Γλυπτά του Παρθενώνα: Για πρώτη φορά επίσημες συνομιλίες Ελλάδας και Βρετανίας – Στο τραπέζι οι υπ. Πολιτισμού


Warning: Undefined array key "frameborder" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 77

Warning: Undefined array key "scrolling" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 78

Warning: Undefined array key "width" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 86

Warning: Undefined array key "height" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 86

Στο τραπέζι του διαλόγου, για την επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα, θα κάτσουν οι υπουργοί Πολιτισμού της Ελλάδας και του Ηνωμένου Βασιλείου, ανακοίνωσε η UNESCO. Όπως έγινε γνωστό από τη γραμματεία του Οργανισμού, και οι δύο πλευρές, τόνισαν τη σημασία της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Μπόρις Τζόνσον τον Νοέμβριο του 2021, οπότε κι ετέθη το θέμα της επιστροφής των γλυπτών, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να επιμένει ότι το θέμα αφορά τις δύο κυβερνήσεις κι όχι αποκλειστικά το Βρετανικό Μουσείο.

Όπως αποκαλύφθηκε στη Συνεδρίαση της UNESCO στο Παρίσι, η βρετανική κυβέρνηση, έχει απαντήσει θετικά για τη συνάντηση των δύο υπουργών κι αναμένεται να οριστεί η ημερομηνία έναρξης του διαλόγου. Ωστόσο η βρετανική πλευρά εμμένει στις θέσεις της.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει μια μακροχρόνια θέση σε αυτό το ζήτημα που δεν έχει αλλάξει – τα Γλυπτά του Παρθενώνα αποκτήθηκαν νόμιμα σύμφωνα με τον τότε νόμο. Το Βρετανικό Μουσείο λειτουργεί ανεξάρτητα από την κυβέρνηση και απαλλαγμένο από πολιτικές παρεμβάσεις. Όλες οι αποφάσεις σχετικά με τις συλλογές λαμβάνονται από τους διαχειριστές του Μουσείου» τονίζει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Πολιτισμού του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Κατά τα έτη 1801-1804, όταν ο λόρδος Έλγιν, ήταν πρεσβευτής της Μεγάλης Βρετανίας στην Υψηλή Πύλη, κατόρθωσε να αποσπάσει ένα μεγάλο μέρος του γλυπτού διακόσμου του Παρθενώνα και να το μεταφέρει στην Αγγλία» λένε τορίστες.

Διαβάστε επίσης: «Μέντωρ»: Στο “φως” σημαντικά ευρήματα από το ναυάγιο του Έλγιν

Άλλοι αναφέρουν: «Το 1982 αποτελεί έτος – σταθμό για το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών από το Βρετανικό Μουσείο, καθώς στη Γενική Διάσκεψη της UNESCO, η τότε Υπουργός Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη προέβαλε για πρώτη φορά αίτημα για την επανένωση των γλυπτών».

Αλλά και τον Ιούνιο του 1986, έχει μείνει ιστορική η συνάντηση του νεαρού τότε φοιτητή Μπόρις Τζόνσον με τη Μελίνα Μερκούρη, στην Οξφόρδη.

Το θέμα θα συζητείται μέχρι τις 20 Μαΐου, στη Διακυβερνητική Επιτροπή της UNESCO, για την προώθηση της επιστροφής πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσής τους.

Ρεπορτάζ: Ειρήνη Βασάλου – Βαλέρια Δολαψάκη
ανταπόκριση Λονδίνο – Ευδοξία Λυμπέρη
ανταπόκριση Παρίσι – Θωμαΐς Παπαϊωάννου

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος