«Πιστεύω ότι μπορούν να γίνουν οι παρελάσεις, με όσα περισσότερα μέτρα μπορεί κανείς να πάρει και βέβαια είναι μια οικειοθελής παρουσία κάποιου στην παρέλαση, δεν είναι κάτι υποχρεωτικό», τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Στο Πρώτο Αλλιώς» με την Μαρία Γεωργίου ο καθηγητής Ιατρικής Σχολής, Πρύτανης ΕΚΠΑ, Θανάσης Δημόπουλος.
Προφανώς όσοι αποφασίσουν να παρακολουθήσουν την παρέλαση θα ήταν χρήσιμο να πάρουν μέτρα προστασίας, μάσκες να τηρήσουν αποστάσεις όσο γίνεται, υγιεινή των χεριών, ό,τι μπορεί ο καθένας να κάνει περισσότερο για να αποφύγει έναν συγχρωτισμό που συνήθως δημιουργεί προβλήματα, συμπλήρωσε ο Πρύτανης.
Κληθείς να σχολιάσει εάν έχει δοθεί σήμα χαλαρότητας για την πανδημία και τον εμβολιασμό, ο κ. Δημόπουλος απάντησε πως δεν βλέπει κάτι τέτοιο να συμβαίνει. «Η προώθηση του εμβολίου και η δημοσιοποίηση των δεδομένων από το υπουργείο, τον ΕΟΔΥ, τους αρμόδιους φορείς, τις επιτροπές που έχουν αναλάβει την προβολή της δράσης καλύπτει όλη την Ελλάδα».
Μ. Θεμιστοκλέους: Πρέπει να επιστρέψουμε σε μια κανονική ζωή και αυτό αφορά και τις παρελάσεις
«Η μεγάλη διαφορά σε σχέση με πέρσι, είναι ότι φέτος έχουμε το εμβόλιο και έχει εμβολιαστεί ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού, άρα θα πρέπει να κινούμαστε όλοι στην κατεύθυνση ότι επιστρέφουμε σε μια φυσιολογική και κανονική ζωή. Η πανδημία δεν αντιμετωπίζεται με μια κλειστή κοινωνία, αλλά με τον εμβολιασμό. Επειδή η πανδημία δεν πρόκειται να εξαφανιστεί, ο μόνος επιστημονικός τρόπος είναι να έχουμε όλοι εμβολιαστεί και όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί να έχουν νοσήσει, όλες οι ενέργειές μας είναι να επιστρέψουμε κατά το δυνατόν σε μια φυσιολογική και κανονική ζωή και αυτό αφορά και τις παρελάσεις» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή “Καθρέφτης” με τον Χρήστο Μιχαηλίδη, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.
Ξέρουμε ότι είναι ασφαλές το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, υπογράμμισε ο κ. Θεμιστοκλέους, μετά και από τα δισεκατομμύρια κόσμου που έχουν εμβολιαστεί. Η συζήτηση πλέον, είπε, θα πρέπει να επικεντρωθεί στο ότι αν θέλει κάποιος να προστατέψει τον εαυτό του και την οικογένειά του θα πρέπει να εμβολιαστεί. «Δεν θα γίνει με εξαναγκασμό, αλλά με πειθώ».
Σχετικά με τα ποσοστά εμβολιασμένων με την τρίτη δόση, δεν εμπνέουν ανησυχία. «Είναι 245.000 άτομα που έχουν προχωρήσει με την αναμνηστική δόση και τα ραντεβού εξελίσσονται ομαλά και γίνονται. Να πούμε όμως στους άνω των 60 ετών ότι είναι κρίσιμο για να αυξήσουν την προστασία τους απέναντι στον ιό, να κάνουν την τρίτη δόση. Μάλιστα από τα επιστημονικά στοιχεία που έχουμε, φαίνεται ότι δεν θα χρειαστεί να κάνουν άλλη δόση μετά από αυτή, καθώς με την τρίτη δόση φαίνεται να αποκτούν μια μόνιμη ανοσία». Παρότι το 80% σε αυτές τις ηλικίες έχει εμβολιαστεί, ο κ. Θεμιστοκλέους υπογράμμισε ότι ενόψει του χειμώνα είναι πολύ σημαντικό να εμβολιαστούν. Ειδικά σε αυτές τις ηλικίες που είναι πιο ευάλωτοι και ευπαθείς στην νόσο, έστω και αν έχει μείνει μόνο ένα 20% ανεμβολίαστων, πρέπει να εμβολιαστούν. «Προσαρμόζουμε τις τακτικές, με κινητά συνεργεία, μιλώντας με τοπικούς παράγοντες, να αναπτύξουμε κάθε δράση που έχουμε σκεφτεί για να πείσουμε αυτόν τον κόσμο να εμβολιαστεί. Αυτοί είναι που κινδυνεύουν περισσότερο και εκεί πρέπει να επικεντρωθούμε. Πλέον ξέρουμε όλα τα δεδομένα για τον κορονοϊό και ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θεμιστοκλέους.
Τι αναφέρεται στις σχετικές εγκυκλίους του υπ. Εσωτερικών
Στις εγκυκλίους επισημαίνεται ότι λόγω των μέτρων που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, οι εορταστικές εκδηλώσεις, θα γίνουν σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις για λόγους δημόσιας υγείας.
Στην πόλη των Αθηνών, ειδικότερα, θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω συγκεκριμένες εκδηλώσεις:
Την παραμονή κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.
Ανήμερα την εθνικής εορτής θα τελεστεί επίσημη δοξολογία και στη συνέχεια θα κατατεθούν στεφάνια στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.
Θα ακολουθήσει παρέλαση αντιπροσωπευτικών τμημάτων μαθητών, καθώς και σπουδαστών, προσκόπων και οδηγών. Η μέγιστη χρονική διάρκεια της παρέλασης ορίζεται σε 60 λεπτά.
Στη Θεσσαλονίκη, θα πραγματοποιηθούν οι ακόλουθες εκδηλώσεις:
Την 25η Οκτωβρίου προβλέπεται γενικός σημαιοστολισμός και φωταγώγηση όλων των καταστημάτων του Δημοσίου, των ΟΤΑ, καθώς και των καταστημάτων των ΝΠΔΔ και των τραπεζών. Επίσης λιτάνευση της ιερής εικόνας του πολιούχου της πόλης Αγίου Δημητρίου.
Την 26η Οκτωβρίου θα τελεστεί η επίσημη δοξολογία στον ναό του Αγίου Δημητρίου και την επόμενη ημέρα θα πραγματοποιηθεί η μαθητική παρέλαση.
Ανήμερα της εθνικής εορτής το πρόγραμμα περιλαμβάνει κατάθεση στεφάνου στο Ηρώο του Γ’ Σώματος Στρατού από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και παρέλαση αντιπροσωπευτικών τμημάτων των μαθητών και σπουδαστών, προσκόπων, οδηγών, αναπήρων πολέμου, τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, Ελληνικής Αστυνομίας, Πυροσβεστικού Σώματος κ.τ.λ.
Στις υπόλοιπές πόλεις, έδρες δήμων το πρόγραμμα κατάθεσης στεφάνων θα καταρτισθεί από την οικεία δημοτική αρχή, ενώ τονίζεται ότι θα πραγματοποιηθεί κοινή παρέλαση των ανάπηρων πολέμου, μαθητών, σπουδαστών, προσκόπων, οδηγών μετά τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, που θα έχει διάρκεια 40-60 λεπτών.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος