«Η δουλειά σας είναι μοναδική και πηγή έμπνευσης για τους εκπαιδευτικούς σε ολόκληρη την Ελλάδα», είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στους καθηγητές του γυμνασίου με λυκειακές τάξεις το χωριό Νικηφόρος του δήμου Παρανεστίου Δράμας, το οποίο επισκέφθηκε και είναι το μοναδικό δημόσιο σχολείο στη χώρα μας που διαθέτει Αστρονομικό Παρατηρητήριο.
Τον Πρωθυπουργό ξενάγησε ο φυσικός του σχολείου Μιχάλης Δογραματζής, ο οποίος είναι και η ψυχή της όλης προσπάθειας.
Ο κ. Μητσοτάκης είδε το Αστρονομικό Παρατηρητήριο, το πάρκο με τα 15 ηλιακά ρολόγια, το υπαίθριο Εργαστήριο Φυσικής και το “Σπιτάκι των Ψευδαισθήσεων”, το οποίο είναι το μοναδικό στην Ελλάδα και από τα λίγα στην Ευρώπη και δείχνει με διασκεδαστικό τρόπο τη διαφορά που μπορεί να υπάρχει μεταξύ αυτών που αντιλαμβανόμαστε με τις αισθήσεις μας και της πραγματικότητας.
Όλα τα παραπάνω λειτουργούν με την ευθύνη του συλλόγου ερασιτεχνικής αστρονομίας Δράμας “Ο Πήγασος“.
Στο συγκεκριμένο σχολείο γίνονται αστρονομικές παρατηρήσεις από το 2011 και από το Σεπτέμβριο του 2019 λειτουργεί και το Αστρονομικό Παρατηρητήριο.
Το σχολείο έχει 60 μαθητές από την ευρύτερη περιοχή και 14 καθηγητές. Όπως μας είπαν ο φιλόλογος Γιάννης Σισμανίδης και η διευθύντρια Πέρη Πατσιάβρα, κάθε χρόνο επισκέπτονται το σχολείο περίπου 1.200 μαθητές από όλη την Ελλάδα.
Μαθητές από τη Δράμα κι άλλες περιοχές ζητούν να φοιτήσουν ειδικά σε αυτό το σχολείο για να μπορέσουν να κάνουν τις αστρονομικές παρατηρήσεις. Δύο από τους μαθητές των θερινών σχολείων Αστρονομίας είναι ήδη φοιτητές Αστρονομίας.
Πέρα από την Αστρονομία στο σχολείο αναπτύσσονται αξιόλογες πρωτοβουλίες σε όλους τους τομείς.
Τον πρωθυπουργό υποδέχτηκε στο σχολείο ο δήμαρχος Παρανεστίου Αναστάσιος Καγιόγλου. Τον κύριο Μητσοτάκη συνόδευαν ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας και ο υφυπουργός Μακεδονίας-θράκης Σταύρος Καλαφάτης.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος