COVID-19: Νέα μελέτη δεν βρίσκει και πάλι αποδείξεις για την αποτελεσματικότητα της ιβερμεκτίνης

Η αντιπαρασιτική ιβερμεκτίνη, η οποία εξακολουθεί να χρησιμοποιείται κατά της COVID-19 παρά την έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων αποτελεσματικότητας λόγω του χαμηλού κόστους της σε φτωχές χώρες, σύμφωνα με μελέτη στη Μαλαισία, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Internal Medicine.

Στη μελέτη I-TECH συμμετείχαν 490 ασθενείς σε 20 κέντρα στη Μαλαισία που υπέφεραν από ήπια έως μέτρια συμπτώματα COVID-19 (κλίμακα 2 ή 3 του ΠΟΥ) για 5,1 ημέρες κατά μέσο όρο. Οι ασθενείς τυχαιοποιήθηκαν στην τυπική φροντίδα με συμπτωματική θεραπεία ή πρόσθετη θεραπεία με ιβερμεκτίνη.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές της Μαλαισίας στην ομάδα της ιβερμεκτίνης, 52 από τους 241 ασθενείς (21,6%) χρειάστηκαν θεραπεία με οξυγόνο για να διατηρήσουν το 95% κορεσμό οξυγόνου. Στην ομάδα ελέγχου, αυτό το πρωτεύον τελικό σημείο της μελέτης εμφανίστηκε σε 43 από τους 249 ασθενείς (17,3%). Βρέθηκε κίνδυνος σοβαρής νόσου 1,25, ο οποίος δεν ήταν σημαντικός με ένα διάστημα εμπιστοσύνης 95% από 0,87 έως 1,80.

Λίγο περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες (51,8%) εμβολιάστηκαν πλήρως κατά της COVID-19. Μεταξύ των πλήρως εμβολιασμένων ασθενών, το 17,7% στην ομάδα της ιβερμεκτίνης και το 9,2% στην ομάδα ελέγχου ανέπτυξαν σοβαρή νόσο.

Επίσης δεν μπόρεσε να αποδειχθεί, κανένα πλεονέκτημα για την ομάδα ιβερμεκτίνης, ακόμη και αν τα αποτελέσματα έτειναν να είναι καλύτερα. Ο μηχανικός αερισμός χρησιμοποιήθηκε σε 4 (1,7%) σε σύγκριση με 10 ασθενείς (4,0%) στην ομάδα ελέγχου. Απαιτήθηκε μεταφορά στη μονάδα εντατικής θεραπείας σε 6 ασθενείς (2,4%) έναντι 8 ασθενών (3,2%) και το ποσοστό ενδονοσοκομειακής θνησιμότητας 28 ημερών τείνει επίσης να είναι χαμηλότερο στο 1,2 % έναντι 4,0%.

Αυτά τα αποτελέσματα δεν δικαιολογούν τη χρήση ιβερμεκτίνης, ακόμη και αν η ανεκτικότητα ήταν γενικά καλή. Η πιο συχνή ανεπιθύμητη ενέργεια ήταν η διάρροια, που αναφέρθηκε από το 5,8% των ασθενών στην ομάδα της ιβερμεκτίνης και το 1,6% στην ομάδα ελέγχου. Το σίγουρο είναι ότι η ρεμνδεσιβίρη και τα νεότερα αντιιικά φάρμακα (μολνουπιραβίρη και νιρματρελβίρη/ριτοναβίρη) αρχικά δεν θα είναι διαθέσιμα για θεραπεία για λόγους κόστους.

Η υδροξυχλωροκίνη, η ιβερμεκτίνη δεν είναι τα «θαυματουργά φάρμακα»  

Στο ίδιο περιοδικό οι ερευνητές αναφέρουν ότι το φάρμακο συνταγογραφήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες κυρίως σε προπύργια των Ρεπουμπλικανών. Μαζί με την υδροξυχλωροκίνη, η ιβερμεκτίνη είναι ένα από τα «θαυματουργά φάρμακα» κατά της COVID-19 που ήταν πολύ δημοφιλή στην αρχή της πανδημίας λόγω των προκαταρκτικών αποτελεσμάτων της μελέτης. Η δημοτικότητα συνεχίστηκε ακόμα και μετά την εμφάνιση των πρώτων απογοητευτικών κλινικών αποτελεσμάτων, αλλά αυτό αγνοήθηκε από τους υποστηρικτές της. Αυτά ήταν πιο κοινά σε συντηρητικούς κύκλους στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τον Μάρτιο του 2020, η αμερικανική αρχή για τα φάρμακα FDA ένιωσε υποχρεωμένη να χορηγήσει στην υδροξυχλωροκίνη έκτακτη έγκριση, παρά την έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων για την αποτελεσματικότητά της, η οποία αποσύρθηκε 3 μήνες αργότερα, τον Ιούνιο.

Στη συνέχεια, οι συνταγές υδροξυχλωροκίνης μειώθηκαν ξανά στις ΗΠΑ – αλλά όχι παντού. Όπως δείχνουν τώρα ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας TH Chan στη Βοστώνη, η υδροξυχλωροκίνη συνέχισε να συνταγογραφείται ευρέως στις πολιτείες των ΗΠΑ όπου οι Ρεπουμπλικάνοι κατέχουν την πλειοψηφία των ψήφων. Στο τεταρτημόριο των κομητειών των ΗΠΑ με τα καλύτερα αποτελέσματα των Ρεπουμπλικανών, υπήρξε ακόμη και σημαντική αύξηση έως τον Δεκέμβριο, αν και δεν υπήρχε ιατρικός λόγος για τη χρήση του φαρμάκου για την ελονοσία και τους ρευματισμούς κατά του COVID-19.

Η ιβερμεκτίνη δεν εγκρίθηκε ποτέ στις ΗΠΑ. Ωστόσο, μια in vitro μελέτη που δημοσιεύτηκε στις αρχές Απριλίου 2020 τράβηξε την προσοχή των μέσων ενημέρωσης στο δραστικό συστατικό, το οποίο χρησιμοποιείται σε διάφορες παρασιτικές ασθένειες στην ιατρική των ζώων και του ανθρώπου.

Στις αρχές Αυγούστου 2020, τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ συνέστησαν να μην χρησιμοποιείται ιβερμεκτίνη για τη θεραπεία της COVID-19. Ωστόσο, όταν μια επίδραση περιγράφηκε στις 13 Νοεμβρίου σε μια μελέτη που σύντομα αποδείχθηκε ότι ήταν ελαττωματική, ο αριθμός των συνταγών εκτοξεύτηκε στα ύψη, όπως συνέβη με την υδροξυχλωροκίνη, ειδικά στα προπύργια των Ρεπουμπλικανών. Οι κανονισμοί προωθήθηκαν περαιτέρω από μια συνεδρίαση της επιτροπής της Γερουσίας στις 8 Δεκεμβρίου 2020, όπου ένας γιατρός υποστήριξε τη χρήση λόγω προσωπικής πεποίθησης, η οποία προφανώς υπερτερεί των αφηρημένων δεδομένων από κλινικές μελέτες για πολλούς συντηρητικούς ανθρώπους.

Η ιβερμεκτίνη έχει επίσης χρησιμοποιηθεί σε πολλές φτωχές χώρες, οι οποίες δεν άλλαξαν λόγω δυο αρνητικών μελετών από τη Λατινική Αμερική, ενω τα αποτελέσματα της νέας τυχαιοποιημένης μελέτης δείχνουν ότι το αντιπαρασιτικό δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες θεραπείας.

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος