ΕΚ: Να τερματιστούν και να απαγορευτούν τα χρυσά διαβατήρια μέσω επενδυτικών προγραμμάτων

Η ΕΕ πρέπει να τερματίσει τα χρυσά διαβατήρια που επιτρέπουν στους πλούσιους να αποκτούν την ιθαγένεια της ΕΕ με αντάλλαγμα επενδύσεις τόνισαν πριν από λίγο σε συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου οι πλειοψηφία των ευρωβουλευτών, ενώ αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η έγκριση σχετικού ψηφίσματος αύριο Τρίτη το μεσημέρι.

Η Ολομέλεια του ΕΚ, στην έκθεση του ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να απαγορεύσει την πώληση ιθαγένειας μέσω επενδυτικών προγραμμάτων και να ρυθμίσει τη διαμονή των επενδυτικών προγραμμάτων καθώς οι υφιστάμενοι κανονισμοί παρέχουν ιθαγένεια της ΕΕ ή καθεστώς κατοίκου σε υπηκόους τρίτων χωρών με αντάλλαγμα οικονομικές επενδύσεις.

Η εισηγήτρια της έκθεσης, ολλανδοί ευρωβουλευτής Σοφί ιν ντε Βελτ, τόνισε πως «ο πήχης για αυτό που μετράει ως επένδυση ήταν πολύ χαμηλός για πάρα πολύ καιρό. Η άδεια διαμονής στην ΕΕ θα πρέπει να απονέμεται μόνο σε άτομα που επενδύουν στην πραγματική οικονομία και τα οποία μπορούμε να εμπιστευτούμε πως είναι νόμιμοι επενδυτές χωρίς εγκληματικό υπόβαθρο».

Αυτά τα συστήματα χαρακτηρίζονταν, όπως είπε μέχρι στιγμής, από ελάχιστες έως καθόλου απαιτήσεις φυσικής παρουσίας και προσέφεραν μια γρήγορη διαδικασία για το καθεστώς διαμονής ή ιθαγένειας σε μια χώρα της ΕΕ σε σύγκριση με τα εμπόδια αναζήτησης διεθνούς προστασίας, νόμιμης μετανάστευσης ή πολιτογράφησης μέσω συμβατικών διαύλων. Μόλις τους χορηγηθεί το νέο καθεστώς διαμονής ή ιθαγένειας, οι δικαιούχοι των συστημάτων αρχίζουν αμέσως να απολαμβάνουν την ελεύθερη κυκλοφορία εντός του χώρου Σένγκεν.

Η έκθεση που εκπόνησε η επιτροπή πολιτικών ελευθεριών του Κοινοβουλίου αποκαλεί τα συστήματα απαράδεκτα από ηθικής, νομικής και οικονομικής άποψης, ενώ τουλάχιστον τρεις χώρες παρέχουν επί του παρόντος υπηκοότητα βάσει επενδυτικών προγραμμάτων μεταξύ των οποίων  η Μάλτα, η Βουλγαρία (όπου η κυβέρνηση έχει καταθέσει νομοθεσία για τη λήξη της) και η Κύπρος (επεξεργάζεται μόνο αιτήσεις που υποβλήθηκαν πριν από τον Νοέμβριο του 2020). Ωστόσο, δώδεκα είναι συνολικά οι χώρες της ΕΕ που διανέμουν υπηκοότητα μέσω επενδυτικών προγραμμάτων, με τα ελάχιστα επίπεδα επενδύσεων, να κυμαίνονται από 60.000 € έως 1.250.000 €.

Μια μελέτη υπολόγισε μάλιστα ότι περισσότερα από 130.000 άτομα έχουν αποκτήσει ήδη διαμονή ή υπηκοότητα σε χώρες της ΕΕ μέσω αυτών των συστημάτων με τη συνολική επένδυση να υπολογίζεται σε 21,4 δισεκατομμύρια ευρώ από το 2011 έως το 2019.

Κόκκινο χαλί για ύποπτα άτομα

Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι η ύπαρξη συστημάτων διαβατηρίου έναντι μετρητών επηρεάζει όλες τις χώρες της ΕΕ, επειδή μια απόφαση ενός κράτους μέλους να χορηγήσει ιθαγένεια για επένδυση δίνει αυτόματα δικαιώματα σε σχέση με άλλες χώρες. Αυτά τα δικαιώματα περιλαμβάνουν την ελεύθερη κυκλοφορία, το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι στις τοπικές και ευρωπαϊκές εκλογές και το δικαίωμα πρόσβασης στην ενιαία αγορά για οικονομικές δραστηριότητες.

Τα συστήματα μπορούν να επηρεάσουν άλλες χώρες της ΕΕ λόγω των κινδύνων διαφθοράς, ξεπλύματος χρήματος, απειλών για την ασφάλεια, φοροαποφυγής, πίεσης στον τομέα των ακινήτων και διάβρωσης της ακεραιότητας της εσωτερικής αγοράς.

Εν τω μεταξύ, οι χώρες της ΕΕ δεν συμβουλεύονται πάντα τις διαθέσιμες βάσεις δεδομένων της ΕΕ ούτε ανταλλάσσουν πληροφορίες με αποτέλεσμα να εκφράζεται ανησυχία ότι έχουν αναφερθεί ορισμένες χώρες ότι δέχτηκαν αιτούντες για ιθαγένεια που δεν πληρούσαν τις απαιτήσεις ασφαλείας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κίνησε διαδικασίες επί παραβάσει κατά της Κύπρου και της Μάλτας το 2020 σχετικά με την υπηκοότητά τους από επενδυτικά προγράμματα και η έκθεση καλεί την Επιτροπή να προωθήσει αυτές τις διαδικασίες.

Αέριο ή μετρητά;

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει εκτοξεύσει περαιτέρω τα σχέδια στο προσκήνιο τις τελευταίες εβδομάδες. Η πρόεδρος της Βουλής Ρομπέρτα Μέτσολα σε ανάρτηση της στο Twitter τόνισε οτι «το Κρεμλίνο πίστευε από καιρό ότι θα μπορούσε να αγοράσει τον δρόμο του προς την Ευρώπη. Είναι καιρός να κλείσουμε τυχόν παραθυράκια, να τερματίσουμε το επικίνδυνο φαινόμενο των λεγόμενων χρυσών διαβατηρίων που παρέχουν μια κερκόπορτα στην ευρωπαϊκή υπηκοότητα και να διασφαλίσουμε ότι τα ρωσικά μετρητά δεν θα γίνουν το επόμενο ρωσικό αέριο».

Υπενθυμίζεται ότι σε ψήφισμα που εγκρίθηκε την 1η Μαρτίου, οι ευρωβουλευτές απαίτησαν από τις χώρες της ΕΕ με τέτοια προγράμματα να επανεξετάσουν όλους τους δικαιούχους και να ανακαλέσουν αυτούς που αποδίδονται σε πλούσιους Ρώσους, ειδικά αυτούς που συνδέονται με άτομα και εταιρείες που έχουν υποστεί κυρώσεις.

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος