Δημιουργήθηκε στο εργαστήριο η επικίνδυνη διαστημική ακτινοβολία

Μια συσκευή που μπορεί να αναπαράγει στο εργαστήριο την επικίνδυνη ακτινοβολία του διαστήματος ανέπτυξαν επιστήμονες από τη Βρετανία (μεταξύ των οποίων ένας Έλληνας ερευνητής), από τη Γερμανία και τις ΗΠΑ.

Απώτερος σκοπός της έρευνας είναι να βρεθεί ο τρόπος, προκειμένου να γίνουν ασφαλέστερα τα μελλοντικά μας ταξίδια στο διάστημα. Και σε αυτό μπορεί να βοηθήσει ο επιταχυντής λέιζερ-πλάσματος, που μπορεί να μιμηθεί ρεαλιστικά τη διαστημική ακτινοβολία.

Οι ερευνητές του Τμήματος Φυσικής του βρετανικού Πανεπιστημίου του Στραθκλάιντ στη Γλασκώβη, των γερμανικών πανεπιστημίων Χάινριχ Χάινε του Ντίσελντορφ και του Αμβούργου, και του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Λος ‘Αντζελες (UCLA), με επικεφαλής τον καθηγητή Μπέρνχαρντ Χίντιγκ, κατάφεραν να αναπαράγουν τη διαστημική ακτινοβολία στο εργαστήριο, κάτι που τα προηγούμενα χρόνια ήταν ιδιαίτερα δύσκολο, χάρη στον επιταχυντή λέιζερ-πλάσματος. Ωστόσο, η συγκεκριμένη τεχνολογία αναμένεται να βελτιωθεί περισσότερο στο μέλλον.

Η έρευνα χρηματοδοτείται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) και σε αυτή συμμετείχε ο ειδικός στη διαστημική ραδιοβιολογία, Πάνος Δεληνικόλας, απόφοιτος του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, η διαστημική ακτινοβολία από τον Ήλιο και το διάστημα συνιστά σοβαρό κίνδυνο για τα ηλεκτρονικά συστήματα των δορυφόρων, αλλά και για τις επανδρωμένες διαστημικές αποστολές, καθώς μπορεί να μεταλλάξει το DNA και να βλάψει τα κύτταρα.

Ενώ το γήινο μαγνητικό πεδίο αποτελεί «ασπίδα» για τα επικίνδυνα σωματίδια υψηλής ενέργειας αυτής της ιοντίζουσας ακτινοβολίας, δεν υπάρχει τέτοια προστασία στο διάστημα. Κατά συνέπεια χρειάζεται ακόμη αρκετή έρευνα, προκειμένου να μάθουμε πώς να προστατευόμαστε από την επικίνδυνη ακτινοβολία του διαστήματος, κατά τη διάρκεια των διαστημικών μας ταξιδιών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος