Θεωρώ επιτυχία ότι η ΕΕ κατάφερε και συμφώνησε στο 6ο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη Τύπου μετά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι ενημέρωσε τους ομολόγους του για την πρόσφατη έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας, σημειώνοντας ότι «τέτοιες προκλήσεις, τέτοιοι λεονταρισμοί δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτοί» ούτε από την Ελλάδα, ούτε από την ΕΕ. Ζήτησε, επίσης, εάν η Άγκυρα συνεχίσει τις προκλήσεις, να συζητηθεί το ζήτημα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου και να υπάρξει αναφορά στο κείμενο συμπερασμάτων.
O Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι η Ελλάδα αποκρούει τα παράλογα, προσθέτοντας ότι «αυτό κάναμε και με την επιστολή στον ΟΗΕ, που αποδομούμε τα «επιχειρήματα» της Τουρκίας».
«Δεν θα μπούμε σε λεκτική αντιπαράθεση με την Τουρκία», η οποία «χάνει μία ευκαιρία να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ελλάδα» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. «Εμείς δεν θα καταφύγουμε ποτέ στην όξυνση, τις προσβολές. Έχουμε την αυτοπεποίθηση ότι έχουμε το δίκαιο με το μέρος μας και ισχυρούς συμμάχους» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.
«Δεν θα μπω σε μία λογική πινγκ πονγκ δηλώσεων με τον Τούρκο πρόεδρο, θα μπορούσα πολύ εύκολα να το κάνω, αλλά δεν θα το κάνω. Δεν θα κάνω ψυχανάλυση των αδιεξόδων στα οποία έχει περιέλθει η τουρκική ηγεσία. Οι τουρκικές αιτιάσεις αποδομούνται στην επιστολή που στείλαμε στα Ηνωμένα Εθνη. Είναι δυσάρεστο το γεγονός πως η Τουρκία χάνει ακόμη μία ευκαιρία να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ελλάδα. Το μπαράζ υπερπτήσεων ήταν τελείως απρόκλητο. Πρέπει να αντιληφθεί η Τουρκία πως η Ελλάδα έχει συμμάχους την ΕΕ και τις ΗΠΑ και θα αξιοποιεί συμμαχίες της προς όφελος των εθνικών της συμφερόντων» είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Απαντώντας σε ερώτηση της ΕΡΤ σχετικά με την εκλογολογία και τις δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Αλέξη Τσίπρα πως η κυβέρνηση ετοιμάζεται για εκλογές μέσα στο 2022, ο πρωθυπουργός έθεσε το ερώτημα πόσες από τις προβλέψεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν επιβεβαιωθεί.
«Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, όπως έχω υποσχεθεί» επανέλαβε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι η χώρα «χρειάζεται περισσότερο από ποτέ ήρεμο πολιτικό κλίμα» και «λιγότερη πόλωση» που παραπέμπει «σε εποχές που έχουμε αφήσει πίσω μας». Σημείωσε ότι «η τακτική του κ. Τσίπρα θα κριθεί στις επόμενες εκλογές».
Για το θέμα των νέων ευρωπαϊκών κυρώσεων που θα επιβληθούν στη Ρωσία, δήλωσε ότι το σημαντικό αποτέλεσμα «θα έχει να κάνει με το γεγονός ότι περίπου το 90% του ρωσικού πετρελαίου το οποίο κατευθυνόταν προς την Ευρώπη ουσιαστικά θα σταματήσει να τροφοδοτείται από τη Ρωσία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση». Με αυτόν τον τρόπο, συνέχισε ο πρωθυπουργός, «θα μπορέσουμε να αποστερήσουμε σημαντικούς πόρους από τη Ρωσία, έτσι ώστε να μην της δίνουμε τη δυνατότητα να εξακολουθεί να χρηματοδοτεί τη βάρβαρη εισβολή στην Ουκρανία».
Ερωτηθείς αν το νέο εμπάργκο από την ΕΕ οδηγήσει και σε νέες αυξήσεις στα καύσιμα, ο πρωθυπουργός ήταν κατηγορηματικός: «Δεν είναι καθόλου δεδομένο πως το εμπάργκο θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών των καυσίμων. Η Ευρώπη έχει την υποχρέωση να αξιοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία, γνωρίζουμε πως κάθε πακέτο κυρώσεων έχει κόστος αλλά θα είναι μικρότερο για εμάς παρά για τη Ρωσία».
Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει ακόμα μία φορά στους Ευρωπαίους ηγέτες τις ελληνικές θέσεις σχετικά με τη διαφοροποίηση των πηγών και των οδών της ενεργειακής τροφοδοσίας.
Σημείωσε ότι «η Ελλάδα μετατρέπεται ταχύτατα σε έναν πολύ σημαντικό περιφερειακό κόμβο εισαγωγής φυσικού αερίου, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και στη Βαλκανική και στην Ανατολική Ευρώπη. Και πολλά σημαντικά έργα, όπως το FSRU της Αλεξανδρούπολης, εντάσσονται ακριβώς σε αυτή τη στρατηγική. Είναι έργα τα οποία εκτός από εθνική έχουν και ευρωπαϊκή διάσταση, καθώς βοηθούν τις φίλες βαλκανικές χώρες να απεξαρτηθούν ακόμα γρηγορότερα από το ρωσικό φυσικό αέριο».
Ανέφερε ενδεικτικά ότι ο αγωγός IGB, που θα συνδέσει με πολύ μεγαλύτερη δυναμικότητα τον TAP με το δίκτυο φυσικού αερίου της Βουλγαρίας, «θα είναι επιχειρησιακά έτοιμος εντός των επόμενων εβδομάδων, κάτι πολύ σημαντικό για τη φίλη Βουλγαρία, καθώς -όπως γνωρίζετε- έχει ήδη υποστεί τις συνέπειες της ρωσικής απόφασης να διακόψει την τροφοδοσία φυσικού αερίου προς τη Βουλγαρία».
Στη Σύνοδο Κορυφής, είπε ο πρωθυπουργός, συζητήθηκε και η πρόταση για το «REPowerEU», που δίνει τη δυνατότητα να αξιοποιηθούν αδιάθετοι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης «προκειμένου να χρηματοδοτήσουμε με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα την ενεργειακή μετάβαση. Η Ελλάδα προφανώς και θα διεκδικήσει το μερίδιο που της αναλογεί από αυτούς τους πόρους όταν οριστικοποιηθεί η διαδικασία κατανομής τους, αλλά έχουμε πολλά έργα τα οποία θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν από αυτό το εργαλείο. Έργα τα οποία θα μας βοηθήσουν να πετύχουμε πιο γρήγορα την πράσινη μετάβαση αλλά και να ενισχύσουμε συνολικά την ενεργειακή μας ασφάλεια».
Για το θέμα των υψηλών τιμών φυσικού αερίου και τη διασύνδεσή τους με τις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος, ο πρωθυπουργός είπε ότι επισημάνθηκε από τον ίδιο και άλλους ηγέτες πως υπάρχει ένα δομικό πρόβλημα στον τρόπο προσδιορισμού της τιμής της ηλεντρικής ενέργειας. Ανέφερε ότι δόθηκε εντολή στην Κομισιόν να εξετάσει προτάσεις για αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου από την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας.
«Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα δεν πρόκειται να περιμένει την ΕΕ για να παράσχει στήριξη» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης. Ανέφερε ότι το εθνικό πρόγραμμα στήριξης τίθεται σε εφαρμογή από τον επόμενο μήνα και ότι θα λειτουργήσει η σχετική πλατφόρμα για την επιστροφή του 60% της υπερβάλουσας χρέωσης.
Επισήμανε ότι από τον Ιούλιο θα τεθεί σε εφαρμογή στη χώρα μας το νέο σύστημα τιμολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας, «για το οποίο ήδη έχουμε πάρει τις σχετικές ευρωπαϊκές εγκρίσεις, με το οποίο θα μπορέσουμε πρακτικά να εξουδετερώσουμε τις πολύ αρνητικές επιπτώσεις της ρήτρας αναπροσαρμογής και να κρατήσουμε τις αυξήσεις των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας σε λογικά επίπεδα».
Επανέλαβε ότι «η χρηματοδότηση αυτής της μεγάλης εθνικής προσπάθειας γίνεται από εθνικούς πόρους, προσθέτοντας ότι «γίνεται και, όπως είχαμε δεσμευτεί, και από την υπερφορολόγηση των υπερκερδών των επιχειρήσεων χονδρικής στην ηλεκτρική ενέργεια. Η σχετική διάταξη ψηφίστηκε από τη Βουλή την προηγούμενη εβδομάδα».
«Είναι μία διάταξη η οποία μάλιστα χαιρετίστηκε και από πολλούς συναδέλφους στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον για αυτήν την εθνική πρωτοβουλία και για τον σαφή τρόπο με τον οποίον η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας προσδιόρισε τα υπερβάλλοντα κέρδη. Και βέβαια θέλω να επαναλάβω ακόμη μία φορά ότι όλοι αυτοί οι οποίοι μας ασκούσαν κριτική, διότι δήθεν δεν προβαίναμε στην υπερφορολόγηση των υπερκερδών των επιχειρήσεων, όταν ήρθε η ώρα να ψηφίσουν στη Βουλή, ψήφισαν «παρών». Ήταν δηλαδή ουσιαστικά απόντες από αυτήν την μεγάλη εθνική προσπάθεια να επιμερίσουμε με δίκαιο τρόπο το κόστος αυτής της μεγάλης ενεργειακής αναστάτωσης» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Για τα ζητήματα που συζητήθηκαν σχετικά με την επισιτιστική ασφάλεια, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι σήμερα στην Ουκρανία είναι εγκλωβισμένοι πάνω από 20 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών. «Στηρίζουμε την πρωτοβουλία του ΓΓ του ΟΗΕ για λύση» που να εμπλέκει και τη Ρωσία ώστε να δημιουργηθεί θαλάσσιος ανθρωπιστικός διάδρομος. Υπογράμμισε ότι η ελληνική ναυτιλία θα μπορούσε να διαδραματίσει ένα πολύ σημαντικό ρόλο.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος