Κίνδυνοι αρπαγής ανηλίκων: Χρηστικές συμβουλές προστασίας – Πώς μιλάμε στα παιδιά (video)


Warning: Undefined array key "frameborder" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 77

Warning: Undefined array key "scrolling" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 78

Warning: Undefined array key "width" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 83

Warning: Undefined array key "height" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 83

«Δυστυχώς τα περιστατικά κακοποίησης δείχνουν ότι οι θύτες υπάρχουν μέσα στο σπίτι μας. Το ίδιο μπορεί να συμβαίνει και με τα περιστατικά απαγωγής και αρπαγής. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Να μη φοβίζουμε τα παιδιά μας, αλλά να παρακολουθούμε και να γνωρίζουμε τι συμβαίνει», δήλωσε στην ΕΡΤ η ψυχολόγος, Στέλλα Αργυρίου με αφορμή τα συχνά περιστατικά απόπειρας αρπαγής παιδιών. Για το θέμα μίλησε και η Κέλυ Ιωάννου, κλινική Εγκληματολόγος.

«Αυτά δεν είναι φαινόμενα τα οποία ξαφνικά φύτρωσαν, απλά τώρα αρχίζουμε να καταρρίπτουμε κάποιες στερεοτυπικές αντιλήψεις όπως π.χ. το παιδί σου κινδυνεύει μόνο από τον άγνωστο, από παιδόφιλο κ.λπ. Ο άνθρωπος ο οποίος πήγε να αρπάξει και να αποπλανήσει ένα παιδί δεν είναι μόνο ο παιδόφιλος, γιατί ο παιδόφιλος είναι ένας άνθρωπος ο οποίος ελκύεται από παιδιά της προεφηβίας.

Όμως ο σεξουαλικός εγκληματίας δεν έχει συγκεκριμένη τυπολογία και μπορεί να είναι οποιοσδήποτε. Μπορεί να είναι παντρεμένος, να έχει παιδιά, να είναι γυναίκα. Μπορεί να είναι οποιοδήποτε άνθρωπος, οποιοδήποτε μορφωτικού επιπέδου», δήλωσε στην εκπομπή «Από τις έξι» η κ. Ιωάννου και πρόσθεσε:

«Το να είναι άνθρωπος του ευρύτερου οικογενειακού περιβάλλοντος δεν είναι η χειρότερη εκδοχή, είναι η πιο συχνή. Αυτά δεν θέλουμε να τα βγάζουμε στην κοινωνία και κοιτάμε να τα κρύβουμε για να νιώθουμε πιο ασφαλείς».

Στ. Αργυρίου: Μέσα στο σπίτι υπάρχουν οι θύτες

Σύμφωνα με την ψυχολόγο, Στέλλα Αργυρίου, η μεγαλύτερη άμυνα που μπορούμε να δημιουργήσουμε είναι να χτίσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά μας, χωρίς να τους δημιουργήσουμε το αίσθημα του φόβου.

«Πρέπει να χτίσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά μας και οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί. Θέλουμε τα παιδιά μας να είναι ανεξάρτητα αλλά τα ενημερώνουμε γι’ όλους τους κινδύνους. Ενημερώνουμε τα παιδιά μας για το πώς θα χειριστούν τέτοιες καταστάσεις και ανάλογα με την ηλικία του παιδιού κάνουμε και κάποιες συστάσεις. Αν ένα παιδάκι, δηλαδή πηγαίνει στο δημοτικό και εμείς καθημερινά το παίρνουμε από το σχολείο, πρέπει να έχουμε φτιάξει ένα δικό μας, μυστικό, κωδικό σε περίπτωση που κάποιος πάει να το απομακρύνει από το σχολείο. Αυτή είναι μια σοβαρή χρηστική συμβουλή για παιδιά μικρής ηλικίας».

Και όπως τόνισε η κ. Αργυρίου «σε παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας πρέπει όχι μόνο να απαγορεύουμε αλλά να ενημερώνουμε για τους λόγους τους οποίους ένα παιδί δεν θα πρέπει να ακολουθήσει εύκολα κάποιον άγνωστο». Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή της για το θέμα της αρπαγής παιδιών η κ. Αργυρίου είπε ότι θα πρέπει να βρεθεί εκείνο το νομικό πλαίσιο που αυτοί οι άνθρωποι θα μπαίνουν στη φυλακή και δεν θα βγαίνουν Κάποια παραδειγματική τιμωρία θα πρέπει να υπάρχει για όσους προσπαθήσουν να κακοποιήσουν ή να αποπλανήσουν τα παιδιά, γιατί τα παιδιά είναι το μέλλον μας».

K. Iωάννου: Προσοχή στις παγίδες των social media

Για τις παγίδες των social media στις ζωές των παιδιών μίλησε, τέλος, η κ. Ιωάννου, Διευθύντρια του Ινστιτούτου CSIi: «Όσα λιγότερα δημοσιεύουμε στο Διαδίκτυο και όσο πιο κλειστά είναι τα προφίλ μας στα κοινωνικά δίκτυα τόσο το καλύτερο» και πρόσθεσε «τα παιδιά κινδύνευσαν είναι τα παιδιά τα οποία δεν μίλησαν στους γονείς τους γιατί φοβήθηκαν».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος