Warning: Undefined array key "frameborder" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 77
Warning: Undefined array key "scrolling" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 78
Warning: Undefined array key "width" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 86
Warning: Undefined array key "height" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 86
Warning: Undefined array key "frameborder" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 77
Warning: Undefined array key "scrolling" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 78
Warning: Undefined array key "width" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 86
Warning: Undefined array key "height" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 86
«Ο Νικόλας με το βιβλίο του αυτό προσπαθεί να δώσει απαντήσεις στο πιο επίκαιρο ερώτημα της εποχής. Προσπαθεί να εξηγήσει τι είναι αυτό που συμβαίνει επί 1,5 χρόνο και αφορά κάθε νοικοκυριό και κάθε επιχείρηση: να δώσει απαντήσεις για το ποιες είναι οι αιτίες, ποιες είναι οι ευθύνες και ποιες οι λύσεις απέναντι σε αυτό το τσουνάμι που έχει χτυπήσει και την ελληνική κοινωνία», είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην παρουσίαση του βιβλίου του Νικόλα Φαραντούρη «Η Ενεργειακή κρίση στην Ελλάδα. Η δίνη της ακρίβειας, οι προειδοποιήσεις, οι προτάσεις για έξοδο».
Για το πρώτο ερώτημα, αν είναι δηλαδή η ακρίβεια μια υπόθεση που είναι αποκλειστικά εξωγενής και αν φταίει αποκλειστικά η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι αρκεί μια ανάγνωση του βιβλίου για να διαπιστώσει κανείς ότι «η κρίση ενέργειας όσο και η πληθωριστική κρίση συνολικά, ξεκίνησε πολύ πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία». Επεσήμανε ότι «οι τιμές ενέργειας και άλλων αγαθών άρχισαν να αυξάνονται σημαντικά ήδη από την άνοιξη του 2021 και ότι η χώρα μας είχε πρωτιές στις τιμές ρεύματος χονδρεμπορικής ήδη από τον Αύγουστο του 21, δηλαδή 7 μήνες πριν την έναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία».
Άρα, υπάρχουν εξωγενείς και ενδογενείς παράγοντες που τρέφουν αυτό το τσουνάμι της ακρίβειας στη χώρα μας, παρατήρησε ο κ. Τσίπρας.
Όσον αφορά το δεύτερο ερώτημα, για το αν η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ευθύνες, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την άποψη πως έχει και μάλιστα τεράστιες: «και σε ό,τι αφορά τον απόλυτο αιφνιδιασμό και σε ό,τι αφορά το ρόλο κομπάρσου στις γεωπολιτικές εξελίξεις και σε ό,τι αφορά στο έλλειμμα ενεργειακής στρατηγικής εναλλακτικής».
«Ωστόσο, οι ευθύνες της ΕΕ δεν πρέπει να αποτελούν άλλοθι για τις επιλογές του κάθε κράτους μέλους ξεχωριστά ή την αδράνεια στο όνομα της αναμονής κάποιας ευρωπαϊκής λύσης που μπορεί να μην έρθει ποτέ ή όταν έρθει, ως συνήθως, θα είναι πολύ λίγη και πολύ αργά», είπε ο κ. Τσίπρας και επεξήγησε πως «η κρίση έφερε στο προσκήνιο εγγενείς αδυναμίες της ΕΕ ως προς τη χάραξη αυτόνομης ενεργειακής πολιτικής, το ετερόκλητο πλήθος ενεργειακών πολιτικών και αναγκών των κρατών-μελών καθώς και τις δομικές παθογένειες που ευθύνονται για το ενεργειακό αδιέξοδο: την εξάρτησή της από ορυκτά καύσιμα τρίτων χωρών και κυρίως από τη Ρωσία, την επισφαλή ενεργειακή της τροφοδοσία, τη σύγκρουση συμφερόντων εντός ΕΕ και τη μη έγκαιρη λήψη αποφάσεων σε θεσμικό επίπεδο».
«Οι ευθύνες της ΕΕ είναι μεγάλες, η ελληνική κυβέρνηση όμως καλό είναι να μην κρύβεται πίσω από αυτές τις ανεπάρκειες», πρόσθεσε και σχολίασε ότι επί 1 και πλέον χρόνο δεν έκανε καμία παρέμβαση στη λειτουργία της αγοράς.
Ακολούθως, ο κ. Τσίπρας προχώρησε στην παρουσίαση στοιχείων της Eurostat που δείχνουν ότι «η Ελλάδα είναι η πιο ακριβή χώρα στο ρεύμα προ φόρων και επιδοτήσεων», και υπογράμμισε ότι «επιλογή της κυβέρνησης ήταν και είναι να μην παρέμβει στην αγορά ενέργειας και στα καρτέλ και γι’ αυτό καταγράφουμε τις αρνητικές πρωτιές στις τιμές».
«Όλες οι κρίσιμες αποφάσεις από την 1η μέρα, ήταν σε λάθος κατεύθυνση», επεσήμανε ο κ. Τσίπρας και συνεχίζοντας την επίθεσή του στην κυβέρνηση αναφέρθηκε στην απόφασή της για βίαιη απολιγνιτοποίηση και για «βίαιη αεριοποίηση» – όπως είπε – «βίαιη πρόσδεση της χώρας στο φυσικό αέριο, καύσιμο ορυκτό και εισαγόμενο από 3-4 χώρες».
Συνοψίζοντας, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για μια κυβέρνηση «δέσμια των ιδεολογικών εμμονών και ισχυρών συμφερόντων στο χώρο της ενέργειας που απενεργοποίησε από την πρώτη μέρα της θητείας της την δυνατότητα του κράτους να παρέμβει στον τομέα της ενέργειας και αγνόησε αυτό που η χώρα θα έπρεπε να έχει ως πρώτο στόχο: την ενεργειακή ασφάλεια και αυτονομία παραδίδοντας χώρα στο ρίσκο του εισαγόμενου φυσικού αερίου».
Όλα αυτές οι πλευρές, είπε ο κ. Τσίπρας, φωτίζονται στο βιβλίο του Νικόλα Φαραντούρη. «Ακόμη και κάποιες πλευρές που φαντάζουν τεχνικού χαρακτήρα και δυσνόητες, αλλά είναι εύκολα κατανοήσιμες: Από την αποτυχημένη διαπραγμάτευση για παράδειγμα της ΔΕΠΑ με τη Gazprom που κατέληξε σε 30% ακριβότερη προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου σε σχέση με την γειτονική Βουλγαρία, μέχρι την πρακτικά ανύπαρκτη ενεργοποίηση των διμερών και μακροπρόθεσμων ενεργειακών συμβολαίων που μειώνουν το ρίσκο των βραχυπρόθεσμων συμβολαίων. Και από την λειτουργία των αγορών και των χρηματιστηρίων ενέργειας και των στρεβλώσεων και κατασκευαστικών σφαλμάτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μέχρι την περιγραφή της ρηχής ελληνικής αγοράς και του εγχώριου ‘καπέλου’ στις τιμές».
«Ο Νικόλας συμβάλλει στην κατανόηση των πτυχών της ενεργειακής κρίσης και κυρίως στην ανάδειξη του δρόμου για να την ξεπεράσουμε με δίκαιο τρόπο», κατέληξε ο κ. Τσίπρας και ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του, τόνισε:
«Ο Νικόλας ο Φαραντούρης ως επιστήμονας, τις μέρες της ενεργειακής κρίσης, με δεκάδες παρεμβάσεις, κάνει το καθήκον του: τεκμηριώνει, διαφωτίζει, παρεμβαίνει. Αυτός είναι ρόλος της επιστήμης. Όχι να είναι στην υπηρεσία της προπαγάνδας, αλλά στην υπηρεσία της αλήθειας, του κοινού καλού, έτσι όπως ο καθένας το κατανοεί. Έτσι όμως όπως αντικειμενικά η επιστήμη το προσδιορίζει. Μακάρι να ήταν οι περισσότεροι συνάδελφοί του σε κάθε τομέα. Μακάρι να είναι αυτό το βιβλίο αφορμή να προβληματιστούμε αλλά και να αφυπνιστούμε. Να αφήσουμε τις εύκολες ατάκες και να αναζητήσουμε λύσεις που συνήθως περνάνε μέσα από τη βάσανο της μελέτης, της γνώσης και της τεκμηρίωσης γιατί μόνο τότε οι λύσεις θα είναι βιώσιμες και δίκαιες».
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος