο (που σήμερα δεν υπάρχει), το μπάσκετ ανδρών και γυναικών καθώς και οι ανάλογες υποδομές, η πετοσφαίριση και η επιτραπέζια αντισφαίριση.
Ως προς τις εγκαταστάσεις, η ιστορία έγραψε πως: «Το πρώτο γήπεδο ήταν το χωράφι που σήμερα βρίσκεται η οικία του αειμνήστου Στεφ. Φαράκλα, πίσω από το καφενείο του Γάφου στη συνοικία Πούλου.
Αργότερα, όταν έφτασαν οι πρώτες επιτυχίες, ζητήθηκε από την επιτροπή του Αγίου Γεωργίου η παραχώρηση του «κάτω» περιβολιού του Ναού, αίτημα που έγινε αποδεκτό τον Αύγουστο του 1955. Όμως πάντα υπήρχε η επιθυμία να αποκτήσει ένα σύγχρονο γυμναστήριο.
Το “Φαφαλίειον Στάδιον Βροντάδου”.
Μπορεί κανείς να φανταστεί την χαρά των μελών του ΔΣ του ΦΟΒ όταν την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 1974 σε έκτακτη συνεδρίαση αποφάσιζαν την αποδοχή δωρεάς για την ίδρυση Σταδίου από την οικογένεια των συμπολιτών εφοπλιστών κ. Δημητρίου Σταμ. Φαφαλιού, Πανάγου Σταμ. Φαφαλιού, Ιωάννου Σταμ. Φαφαλιού και Ιωάννου Δημ. Φαφαλιού.
Μετά την οριστική απόφαση κινήθηκαν ο διαδικασίες κατασκευής του Σταδίου, οι οποίες συνάντησαν πολλά εμπόδια και δυσκολίες, κυρίως ως προς την παραχώρηση από τους κατόχους των αγροτεμαχίων ώστε το στάδιο να αποκτήσει τις προβλεπόμενες διαστάσεις.
Τελικά τα εμπόδια παραμερίστηκαν και άρχισε η κατασκευή του σταδίου με την επιμέλεια του εργολάβου αειμνήστου Νικ. Ψώρα υπό την τεχνική επίβλεψη του μηχανικού κ. Νικ. Σιδεράτου και περιλαμβάνει εκτός από τις αθλητικές υποδομές και βοηθητικούς χώρους: κυλικείο, γραφεία προπονητών, ιατρείο, αποδυτήρια, κερκίδες κ.α
Οι εργασίες προχωρούν με γοργούς ρυθμούς και έτσι στις 25 Αυγούστου 1978 έγινε η μεγαλειώδης τελετή των εγκαινίων παρουσία των Αρχών του τόπου, του Υφυπουργού Προεδρίας Κυβερνήσεως Αχιλ. Καραμανλή, του Αντιπροέδρου της Βουλής κ. Λ. Μπουρνιά και φυσικά της οικογένειας των Δωρητών». Τα χρόνια πέρασαν και ήρθε η ώρα για επισκευές, βελτιώσεις, αναβαθμίσεις, συντηρήσεις, που τις ανέλαβε καλύπτοντας το κόστος η οικογένεια των Φαφαλιών. Οι επισκέπτες της Χίου μπορούν να θαυμάσουν τις εγκαταστάσεις από κοντά. Οι εκτός νησιού έχουν την ευκαιρία να δουν τους εκτός έδρας αγώνες του Φ.Ο.Β. Στη Γ’ Εθνική κατηγορία ανδρών στο μπάσκετ.
Και η ιστορία συνεχίζεται με έμπνευση από το σπουδαίο παρελθόν της, το δημιουργικό της παρόν και το γεμάτο υποσχέσεις μέλλον.
Έρευνα: Νάσος Μπράτσος
Πηγή φωτο: ΦΟΒ
φωτο ανδρικού μπάσκετ: αρχείο Ν. Μπράτσου – ειδικό πρωτάθλημα ανόδου στη Γ’ Εθνική, 2018
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος