10 πράγματα που μάθαμε για τους αρχαίους προγόνους μας το 2020

Οι πρώτοι άνθρωποι άφησαν πίσω ενδείξεις – ίχνη, σμιλεμένες πέτρες, γενετικό υλικό και πολλά άλλα – που αποκαλύπτουν ότι το ανθρώπινο είδος επιβίωσε και ταξίδεψε σε όλη τη Γη.

Αυτά είναι τα δέκα πράγματα που μάθαμε για τους προγόνους μας το 2020.

Ο μυστήριος “εραστής”

Πριν από περίπου 1 εκατομμύριο χρόνια, ο Homo Sapiens συναντήθηκε με ένα άλλο είδος, του οποίου μερικά από τα γονίδια φέρουμε και σήμερα, σύμφωνα με μελέτη του περιοδικού “PLOS Genetics”. Είναι πιθανό αυτό το είδος ήταν ο Homo erectus, αλλά μπορεί να μην μάθουμε ποτέ γιατί ο H. Εrectus εξαφανίστηκε πριν από 110.000 χρόνια και γιατί οι επιστήμονες δεν έχουν ίχνη DNA του.

Το αρχαιότερο ανθρώπινο DNA ανήκει μάλλον σε κανίβαλο

Το αρχαιότερο ανθρώπινο DNA που έχει βρεθεί, ανήκει στον Homo antecessor, ο οποίος μάλλον ήταν κανίβαλος.

Το 1994, στην Ισπανία, οι επιστήμονες είχαν βρει τα απολιθωμένα λείψανα έξι Homo antecessor, αλλά μόλις φέτος μια ομάδα ερευνητών κατάφερε να εξάγει DNA από ένα δόντι, χρησιμοποιώντας τις πρωτεΐνες που βρέθηκαν στο σμάλτο, για να προσδιορίσει το τμήμα του DNA που τις κωδικοποίησε. Στη συνέχεια, η ομάδα συνέκρινε αυτήν την ακολουθία DNA με πρόσφατα δείγματα ανθρώπινων δοντιών και διαπίστωσε ότι ο H. antecessor ήταν αρκετά διαφορετικός για να ενταχθεί στο ίδιο εξελικτικό δέντρο με τους Homo sapiens και τους Νεάντερταλ. Πιθανώς πρόκειται για «αδελφό είδος» του κοινού προγόνου, δηλαδή ήταν στενός συγγενής του τελευταίου κοινού προγόνου των σύγχρονων ανθρώπων και των Νεάντερταλ.

Οι πρώτοι άνθρωποι άφησαν πέτρινα σημάδια

Όταν οι σύγχρονοι άνθρωποι (Homo sapiens) έφυγαν από το Κέρας της Αφρικής περίπου 130.000 χρόνια πριν, διέσχισαν την αραβική χερσόνησο. Αλλά ποια διαδρομή ακολούθησαν; Οι επιστήμονες έχουν μια νέα θεωρία μετά την ανακάλυψη υπολειμμάτων πυρόλιθου στην έρημο Negev του Ισραήλ που υποδεικνύουν μια αρχαία διαδρομή, σύμφωνα με τη συνεχιζόμενη έρευνα της Αρχής Αρχαιοτήτων του Ισραήλ.

10 πράγματα που μάθαμε για τους αρχαίους προγόνους μας το 2020

Ανθρώπινα ίχνη στη Σαουδική Αραβία

Ερευνητές ανακάλυψαν απολιθωμένες πατημασιές ηλικίας 120.000 ετών σε μια αρχαία λίμνη στην έρημο Nefud της Σαουδικής Αραβίας. Πρόκειται για την πρώτη ένδειξη ανθρώπου στην Αραβική Χερσόνησο, σύμφωνα με τους ερευνητές. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η αραβική χερσόνησος ήταν καταπράσινη και διάσπαρτη με λίμνες, ένα φιλόξενο μέρος δηλαδή για τους ταξιδιώτες.

Οι πρώτοι άνθρωποι ίσως έφτασαν στην αμερικανική ήπειρο πριν από 30.000 χρόνια

Δύο νέες μελέτες αναφέρουν ότι οι άνθρωποι μπορεί να έφτασαν στην αμερικανική ήπειρο τουλάχιστον πριν από 30.000 χρόνια. Αυτό θα σήμαινε ότι οι πρώτοι Βόρειοι Αμερικανοί μπορεί να έφτασαν στην ήπειρο πριν από την τελευταία μέγιστη παγετώδη περίοδο, (Last Glacial Maximum), περίπου 26.500 με 19.000 ετών πριν, όταν τα φύλλα πάγου κάλυπταν μεγάλο μέρος από αυτό που σήμερα είναι οι βόρειες ΗΠΑ και ο Καναδάς.

Σύμφωνα με την πρώτη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Nature”, η ανασκαφή ενός απομακρυσμένου σπηλαίου στο βορειοδυτικό Μεξικό αποκάλυψε πέτρινα εργαλεία που χρονολογούνται πριν από 31.500 χρόνια. Στην άλλη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο ίδιο περιοδικό, οι επιστήμονες πήραν ήδη δημοσιευμένα δεδομένα σχετικά με την πρώιμη ανθρώπινη δραστηριότητα στο Beringia (την περιοχή που συνέδεε τη Ρωσία με την Αμερική κατά την τελευταία εποχή των παγετώνων) και τα εισήγαγαν σε μια εξίσωση που μοντελοποίησε την ανθρώπινη διασπορά. Το μοντέλο έδειξε ότι οι πρώτοι άνθρωποι έφτασαν πιθανώς στη Βόρεια Αμερική τουλάχιστον πριν από 26.000 χρόνια.

Αρχαία ποικιλομορφία

Όπως είναι φυσικό, πριν από χιλιάδες χρόνια η Αμερική ήταν ένα διαφορετικό μέρος. Μια ανάλυση τεσσάρων αρχαίων κρανίων που βρέθηκαν σε υποβρύχιες σπηλιές στην πολιτεία Quintana Roo του Μεξικού, αποκάλυψε ότι αυτά τα άτομα δεν έμοιαζαν καθόλου μεταξύ τους. Το ένα κρανίο μοιάζει να ανήκει σε άνθρωπο από την Αρκτική, ένα άλλο έχει ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά, το τρίτο πρέπει να ανήκε σε κάποιον από τη Νότια Αμερική και το τελευταίο δεν μοιάζει με κανένα άλλο.

Τα κρανία χρονολογούνται πριν από 13.000 έως 9.000 χρόνια, στο τέλος της τελευταίας εποχής των παγετώνων, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLOS One.

Εξελιγμένοι ανθρακωρύχοι

Στις ίδιες υποβρύχιες σπηλιές του Μεξικού, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα άλλο μυστικό το 2020. Εδώ και χρόνια οι δύτες ανακαλύπτουν σκελετούς αρχαίων ανθρώπων.

Τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι μερικοί από αυτούς τους αρχαίους ανθρώπους ήταν ανθρακωρύχοι. Πριν από περίπου 12.000 έως 10.000 χρόνια, οι αρχαίοι άνθρωποι εξόρυζαν κόκκινη ορυκτή ώχρα από τις σπηλιές και τα σημάδια της δουλειάς τους, συμπεριλαμβανομένων των υπολειμμάτων φωτιάς και των πέτρινων εργαλείων. Η ώχρα χρησίμευε στις τελετές και τις καθημερινές δραστηριότητες των αρχαίων ανθρώπων πιθανώς ως εντομοαπωθητικό ή αντηλιακό.

10 πράγματα που μάθαμε για τους αρχαίους προγόνους μας το 2020

Τα μικρά παιδιά ήταν πάντα ανήσυχα

Πριν από περισσότερα από 10.000 χρόνια, μια γυναίκα που κουβαλούσε ένα μικρό παιδί ταξίδεψε στην περιοχή που σήμερα βρίσκεται το Νέο Μεξικό. Οι ερευνητές βρήκαν τα ίχνη αυτής της γυναίκας και του παιδιού της, στο Εθνικό Πάρκο White Sands.

Το σύνολο των ιχνών που βρέθηκαν, καταγράφουν την πιο γρήγορη διαδρομή που έκανε ένας ενήλικας με ένα παιδί κάτω των 2 ετών, στο τέλος της Πλειστόκαινου περιόδου.

Ένα άγνωστο είδος βρέθηκε στα γονίδια των παιδιών της Λίθινης Εποχής

Το DNA τεσσάρων παιδιών που πέθαναν πριν από 8.000 έως 3.000 χρόνια στην περιοχή που σήμερα είναι το Καμερούν, αποκάλυψε νέα μυστικά. Αφού ανέλυσαν το DNA αυτών των παιδιών, οι επιστήμονες ανακάλυψαν με έκπληξη, ότι ένα άγνωστο είδος είχε συμβάλει στα γονιδιώματα αυτών των παιδιών.

Περίπου το ένα τρίτο του DNA των παιδιών προήλθε από προγόνους που είχαν στενή σχέση με τους γνωστούς κυνηγούς-συλλέκτες στη δυτική Κεντρική Αφρική, σύμφωνα με τους ερευνητές. Ωστόσο, τα άλλα δύο τρίτα προέρχονταν από μια αρχαία πηγή στη Δυτική Αφρική, συμπεριλαμβανομένου ενός «μακράν χαμένου πληθυσμού σύγχρονων ανθρώπων» που δεν ήταν γνωστός μέχρι τώρα, ανέφεραν οι επιστήμονες στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature».

10 πράγματα που μάθαμε για τους αρχαίους προγόνους μας το 2020

Πολυνήσιοι και αυτόχθονες Αμερικανοί συναντήθηκαν

Πριν από 800 χρόνια, οι Πολυνήσιοι και οι αυτόχθονες Αμερικανοί συναντήθηκαν και αντάλλαξαν γενετικό υλικό.

Όταν οι ερευνητές εξέτασαν το DNA των Πολυνησίων, συνειδητοποίησαν ότι κάποιοι είχαν γενετικό υλικό παρόμοιο με αυτό των αυτόχθονων Κολομβιανών. Ωστόσο, οι επιστήμονες δεν ξέρουν εάν οι Πολυνήσιοι ταξίδεψαν στην Κολομβία και μετά επέστρεψαν στην Πολυνησία με τα παιδιά τους ή αν οι Κολομβιανοί ταξίδεψαν στην Πολυνησία.

ΠΗΓΗ: Livescience

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος