Στους πρόσφατους ισχυρισμούς του Βρετανικού Μουσείου για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, αναφέρθηκε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, μιλώντας στα Παραπολιτικά FM. Όπως πληροφορεί σχετική ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, η Λ. Μενδώνη χαρακτήρισε ανιστόρητους τους ισχυρισμούς του Βρετανικού Μουσείου ότι τα Γλυπτά βρίσκονταν πεσμένα στα ερείπια του Παρθενώνα, απ’ όπου τα ανέσυρε ο Έλγιν.
«Αυτά είναι ανιστόρητα πράγματα. Υπάρχουν αδιάψευστα αρχαιολογικά τεκμήρια. Οι μετόπες ήταν πριονισμένες. Δηλαδή, αφού κόπηκε η ανάγλυφη επιφάνεια, έμεινε πίσω το υπόλοιπο σώμα και πετάχτηκε, την εποχή που έγιναν όλοι αυτοί οι βανδαλισμοί στο μνημείο.
Οι πριονισμένες πλάκες είναι στην Ακρόπολη. Αυτά είναι αστεία πράγματα. Είναι αστείοι ισχυρισμοί και δεν μπορούν να σταθούν. Εδώ και πολλά χρόνια το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού, η ελληνική κυβέρνηση και η επιστημονική κοινότητα έχουν δώσει σαφείς απαντήσεις», δήλωσε η υπουργός, που επανέλαβε τη μόνιμη θέση μας, ότι δηλαδή η Ελλάδα δεν αποδέχεται νομή, κατοχή και κυριότητα στο Βρετανικό Μουσείο ή στο Ηνωμένο Βασίλειο, ακριβώς λόγω των συνθηκών που εκλάπησαν τα Γλυπτά.
Επίσης, η Λ. Μενδώνη υπενθύμισε ότι «τις μόνες αρχαιότητες που διεκδικεί η Ελλάδα είναι τα Γλυπτά του Παρθενώνα, γιατί αφενός εκλάπησαν με τον τρόπο που εκλάπησαν και αφετέρου διότι αποτελούν μία οργανική και αναπόσπαστη ενότητα με τον ίδιο τον Παρθενώνα, ο οποίος είναι το σύμβολο του Δυτικού Πολιτισμού. Η Ελλάδα δεν διεκδικεί τίποτα άλλο. Είναι σαφής. Διεκδικεί μόνο την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα», τόνισε.
Τέλος, η υπουργός χαρακτήρισε «καλή πρακτική» τη Συμφωνία της Ελληνικής Κυβέρνησης με την Αυτόνομη Κυβέρνηση της Σικελίας και τη συναίνεση της Ιταλικής Δημοκρατίας για το θραύσμα Fagan, ενώ επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να προσέλθει σε έναν καλόπιστο και ειλικρινή διάλογο με το Ηνωμένο Βασίλειο.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος