Warning: Undefined array key "frameborder" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 77
Warning: Undefined array key "scrolling" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 78
Warning: Undefined array key "width" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 86
Warning: Undefined array key "height" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 86
Ακόμα ένα βήμα να διεθνοποιήσει τις εντεινόμενες απειλές της Άγκυρας κατά της Αθήνας πραγματοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής. Σε περίπτωση που συνεχιστεί η στρατηγική της έντασης, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα ζητήσει από το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να καταδικάσει ρητά την Τουρκία. Σαφές το μήνυμα του πρωθυπουργού και στο Βερολίνο να αφήσει πίσω την πολιτική των ίσων αποστάσεων.
Με οδηγό την πίστη στο Διεθνές Δίκαιο, την ισχυρή αποτρεπτική δυνατότητα και την ενίσχυση των συμμαχιών της, η Αθήνα δεν σκοπεύει να εισέλθει στο δρόμο της ολισθηρότητας που στρώνει η Άγκυρα με τις κλιμακούμενες προκλήσεις της. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε από τις Βρυξέλλες ότι όσον αφορά την προστασία της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της η Ελλάδα δεν κάνει ούτε βήμα πίσω.
«Δεν έχω πρόθεση να κάνω ψυχανάλυση, ή εσωτερική ερμηνεία των αδιεξόδων στα οποία έχει περιέλθει η τουρκική ηγεσία. Αν η Τουρκία ενοχλήθηκε από την ομιλία μου στο Κογκρέσο, αυτό είναι δικό της ζήτημα. Θα πρέπει όλοι ν’ αντιληφθούν ότι η Ελλάδα έχει συμμάχους, ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια, έχει μια στρατηγική σχέση με τις ΗΠΑ και προφανώς έχει κάθε δικαίωμα και υποχρέωση να χρησιμοποιεί τις συμμαχίες της προς όφελος της υπεράσπισης των εθνικών της συμφερόντων και αυτό θα κάνει και στο μέλλον» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός παρουσίασε και στον Γερμανό καγκελάριο τον χάρτη της Γαλάζιας Πατρίδας, τονίζοντας με νόημα ότι το Βερολίνο οφείλει να λάβει σαφή θέση απέναντι στις τουρκικές παρανομίες.
Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης «δεν νοείται πολιτική ίσων αποστάσεων στα ζητήματα αυτά, από ένα κράτος της ΕΕ σε ένα άλλο κράτος μέλος της ΕΕ, το οποίο απειλείται ευθέως από ένα γειτονικό κράτος, το οποίο μάλιστα έχει καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας. Η Τουρκία είναι αυτή που μας απειλεί, δεν απειλούμε εμείς την Τουρκία».
Σαφής στήριξη στην Αθήνα από τον Γάλλο πρόεδρο.
«Θέλω εδώ να εκφράσω ξεκάθαρα την υποστήριξη όλων των Ευρωπαίων και πιο συγκεκριμένα της Γαλλίας. Κανείς δεν μπορεί να απειλεί την κυριαρχία οποιουδήποτε κράτους-μέλους. Νομίζω ότι τέτοιες δηλώσεις πρέπει να τις καταδικάζουμε το συντομότερο δυνατό. Αυτό έκανα και εγώ μπροστά σας» ανέφερε ο Εμανουέλ Μακρόν.
Απειλές Τσαβούσογλου – Μπαχτσελί προς την Ελλάδα για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών
Θέμα κυριαρχίας στο Αιγαίο έθεσε νωρίτερα, με ευθύ τρόπο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, εμφανιζόμενος δίπλα σε χάρτη που κατονόμαζε συγκεκριμένα νησιά.
«Η Ελλάδα πρέπει να αφοπλίσει αυτά τα νησιά. Διαφορετικά, αρχίζει η συζήτηση για την κυριαρχία. Διότι τα νησιά δόθηκαν στην Ελλάδα με συγκεκριμένους όρους» είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Η Αθήνα αποσυνδέει τους όρους των Συνθηκών από τον καθορισμό των συνόρων και απαντά ότι τα νησιά έχουν δικαίωμα στην άμυνα, πρώτον διότι απειλούνται με το casus belli από την Άγκυρα και δεύτερον επειδή η Τουρκία διατηρεί στις μικρασιατικές αρχές τη στρατιά του Αιγαίου, με ισχυρές αποβατικές δυνάμεις.
Από τη Βοσνία, ο Νίκος Δένδιας κάλεσε την Τουρκία να αποφύγει την όξυνση και τις προσβολές: « η Τουρκία με τοποθετήσεις σαν τις τελευταίες απλώς εκτίθεται. Και αποδεικνύει σε όλους, ακόμα και τους πιο δύσπιστους, πόσο δίκιο έχουμε όταν λέμε ότι η Τουρκία μας απειλεί ].
Την αντίθεση του στην πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού στην Τουρκία, εξέφρασε για μια ακόμη φορά ο Ρόμπερτ Μενέντεζ.
«Η παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας εκ μέρους της Τουρκίας συμπεριλαμβανομένων των υπερπτήσεων και των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου και της εισβολής σε χωρικά ύδατα είναι απαράδεκτη και θα επιφέρει συνέπειες» επεσήμανε ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων Αμερικανικής Γερουσίας.
Νωρίτερα, εκτός κάθε ορίου ο εθνικιστικής κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, απείλησε εμμέσως με επέμβαση στα ελληνικά νησιά.
«Τα Δωδεκάνησα είναι η φυσική προέκταση της Ανατολίας. Μας τα έχουν πάρει άδικα και σίγουρα θα επιστραφούν στους ιδιοκτήτες τους είτε με το καλό είτε με το ζόρι» ισχύριστηκε ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί .
Καταδίκη των τουρκικών ενεργειών από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας η οποία δήλωσε: «η χώρα μου, διαχρονικά υπέρμαχος του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας, βιώνει παρόμοιες απόπειρες αναθεωρητισμού εκ μέρους της Τουρκίας, η οποία κλιμακώνει την παραβατική της συμπεριφορά και αμφισβητεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας».
Σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «οι δηλώσεις του ΥΠΕΞ της Τουρκίας είναι απαράδεκτες και απόλυτα καταδικαστέες. Η ανάγκη για μια συγκροτημένη διπλωματική στρατηγική, στήριξης των Ελληνικών θέσεων και διεθνούς πίεσης της Τουρκίας για επιστροφή στον διάλογο, είναι ακόμα μεγαλύτερη».
Κυρ. Μητσοτάκης στο ΕΛΚ: Οποιαδήποτε υπόνοια απειλής της κυριαρχίας μας θα τιμωρείται με αυστηρό τρόπο
Μετά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, όπου και ενημέρωσε τους ομολόγους του για τα νέα κύματα της τουρκικής προκλητικότητας, ο πρωθυπουργός φέρνει τους λεονταρισμους της Άγκυρας και στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Ρότερνταμ.
Η Αθήνα εκτιμά ότι η Τουρκία δε θα επιχειρήσει ένα ακόμα θερμό καλοκαίρι στο πεδίο αντίστοιχο του 2020, αλλά θα συνεχίσει στην τακτική της επιθετικής ρητορικής. Μια ρητορική η οποία αποδομείται σημείο προς σημείο από τη χώρα μας στη βάση του διεθνούς δικαίου.
Όπως επισημαίνεται, πάντως, ακόμα και στο σενάριο μιας νέας απόπειρας εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού «η Ελλάδα είναι πολύ πιο έτοιμη».
Πρέπει να συμπληρώσουμε επίσης πως η Αθήνα εκτιμά ότι οι προκλήσεις του κ. Ερντογάν δεν τον βοηθούν εντέλει ούτε στο εσωτερικό μέτωπο, καθώς όσο κλιμακώνει τη ρητορική του τόσο κατρακυλάει η τουρκική λίρα.
Όσον αφορά στους λόγους που οδηγούν τον Τούρκο πρόεδρο σε αυτή τη νέα εποχή των λεονταρισμών, η Αθήνα τους αποδίδει στην επιτυχία του ταξιδιού του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, αλλά και στα όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός στο Κογκρέσο. Όταν, χωρίς καν να κατανομασει την Τουρκία, έθεσε ολόκληρο το φάσμα της προκλητικότητάς της, αλλά και τους κινδύνους για την ενότητα του ΝΑΤΟ, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο.
Πριν από λίγη ώρα, πάντως, ο κ.Μητσοτάκης έστειλε νέο μήνυμα στην Άγκυρα, μιλώντας στο συνέδριο του ΕΛΚ. «Δεν θα ανεχθούμε μια νέα εκδοχή ιστορικού αναθεωρητισμού, θέλουμε να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι οποιαδήποτε υπόνοια απειλής της κυριαρχίας μας θα τιμωρείται με αυστηρό τρόπο» τόνισε.
«Τώρα έχουμε μια περίοδο έντασης, αλλά κάνουμας ό,τι κάναμε πάντα, ενημερώνουμε τους συμμάχους. Ευχαριστώ για την στήριξη στη Σύνοδο Κορυφής, για τη στήριξη στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Δεν ανεχόμαστε φαντασιώσεις αυτοκρατοριών» τόνισε ο πρωθυπουργός.
Μπαράζ τουρκικών προκλήσεων – Το παιχνίδι των συγκρούσεων & η απάντηση των εταίρων
Σύμφωνα με τον διπλωματικό αναλυτή της ΕΡΤ, Νίκο Μελέτη « η Τουρκία αποθρασύνεται και αυτό δεν έχει σχέση μονο με την Ελλάδα. Σήμερα κάλεσε για διαβήματα τους πρεσβευτές της Γαλλίας και της Γερμανίας για δράση μελών του ΠΚΚ στο έδαφος τους, από τη Σουηδία και τη Φιλανδία απαιτεί αλλαγή νόμων για να συναινέσει στην ένταξη τους στο ΝΑΤΟ, συζητά και συνδιαλέγεται με τον κ. Πούτιν για τη νεα εισβολή στην Συρία. Κι όμως βλέπουμε ότι αρκετοί σύμμαχοι και εταίροι επιμένουν στην πολιτική του κατευνασμού,που απλώς αποθρασύνει την Τουρκία».
Σε ερώτηση για το αν το μπαράζ των επιθετικών δηλώσεων και απειλών μπορεί να δικαιλογεί την πολιτική ίσων αποστάσεων από ορισμενους εταίρους ο Νίκος Μελέτης είπε ότι «όχι, δεν αφήνει κανένα άλλοθι. Όταν εκτοξεύονται απειλές εναντίον όλων των ελληνικών νησιών εκεί δεν μπορεί να υπάρξουν ναι μεν αλλά. Και το είδαμε σήμερα από τον πρόεδρο Μακρον και νομιζω ότι θα πιεστούν κάποιες χώρες όπως η Γερμανία όταν στην Συνοδο Κορυφής του Ιουνίου τεθεί επι τάπητος, όπως προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, αυτή η ευθεία αμφισβήτηση της κυριαρχίας κράτους μέλους. Δεν μπορεί να επικαλούνται όλοι την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και το άρθρο 42 για τις χώρες που αντιμετωπίζουν την ρωσική επιθετικότητα και να σιωπούν μπροστά στην ακραία επιθετικότητα εναντίον της Ελλαδας».
Σχολιάζοντας το τι ακριβώς εννοεί ο κ.Τσαβούσογλου όταν απειλεί ότι θα ανοίξει θέμα κυριαρχίας νησιών ο διπλωματικός αναλυτής της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης τόνισε ότι « κ.Τσαβουσογλου λέει πάλι πολλά αλλά, η απειλή του είναι άνευ αντικειμένου γιατί τέτοια συζήτηση δεν μπορεί να υπάρξει και μόνο επιθετικές προθέσεις εκ μέρους της Τουρκίας μπορεί να υποκρύπτει. Θέλει να αποδυναμώσει ανεπιτυχώς την εικόνα για την ελληνική προσήλωση στο διεθνές δίκαιο και τον σεβασμό των Συνθήκων και κυρίως να υπονομεύσει την ελληνοαμερικανική στρατιωτική συνεργασία στον άξονα Σούδα -Αλεξανδρούπολη και στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο κ.Τσαβουσογου το λέει καθαρά ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ανατρέπουν τελευταία την ισορροπία που υπήρχε μεταξύ της Ελλαδας και της Τουρκίας εις βάρος της χώρας του. Και αυτός είναι ο φόβος της Άγκυρας ότι μετατοπίζεται δυτικότερα των συνόρων της η στρατηγική γραμμή των ΗΠΑ για τη διατήρηση της παρουσίας τους στην περιοχή αλλα και για τη γραμμή ανάσχεσης της ρωσικής επιθετικότητας».
«Νομίζω θα έχουμε μια δύσκολη περίοδο. Ο κ.Τσαβουσογλου ανακοίνωσε ακόμη και απόσυρση από τη διαδικασία του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας. Μένει να δούμε τι θα μετρήσει η τουρκική ηγεσία και πού και πότε θα επιχειρήσει να κλιμακώσει επί του πεδίου. Πάντως το περιβάλλον δεν είναι το ίδιο με το 2020 και φαντάζομαι ότι και αυτό θα μετρήσει στις επιλογές του κ. Ερντογάν όσο κι αν σήμερα δειχνει ανεξέλεγκτος , καθώς έχει και έντονο το αίσθημα της αυτοσυντήρησης» κατέληξε ο Νίκος Μελέτης.
Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος – Αποστολή στο Ρότερνταμ: Δημήτρης Γκάτσιος – Ανάλυση: Νίκος Μελέτης
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος