Οι Μικρασιάτες πρόσφυγες και ο αθλητισμός στην Αμφιάλη


Warning: Array to string conversion in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/content-single.php on line 56
Array

Περιοχή που υποδέχτηκε Μικρασιάτες πρόσφυγες του 1922, Κωνσταντινουπολίτες και Πόντιους, είναι η Αμφιάλη, όπως και η ευρύτερη περιοχή του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας. Όπως συνέβη σχεδόν σε όλες τις ανάλογες περιπτώσεις σε πολλά μέρη της χώρας, εκφράστηκαν σχεδόν ταυτόχρονα, δύο ανάγκες, αυτή της στέγασης, αλλά και αυτή της ψυχαγωγίας, διάσταση της οποίας είναι και ο αθλητισμός.

Από τη μία πλευρά η εικόνα ήταν τα πρώτα παραπήγματα, η άναρχη δόμηση, η προσπάθεια εξασφάλισης στέγης και οι κρατικές παρεμβάσεις στον τομέα αυτό, τα παραχωρητήρια σπιτιών, τα δάνεια και η αποπληρωμή τους, αλλά και η προσπάθεια εξεύρεσης εργασίας, με το λιμάνι στον Πειραιά να δίνει αρκετές διεξόδους, όπως και τα εργοστάσια στην ευρύτερη περιοχή.

Σε όλα αυτά τα επίπεδα (κατοικία, εργασία, κοινή καταγωγή) διαμορφώθηκαν παρέες και από τις παρέες προέκυψαν και αθλητικές συγκροτήσεις.

Στη σημερινή περίοδο στην Αμφιάλη λειτουργεί ο ΑΠΣΕ Αμφιάλης από το 1967, αλλά με πολύ πιο βαθιά ρίζα.Οι Μικρασιάτες πρόσφυγες και ο αθλητισμός στην Αμφιάλη

Οι πρώτοι Μικρασιάτες είχαν φτιάξει τον «Ελλήσποντο» και τον «Βυζαντινό» που είναι οι πρόγονοι της σημερινής ομάδας και το 1967 η συγχώνευση Ελλήσποντου και Ένωσης Αμφιάλης (περίοδος που η δικτατορία προώθησε συγχωνεύσεις). Επίσης είναι γνωστή η αλλεργία των δικτατόρων για τις ομάδες που είχαν σαν πρώτο χαρακτηριστικό του τίτλου τους τη λέξη «Ένωση», με το φόβο ότι οι ιαχές Ένωση-Ένωση στο γήπεδο μπορεί να παρερμηνευτούν από …Τούρκους κατασκόπους και να τεθεί διπλωματικό ζήτημα ότι μέσα από τα γήπεδα προπαγανδίζεται το Κυπριακό ζήτημα!!

Ίσως γι αυτό εντοπίζουμε την αναφορά 1929 στο σήμα του συλλόγου, αλλά επίσης και την αναφορά 1967. Η ομάδα έπαιξε το 1976 –1977 στη Β’ Εθνική, ενώ έχει παίξει 16 χρόνια στη Δ΄Εθνική και στον πρόγονό της την Α’ Εθνική Ερασιτεχνική. Παράλληλα έχει και τμήμα μπάσκετ.Οι Μικρασιάτες πρόσφυγες και ο αθλητισμός στην Αμφιάλη Οι Μικρασιάτες πρόσφυγες και ο αθλητισμός στην Αμφιάλη

Πέρασαν χρόνια και η Αμφιάλη έχοντας στο dna της την προσφυγική της προέλευση διοργάνωσε τον Απρίλιο του 2018 αγώνα των τμημάτων των υποδομών της, με προσφυγόπουλα, στον οποίο είχαμε δώσει το παρόν. Εκτός αυτού συχνά δείχνει το κοινωνικό της πρόσωπο με την υλοποίηση ανάλογων δράσεων. Το ανδρικό τμήμα της ομάδας έχει παίξει και με ομάδα προσφύγων επίσης το 2018 στα πλαίσια της Διεθνούς Ημέρας Αθλητισμού για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη, θέλοντας να περάσει μήνυμα ειρήνης και φιλίας των λαών. Και όχι μόνο αυτό, πήρε μέρος στην αναδάσωση στο Πανόραμα της Κινέτας στις 23-9-2018, μετά την καταστροφική πυρκαγιά στην περιοχή.Οι Μικρασιάτες πρόσφυγες και ο αθλητισμός στην Αμφιάλη

Σήμερα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή, θυμηθήκαμε τη συγκεκριμένη κίνηση που πλέον μπαίνει σε άλλη διάσταση και δεν ήταν η πρώτη φορά που ο σύλλογος έπαιρνε μία τέτοια πρωτοβουλία. Όπως μας είχε δηλώσει ο τότε υπεύθυνος των Ακαδημιών, Αντώνης Βούλγαρης: «Θέλουμε να δίνουμε χαρά στα παιδιά και να περνάμε και θετικά μηνύματα, οι ομάδες των προσφυγόπουλων έρχονται από το Σκαραμαγκά. Επίσης η ομάδα μας έχει πάρει μέρος και στις καμπάνιες της Ε.Π.Σ. Πειραιά με συλλογή τροφίμων για κοινωνικά παντοπωλεία. Και στη σημερινή εκδήλωση που γίνεται με συνδιοργάνωση του Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας και της ομάδας μας, μαζεύουμε τρόφιμα για το Κοινωνικό Παντοπωλείο του δήμου».

Στις μέρες μας ο σύλλογος ήδη σε ανύποπτο χρόνο έδειξε ότι παραμένει στην κατεύθυνση της προσφοράς του ερασιτεχνικού αθλητισμού στην κοινωνία, με γερές ρίζες στο παρελθόν και με τους πρώτους σκαπανείς του να τον καμαρώνουν από εκεί ψηλά που βρίσκονται.

Έρευνα: Νάσος Μπράτσος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος