Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης
Τα προϊόντα καταναγκαστικής εργασίας δεν πρέπει να επιτρέπονται στην ΕΕ και η παγκόσμια συνεργασία είναι απαραίτητη για την εξάλειψη της καταναγκαστικής εργασίας, τονίζει η Επιτροπή Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζητώντας με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου ένα συμβατό εμπορικό μέσο για την απαγόρευση της εισαγωγής και εξαγωγής προϊόντων που παράγονται ή μεταφέρονται με καταναγκαστική εργασία.
Η επιτροπή συνιστά την απαγόρευση των προϊόντων καταναγκαστικής εργασίας με βάση τον τόπο παραγωγής, τον εισαγωγέα, την εταιρεία, τον μεταφορέα ή τη συγκεκριμένη περιοχή σε περίπτωση καταναγκαστικής εργασίας που χρηματοδοτείται από το κράτος. Στην πράξη, οι δημόσιες αρχές θα πρέπει να κρατούν και να κατάσχουν τα αγαθά στα σύνορα της ΕΕ σε περίπτωση που υπάρχουν «επαρκείς αποδείξεις» ότι τα αγαθά κατασκευάστηκαν ή μεταφέρθηκαν με καταναγκαστική εργασία,. Ο εισαγωγέας θα πρέπει να έχει το βάρος της απόδειξης για να αποδείξει την απουσία καταναγκαστικής εργασίας για την αποδέσμευση του φορτίου.
Προκειμένου να βοηθηθούν οι εισαγωγείς, θα πρέπει να καταρτιστεί ένας δημόσιος κατάλογος εταιρειών, περιοχών και παραγωγών που υπόκεινται σε κυρώσεις, η οποία υποστηρίζει τη βοήθεια προς τις ΜΜΕ για να αντιμετωπίσουν τους νέους κανόνες.
Ορίστε την καταναγκαστική εργασία
Η επιτροπή υπογραμμίζει ότι για τον προσδιορισμό του τι θεωρείται προϊόν καταναγκαστικής εργασίας, τα στοιχεία πρέπει να μετρώνται με δείκτες της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας που περιλαμβάνουν κατάχρηση ευαλωτότητας, περιορισμό μετακίνησης, παρακράτηση εγγράφων ταυτότητας και δέσμευση χρέους.
Παγκόσμιο ζήτημα
Η Επιτροπή Εμπορίου ζητά συνεργασία με εταίρους που έχουν την ίδια γνώμη, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα προϊόντα που απαγορεύονται στην αγορά της ΕΕ δεν θα επαναδρομολογηθούν απλώς σε άλλες αγορές. Υπογραμμίζει οτι η απαγόρευση των προϊόντων καταναγκαστικής εργασίας από μόνη της δεν θα εξαλείψει την καταναγκαστική εργασία. Η αντιμετώπιση αυτού του παγκόσμιου ζητήματος απαιτεί συλλογική λύση που περιλαμβάνει διάλογο με τρίτες χώρες, τεχνική βοήθεια και ανάπτυξη ικανοτήτων καθώς και ευαισθητοποίηση.
Το σχέδιο ψηφίσματος έχει προγραμματιστεί να συζητηθεί στη σύνοδο ολομέλειας του Ιουνίου, όταν το Σώμα ακούσει την απάντηση της Επιτροπής στις ερωτήσεις της επιτροπής. Το νέο νομοθετικό μέσο έχει προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο του 2022.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, παγκοσμίως 160 εκατομμύρια παιδιά, ένα στα δέκα παγκοσμίως, βρίσκονται σε παιδική εργασία και 25 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σε κατάσταση καταναγκαστικής εργασίας.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος