Αύριο και μεθαύριο κρίνεται στην Ολομέλεια της Βουλής το ζήτημα της διεύρυνσης ή μη του κατηγορητηρίου για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Θετική ψήφο στην πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για διεύρυνση του κατηγορητηρίου θα δώσει το Κίνημα Αλλαγής.
Τη στάση του κόμματος προανήγγειλε η Φώφη Γεννηματά. Αναφερόμενη στη στάση του ΚΙΝΑΛ σημείωσε πως “από την πρώτη μέρα ξεκαθαρίσαμε πως θα κάνουμε τα πάντα για να διερευνηθεί η υπόθεση και να καταλογιστούν οι ευθύνες”.
«Όσοι έστησαν και συντόνισαν αυτό το σκοτεινό παράκεντρο εξουσίας […] θα δώσουν λόγο για το βαρύ πλήγμα που κατάφεραν στο σώμα του Κράτους Δικαίου και των δημοκρατικών θεσμών», είπε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.
Η πρόταση διεύρυνσης του κατηγορητηρίου κατατέθηκε στις αρχές Μαΐου από 30 βουλευτές της ΝΔ. Η “βεντάλια” των προς διερεύνηση αδικημάτων για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο “ανοίγει” και για τα αδικήματα της εκβίασης, δωροληψίας πολιτικού αξιωματούχου, δωροληψίας υπαλλήλου και σύστασης εγκληματικής οργάνωσης.
Η διαδικασία ορίστηκε σε δύο διαδοχικές συνεδριάσεις: την πρώτη μέρα συζήτηση και τη δεύτερη ψηφοφορία.
Η συζήτηση ξεκινάει στις 10 το πρωί της Τρίτης. Θα μιλήσουν οι εισηγητές των κομμάτων, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, ένας κύκλος άλλων 12 ομιλητών, ο Δημ. Παπαγγελόπουλος που σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής έχει δικαίωμα ομιλίας στη συνεδρίαση αυτή – ειδάλλως θα αποστείλει υπόμνημα – και οι πολιτικοί αρχηγοί εκτός από τον Γιάνη Βαρουφάκη, το κόμμα του οποίου απέχει από τη διαδικασία.
Την Τετάρτη η διαδικασία ξεκινά στις 12 το μεσημέρι. Η πρόταση θα πρέπει να ψηφιστεί από τουλάχιστον 151 βουλευτές σε ονομαστική, μυστική ψηφοφορία.
Η διαδικασία γίνεται εν μέσω ειδικών μέτρων λόγω COVID19 και θα διαρκέσει αρκετές ώρες: οι βουλευτές θα προσέρχονται σε ομάδες των 60 ατόμων και κάθε μία από τις πέντε θα έχει μία ώρα για να ψηφίσει.
Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Κάτια Αντωνιάδη
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος