Τον φάκελο «Ελληνοτουρκικά» άνοιξε η εκπομπή “Δέκα” το βράδυ της Πέμπτης, βάζοντας στο τραπέζι της κουβέντας την αναβάθμιση της τουρκικής επιθετικότητας στο Αιγαίο, τις απειλές της Άγκυρας , τις επιδιώξεις του Ερντογάν και τους σχεδιασμούς της Αθήνας και της Λευκωσίας. Στον Φάνη Παπαθανασίου και στη Νικόλ Λειβαδάρη μίλησαν, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας στον πρωθυπουργό, Ναύαρχος Αλέξανδρος Διακόπουλος, o υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και βουλευτής ΝΔ Δημήτρης Καιρίδης.
Τα κυριότερα αποσπάσματα των δηλώσεων ήταν:
Αλέξανδρος Διακόπουλος, Ναύαρχος, Σύμβουλος Εθνικής ασφάλειας του πρωθυπουργού
“Έχω την εντύπωση ότι η σημερινή (χθεσινή) μέρα, με τις υπερπτήσεις των Τούρκων πάνω από μεγάλα ελληνικά νησιά , να χει να κάνει με την επέτειο από τη γενοκτονία των Ποντίων και όλη αυτή την ένταση που υπήρξε με την ανταλλαγή ανακοινώσεων.
Εχουμε, χρόνο με τον χρόνο, αυξημένη παράνομη δραστηριότητα από την πλευρά της Τουρκίας. Αποδίδω αυτή την αυξητική τάση σε μια άσκηση πειθαναγκασμού, από την Τουρκία προς τη χώρα μας και όσο δεν παίρνει αυτό που θέλει, κάνει ακόμα περισσότερα απ αυτά που έκανε πριν. Μέχρι να καταλάβει ότι εμείς , υπό καθεστώς πίεσης, δεν πρόκειται ποτέ να δεχθούμε καμιά συζήτηση, καμιά διαπραγμάτευση.
“Αυτό που θέλει η Τουρκία είναι τη δική μας σπασμωδική αντίδραση και στρατιωτικοποίηση της κρίσης , κάτι που δεδομένα θα μας φέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
“Η Τουρκία έχει να επιλέξει, τις σχέσεις καλής γειτονίας με τη χώρα μας, τις οποίες εμείς θέλουμε ή τη λογική της πίεσης που θα πέφτει πάνω στη δική μας σθεναρή αντίδραση όπως τη βρήκε στον Έβρο και θα μας βρίσκει απέναντί της σε όλα τα διεθνή φόρα.
“Με τον τρόπο που χειριζόμαστε τις προσκλήσεις της Τουρκίας, ελαχιστοποιούμε τις πιθανότητες ατυχήματος.
“Δεν είναι εύκολο ν αναγνώσει κανείς τα εσωτερικά της Τουρκίας και ν ανιχνεύσει τι πραγματικά γίνεται, τη στιγμή που όλες οι εξουσίες έχουν συγκεντρωθεί σε ένα άτομο. Τη μία μέρα μπορεί κάποιος να βρίσκεται πολύ κοντά στην εξουσία και την επόμενη πολύ χαμηλά. Υπήρχε περίοδος που όλοι μελετούσαμε τις δηλώσεις του Νταβούτογλου σαν να ήταν το ιερό Ευαγγέλιο. Που είναι ο Νταβούτογλου τώρα; Το ίδιο έγινε και με τη κλίκα των ναυάρχων”
“Η Τουρκία τα κάνει όλα “a la carte” αλλά διατηρεί και μια επίφαση νομιμότητας στις ενέργειες της. Δεν ξέρουμε ακόμα αν θα κατέβει στη Κρήτη και που θα πάει. Αν το κάνει, θα έχει την απάντηση που της αξίζει”.
Νίκος Χριστοδουλίδης, υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας
“Έχω την εντύπωση ότι η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας θα συνεχιστεί, λαμβάνοντας υπ όψη και την κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας , ειδικότερα την οικονομική αλλά και την προσφιλή τακτική του Ερντογάν για εξωτερίκευση των εσωτερικών προβλημάτων. Η αίσθηση που έχει ο Ερντογάν είναι ότι τίποτα δεν μπορεί να τον αποτρέψει από αυτή την παράνομη συμπεριφορά. Η σημερινή κατάσταση, διεθνώς, όπως έχει διαμορφωθεί, ευνοούν τέτοιου είδους συμπεριφορές.
Από την εξίσωση της θετικής προσέγγισης για τη μετατροπή της Ανατολικής Μεσογείου σε μια θάλασσα σταθερότητας και περιοχής ασφάλειας απουσιάζει μόνο η Τουρκία. Για αποκλειστικά δικούς της λόγους. Ακόμα και τώρα καλούμε την Τουρκία να έρθει μαζί μας σε αυτή την προσπάθεια.
“Για το τουρκολυβικό μνημόνιο, ακόμα και η Συρία που δεν γειτνιάζει με τη Λιβύη, το αμφισβήτησε απευθυνόμενη στα Ηνωμένα Έθνη. Είναι ένδειξη ότι υπάρχει γενικότερα μια ανησυχία για τη συμπεριφορά της Τουρκίας. Υπάρχει όμως και μια άλλη διάσταση στην ένταση που φαίνεται να δημιουργείται στη Λιβύη και ονομάζεται μεταναστευτική οδός η οποία θα έχει ξανά ως στόχο την Ευρώπη. Ξέρουμε ότι η Τουρκία εργαλειοποιεί τους μετανάστες και αντιλαμβάνεστε τις δυσκολίες αν ελέγξει ακόμα ένα μεταναστευτικό κύμα το οποίο θα προέρχεται από τη Λιβύη. Κι αυτό δεν διαφεύγει καθόλου της προσοχής ευρωπαϊκών κρατών, ιδιαίτερα της Γερμανίας”
“Ο δικός μας στόχος είναι να προχωρήσουμε, με όλα τα κράτη που έχουμε θαλάσσια σύνορα , σε σχετικές συμφωνίες, πάντα στη βάση του Διεθνούς Δικαίου”.
Νίκος Κοτζιάς, πρώην υπουργός Εξωτερικών
“Η Τουρκία δεν πρόκειται να κάνει θερμό επεισόδιο όσο παίρνει αυτά που θέλει και όσο δημιουργεί τετελεσμένα. Συσσωρεύει αιτήματα και απαιτήσεις τις οποίες βάζει στο τραπέζι και κάθε φορά το υπό διαπραγμάτευση αντικείμενο για τη Τουρκία είναι μεγαλύτερο απ ότι την προηγούμενη.
“Είναι δυνατόν να αφήνουμε την Τουρκία να πετάει πάνω από μεγάλα νησιά και πάνω από την ηπειρωτική χώρα; Η Τουρκία βλέπει κενά στην παγκόσμια σκηνή ως παράθυρα ευκαιρίας. Παράλληλα αισθάνεται μια τάση υποχωρητικότητας από την ελληνική πλευρά και τη δοκιμάζει όλο και περισσότερο.
“Θα πρέπει να κάνουμε επιτέλους την ΑΟΖ με τη Κύπρο. Ας κρίνει το διεθνές δικαστήριο αν είναι νόμιμη. Θα την καταγγείλει η Τουρκία ως παράνομη γιατί θα τέμνεται με τη ΑΟΖ που έχει κάνει με τη Λιβύη και θα μπορέσουν αυτά τα δύο θέματα και όχι άλλα, να πάνε πακέτο στη Χάγη.
“Η Τουρκία επικαλείται αποσπασματικά το Διεθνές Δίκαιο. Εμείς, με το μη κάνουμε τίποτα, υποχωρούμε στα τουρκικά επιχειρήματα. Ο Ερντογάν αποσκοπεί να κερδίζει, χωρίς να φτιάχνει επεισόδια. Προς το παρόν το έχει πετύχει. Θέλει προσοχή, γιατί στα νότια της Κρήτης μπορεί να επιχειρήσει να κάνει γεωτρήσεις, όχι μόνο η Τουρκία αλλά και η Λιβύη”
Δημήτρης Καιρίδης – Βουλευτής Βόρειου Τομέα Αθηνών ΝΔ , καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο
“Η επιλογή που έχει να κάνει η Ελλάδα στο θέμα με την Αίγυπτο είναι απλή. Αν θα δεχθεί τη μερική οριοθέτηση ΑΟΖ ή όχι, τη στιγμή που η Αίγυπτος δεν δέχεται τη πλήρη οριοθέτηση.
“Η Τουρκία πιέζεται οικονομικά. Ψάχνει απεγνωσμένα για δολάρια. Έχει κάνει διαβήματα προς τις Η.Π.Α, τη Βρετανία και την Ιαπωνία. Κατάφερε να βρει χρήματα, μέχρι στιγμής, μόνο από το Κατάρ. Τα 15 δισ. θα της φανούν λίγα μπροστά στο πρόβλημα που έχει μπροστά της
“Στον Έβρο η Ελλάδα τράβηξε κόκκινη γραμμή και στοίχισε πίσω της όλους τους Ευρωπαίους κάτι πολύ σημαντικό. Το ξέρουν και το λένε και οι ίδιοι οι Τούρκοι, ότι η όποια υποχωρητικότητα της Ελλάδας στον Έβρο έχει τελειώσει”
“Ένα τρίτο θέμα, είναι οι εξελίξεις στη Λιβύη, όπου εκεί η Τουρκία είχε έντονη παρουσία με νέα οπλικά συστήματα , τα drowns, δικής της κατασκευής. Ομως, τις τελευταίες ώρες έχουμε ρωσική παρέμβαση για κατάπαυση πυρός.
“Βλέπω τις επόμενες εβδομάδες να προκύπτει τεράστιο εσωτερικό πρόβλημα στην Τουρκία, κυρίως στο οικονομικό αλλά σε πολιτικό επίπεδο. Το ενδιαφέρον του Ερντογάν αυτή τη στιγμή είναι στραμμένο στις διαπραγματεύσεις με τη Δύση, κυρίως με τις Η.Π.Α. Παράλληλα συζητάει και με τους Ευρωπαίους και ξαναζεσταίνει το πιάτο της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας κλείνοντας το μάτι στους Γερμανούς. Το σίγουρο είναι πως κάνει ότι μπορεί για να αποφύγει μια προσφυγή στο ΔΝΤ”.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος