Στην Ελλάδα το πρώτο αναδιπλούμενο υδροπλάνο – Τι λέει ο Έλληνας πιλότος Κώστας Ρωσσίδης (video)

Προσελκύει τα βλέμματα όλων των υπόλοιπων χειριστών στην αερολέσχη Πάχης. Ο λόγος για το αναδιπλούμενο, αμφίβιο υδροπλάνο της κατηγορίας Light sport Aircraft, το πρώτο του είδους στην Ευρώπη. Για το ξεχωριστό αυτό δημιούργημα τις αεροναυπηγικής σχεδίασης μίλησε στην ΕΡΤ ο Έλληνας πιλότος και εκπαιδευτής Κώστας Ρωσσίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Λέσχης Υδροπλάνων.

Στην όψη μοιάζει με ένα από τα… gadgets που έχει χρησιμοποιήσει στο παρελθόν, στις περιπέτειές του, ο θρυλικός πράκτορας 007 ή με ένα από τα πρωτότυπα σχέδια για ιπτάμενα οχήματα που κατά καιρούς έχουν εμπνευστεί, αλλά δεν έχουν φτάσει ως την κατασκευή τους, σχεδιαστές ανά τον πλανήτη. Αυτό που μοιάζει ουτοπικό γίνεται πραγματικότητα, τη στιγμή που βλέπει κανείς μπροστά στα μάτια του αυτό που, με ελάχιστο κόπο, βγάζει μέσα από ένα υπόστεγο, στην Πάχη Μεγάρων, ο Έλληνας πιλότος Κώστας Ρωσσίδης.

Με 33 λίτρα αμόλυβδη πετάς από Αθήνα – Θεσσαλονίκη

Με κόστος 300.000 δολάρια το συγκεκριμένο αναδιπλούμενο υδροπλάνο υψηλής τεχνολογίας έφτασε στην Ελλάδα χάρη στον Αμερικανό ιδιοκτήτη του που μένει στην Ελλάδα. Παρότι δεν διέθετε δίπλωμα πιλότου, απέκτησε το ακριβό αυτό υδροπλάνο και ζήτησε από τον κ. Ρωσσίδη, να τον εκπαιδεύσει.

Η Κατερίνα Μπατζάκη, μαζί με τον Κώστα Ρωσσίδη, μας παρουσιάζει το κόκπιτ του σύγχρονου αυτού αεροσκάφους που είναι το μοναδικό -αυτή την στιγμή- στην Ευρώπη.

Η συνέχεια τραβά τα βλέμματα όλων των υπόλοιπων χειριστών που βρίσκονται κοντά στο υπόστεγο, αφού μέσα σε λιγότερο από τρία λεπτά, ένα ολόκληρο αεροσκάφος με «μαζεμένα φτερά» μετατρέπεται σε υπερσύχρονο, λευκό άλμπατρος, που «είναι έτοιμο να πετάξει με λίγα λίτρα… ταπεινής βενζίνης σαν αυτή που χρησιμοποιούμε στα αυτοκίνητα μας» σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Ο κ. Ρωσσίδης μίλησε στην ΕΡΤ για τη χρήση ενός τέτοιου υδροπλάνου που είναι κατάλληλο για σύντομες και ασφαλείς πτήσεις στην Ελλάδα με το ιδιαίτερο γεωγραφικό ανάγλυφο.

Αντί αυτοκινήτου, αναδιπλούμενο υδροπλάνο

Στην Ελλάδα το πρώτο αναδιπλούμενο υδροπλάνο – Τι λέει ο Έλληνας πιλότος Κώστας Ρωσσίδης (video)
Ο Κώστας Ρωσσίδης φωτογραφίζεται με το αναδιπλούμενο υδροπλάνο.

Πρόκειται για ένα αναδιπλούμενο υδροπλάνο που ανήκει στην κατηγορία Light sport Aircraft, και έχει σχεδιαστεί και παράγεται από την ICON AIRCRAFT στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ.

Εργαλείο αναψυχής και τουριστικής αξιοποίησης

Τέτοια πτητικά μέσα «ταιριάζουν γάντι» σε χώρες με τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά της Ελλάδας, αφού φτιάχτηκαν όχι για να ανταγωνιστούν άλλα αεροπλάνα σε ταχύτητα, αλλά με γνώμονα «να αποτελούν απόλυτα εργαλεία αναψυχής και τουριστικής αξιοποίησης, να «ανταγωνιστούν» στην ουσία περισσότερο τα ταχύπλοα σκάφη, τις μοτοσυκλέτες κ.ά. ως εργαλεία «διάδρασης» με τον κόσμο μας και το περιβάλλον μιας περιοχής.

Ποια μπορεί, όμως, να είναι η ενδεικτική χρήση, στην Ελλάδα, ενός τέτοιου μέσου; «Το Μέγιστο Βάρος Απογείωσης είναι 685 κιλά, το πτυσσόμενο υδροπλάνο χωράει δύο επιβάτες, έχει δεξαμενή στα 75 λίτρα, καίει απλή αμόλυβδη βενζίνη με μέση ωριαία κατανάλωση 12-14 λίτρα και ταξιδεύει με 160-170 χλμ/ώρα μέχρι και 800 χιλιόμετρα.

Ας σκεφτούμε πως σε μια πτήση Αθήνα- Θεσσαλονίκη, η απόσταση είναι 285 χιλιόμετρα, η πτήση διαρκεί 1 ώρα και 45 λεπτά και θα “καούν” 33 λίτρα. Συγκρίνετέ το με ένα αυτοκίνητο και με όλα τα έξοδα -καύσιμα, διόδια κλπ- και σκεφτείτε πως το υδροπλάνο θα σηκωθεί από το νερό, π.χ στο Φάληρο, και θα προσθαλασσωθεί κατευθείαν στην Καλαμαριά για… καφέ, ενώ οι άλλοι θα περιμένουν στα διόδια. Γίνεται κάπως έτσι αντιληπτό πώς η τεχνολογία μπορεί να αλλάξει συνήθειες στις μετακινήσεις και να δώσει μια ακόμη επιλογή. Μήπως τελικά ένα τέτοιο μέσο δεν είναι και τόσο αργό;», διερωτάται χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ελληνικής Λέσχης Υδροπλάνων.

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Μπατζάκη | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος