Θνητότητα σε ΜΕΘ: Τρεις επιστήμονες σχολιάζουν τη μελέτη Τσιόδρα – Λυτρα και τα ευρήματά της (video)

Τρείς μάχιμοι γιατροί, η Ματίνα Παγώνη, ο Βασίλης Μπέκος και ο Αδαμάντιος Χλωρός μιλούν στην ΕΡΤ για την κατάσταση του ΕΣΥ μετά τη δημοσίευση της έρευνας για την υψηλή θνητότητα στις ΜΕΘ, που συνυπογράφουν οι επιδημιολόγοι Σωτήρης Τσιόδρας και Θοδωρής Λύτρας.

Δεν υπάρχουν εκπαιδευμένοι γιατροί και νοσηλευτές για να στελεχώσουν τόσες ΜΕΘ

«Αν δεν έχω έναν έτοιμο στρατό, δεν μπορώ να ετοιμάσω ένα στρατό μέσα σε δέκα ημέρες. Ο στρατός δεν είναι μόνο εξοπλισμός, αλλά είναι και στρατιώτες. Κάπως έτσι είναι και οι ΜΕΘ» παρομοίασε την κατάσταση με τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στα δημόσια νοσοκομεία.

«Ξεκινάει ένας πόλεμος. Με το που ξεκινά η πανδημία έχει γίνει ένα μεγάλο θαύμα από την Πολιτεία και βασικά από τους χορηγούς που έκαναν τις δωρεές. Τα 500 κρεβάτια ΜΕΘ που είχαμε όλα τα χρόνια τα έχουμε υπερδιπλασιάσει. Αυτό που δεν λέει η έρευνα είναι όταν λέμε εντατική εννοούμε κλίνη, κρεβάτι, εξοπλισμό. Δεν είναι αυτό η εντατική σε όλο τον κόσμο. Η εντατική είναι ο εκπαιδευμένος γιατρός και νοσηλευτής σαν ομάδα. Εκπαιδευμένος γιατρός χωρίς νοσηλευτές είναι μηδέν. Εκπαιδευμένοι νοσηλευτές χωρίς την εκπαίδευση και την καθοδήγηση εκπαιδευμένων γιατρών εντατικολόγων είναι μηδέν. Αυτοί οι δύο, έστω και χωρίς κρεβάτια, ίσως έκαναν ένα θαύμα».

Σύμφωνα με τον κ. Μπέκο η έρευνα Λύτρα – Τσιόδρα λέει αυτά που ξέρουν όλοι οι εντατικολόγοι: αν δεν έχεις εκπαιδευμένο προσωπικό και έχεις μόνο κρεβάτια αυτό δεν αλλάζει τη θνητότητα».

Και όπως εξήγησε ο εντατικολόγος «για δέκα κρεβάτια ΜΕΘ χρειάζονται τουλάχιστον τέσσερις με πέντε γιατροί και τριάντα νοσηλευτές. Ειδικά στην Covid-19 χρειάζονται έξι νοσηλευτές για κάθε κρεβάτι». Αναρωτήθηκε μάλιστα πώς ήταν δυνατόν να έχει έναν πολυάριθμο στρατό πριν από την πανδημία; Παντού προσπάθησε να γίνει δουλειά. Θνητότητα μπορεί να υπάρχει και σε μια ΜΕΘ των Αθηνών».

Μ. Παγώνη: Δεν αρκεί να προσθέτουμε κρεβάτια

Την άποψή της για τη μελέτη των λοιμοξιωλόγων Λύτρα – Τσιόδρα κατέθεσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η έρευνα δεν είπε τίποτα καινούργιο.

«Οι επαφές που είχαμε με τον κ. Ξανθό, τον κ. Κικίλια και με τους επόμενους ήταν τα θέματα που είχαμε θέσει. Δεν κατάλαβα γιατί υπάρχει τόση μεγάλη έκπληξη από αυτή την έρευνα», δήλωσε η κ. Παγώνη υπενθυμίζοντας ότι η ΕΙΝΑΠ ζητούσε εξειδικευμένο προσωπικό για να λειτουργήσουν τα κρεβάτια στις ΜΕΘ.

Η θνητότητα στη ΜΕΘ του Παπανικολάου αγγίζει το 60%

Από την πλευρά του ο Αδαμάντιος Χλωρός, διευθυντής του πνευμονολογικού Τμήματος στο νοσοκομείο Παπανικολάου, συμπλήρωσε ότι η αναστάτωση που προκλήθηκε από τη δημοσίευση της συγκεκριμένης μελέτης οφείλεται στο ότι δεν λέμε όλη την αλήθεια στο λαό.

«Όταν ωραιοποιούμε την κατάσταση και όταν ο πρωθυπουργός έχει εκτεθεί υποστηρίζοντας ή πιθανολογώντας έστω ότι η θνητότητα είναι ίδια εντός και εκτός ΜΕΘ, προκαλείται η σημερινή συζήτηση. Άλλα θα έπρεπε να συζητούμε εδώ και καιρό και άλλα να κάνουμε», σχολίασε ο κ. Χλωρός.

Μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» για τη θνητότητα στις ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου αποκάλυψε ότι το 2020, στα δύο πρώτα κύματα της πανδημίας, είχε θνητότητα σχεδόν 40%. Το 2021, που έχουμε μεγαλύτερο πρόβλημα, η θνητότητα αγγίζει το 60%. Αυτό τα λέει όλα. Η κόπωση του προσωπικού, η αδυναμία να δώσεις την αναγκαία περίθαλψη σε όλους είναι ολοφάνερη. Έπρεπε να έχουν γίνει πράγματα τα οποία κατά τη γνώμη μου δεν μπορούν να γίνουν τώρα. Τώρα όλα παίρνουν τον δρόμο τους».

Δείτε επίσης:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος