Ιταλία: Νέες εκλογές το φθινόπωρο ή τον Ιανουάριο του 2019

Στη διεξαγωγή νέων εκλογών, πιθανότατα στο τέλος του καλοκαιριού, φαίνεται πως βαδίζει η Ιταλία μετά τις ραγδαίες εξελίξεις αναφορικά με τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Μετά την απόφαση του Ιταλού πρόεδρου, Σέρτζιο Ματαρέλα, να αναθέσει στον τεχνοκράτη Κάρλο Κοταρέλι τον σχηματισμό κυβέρνησης οι αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας είναι έντονες.

Ο Κοταρέλι ξεκαθάρισε ότι αποστολή του είναι να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός του νέου έτους και αρχές του 2019 να γίνουν εκλογές. Αν δεν πάρει ψήφο εμπιστοσύνης τότε η Ιταλία πάει σε εκλογές το φθινόπωρο.

Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Κάρλο Κοταρέλι συναντάται το απόγευμα με τον Ιταλό πρόεδρο της Δημοκρατίας για να του παρουσιάσει την λίστα των υπουργών του.

Ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο, έκανε γνωστό ότι στις 2 Ιουνίου, το πολιτικό του κίνημα θα οργανώσει μεγάλη κινητοποίηση στην Ρώμη, και κάλεσε τους Ιταλούς να βάλουν όλοι μια σημαία στα παράθυρά τους. Η επιλογή της ημερομηνίας, προφανώς, δεν είναι τυχαία, από την στιγμή που πρόκειται για την ημέρα κατά την οποία η χώρα γιορτάζει την αβασίλευτη Δημοκρατία της.

Παράλληλα, δήμαρχοι της Λέγκα στην Λομβαρδία (περιφέρεια με πρωτεύουσα το Μιλάνο), αποφάσισαν να βγάλουν από τα δημαρχιακά μέγαρα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, τις φωτογραφίες του προέδρου της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλλα. Η πρωτοβουλία δεν ανήκει, πάντως, (όπως είχε διαρρεύσει αρχικά), στον γραμματέα του κόμματος, Ματέο Σαλβίνι, και στενοί του συνεργάτες του, την έκριναν «μάλλον υπερβολική, αν και όχι επικίνδυνη».

Προβολή «βέτο» από τον Πάολο Σαβόνα 

Στην προβολή «βέτο» από μέρους του προέδρου της ιταλικής Δημοκρατίας σε ότι αφορά την υπουργοποίησή του, αναφέρεται ο οικονομολόγος Πάολο Σαβόνα, σε επιστολή του που δημοσιεύει η διαδικτυακή πύλη του περιοδικού milanofinanza.it

«Υπέστην σοβαρή αδικία από τον κύριο θεσμό της χώρας, με άσκηση δριμείας κριτικής σε υποθετικές μου προθέσεις, σχετικά με έξοδο από το ευρώ, και όχι βάσει των ιδεών που πρεσβεύω και επανέλαβα σε πρόσφατο ανακοινωθέν μου, το οποίο κατακρίθηκε από τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης, χωρίς καν να παρουσιάσουν το περιεχόμενό του», υπογραμμίζει ο Σαβόνα.

«Μαζί με την αλληλεγγύη που μου εξέφρασε όποιος με γνωρίζει και δεν παραποιεί την σκέψη μου, με παρηγόρησαν ιδιαίτερα οι τοποθετήσεις των Ζαν Πωλ Φιτουσί στην εφημερίδα Il Mattino, και του Βόλφγκανγκ Μίνχαου στους Financial Times», προσθέτει ο καθηγητής.

Υπογραμμίζει, δε, ότι ο Φιτουσί κατάλαβε ότι δεν θα έθετε ποτέ υπό αμφισβήτηση το Ευρώ, αλλά θα ζητούσε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να προσφέρει απαντήσεις στα αιτήματα αλλαγής που προέρχονται από το εσωτερικό των χωρών μελών και ότι «αυτό θα έπρεπε να γίνει βάσει στρατηγικής διαπραγμάτευσης που προκύπτει από την θεωρία παιγνίων».

Όσο για τον Μίνχαου, ο Σαβόνα τονίζει ότι κατανόησε πως «η Γερμανία δεν επιτρέπει στο ευρώ να γίνει, όπως το δολάριο, κύριο σκέλος της εξωτερικής πολιτικής» και ότι «το ευρώ οικοδομήθηκε με λάθος τρόπο, λόγω της μυωπίας των γερμανών».

Ο Πάολο Σαβόνα, τέλος, αναφέρει ότι στην επόμενη ευρωπαϊκή σύνοδο, στα τέλη Ιουνίου, η χώρα δεν θα μπορέσει να εκπροσωπηθεί όπως θα έπρεπε από τον νέο εντολοδόχο, τεχνοκράτη πρωθυπουργό Κάρλο Κοταρέλι, «ενώ η κυβέρνηση του Τζουσέπε Κόντε, θα μπορούσε να βασιστεί στην στήριξη του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν»,

«Πρέπει να αποφασίσουμε αν οι ευρωπαϊστές είναι εκείνοι που δημιουργούν τις προϋποθέσεις για το τέλος της ΕΕ, ή εκείνοι οι οποίοι, σαν και εμένα, ζητούν την μεταρρύθμισή της, για να σωθούν οι στόχοι που είχε θέσει η ίδια η Ένωση», καταλήγει ο Ιταλός καθηγητής και οικονομολόγος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος