Έρευνα: Η παρατήρηση των κινήσεων κατά τη διάρκεια του ύπνου βοηθάει στον εντοπισμό αυτών που πάσχουν από αϋπνία και άλλες παθήσεις

Μια πρόσφατη ανάλυση των δεδομένων ύπνου περισσότερων από 100.000 ατόμων στο Ηνωμένο Βασίλειο, δείχνει ότι υπάρχουν 16 διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να πάρετε έναν υπνάκο. Αυτά τα δεδομένα μπορεί μια μέρα να επιτρέψουν στους ερευνητές να διαγνώσουν καλύτερα την αϋπνία και την προ-αϋπνία.

Η έρευνα βασίζεται σε δεδομένα που παρέχονται από έξυπνα βραχιόλια Biobank για τον προσδιορισμό των ανθρώπινων προτύπων εγρήγορσης και ύπνου. Αυτό έγινε με τη μέτρηση των κινήσεων του χεριού και των συσπάσεων των συμμετεχόντων για αρκετές ημέρες. Τα αποτελέσματα της μακροχρόνιας μελέτης έδειξαν την ποικιλομορφία των μοτίβων του κύκλου ύπνου, σύμφωνα με το Science Alert.

Συνολικά, τα αποτελέσματα ομαδοποιούνται σε πέντε μεγάλες κατηγορίες. Όσοι εμπίπτουν στην πρώτη κατηγορία γενικά βιώνουν αϋπνία με μεγάλες περιόδους ύπνου και ξύπνημα στη μέση της νύχτας. Στο άλλο άκρο του φάσματος, έχουμε ανθρώπους που κοιμούνται όλη τη νύχτα χωρίς να κοιμούνται τη μέρα. Τα συμπλέγματα από δύο έως τέσσερα χωρίζονται με τη σειρά τους.

  1. Μακροχρόνια αϋπνία και ξύπνημα στη μέση της νύχτας.
  2. Ακανόνιστα πρότυπα ύπνου (a) και βραχυπρόθεσμος κατακερματισμένος ύπνος (b).
  3. Αϋπνία με κανονικό ύπνο (a) και αϋπνία με σύντομο ύπνο (b).
  4. Τακτικός ύπνος 24 ωρών (a) και κύριος (b).
  5. Κοιμηθείτε χωρίς παράθυρο ύπνου κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Για να γίνουν τα πράγματα πιο περίπλοκα, οι ομάδες 3b και 4b χωρίζονται περαιτέρω σε οκτώ υποκατηγορίες κατακερματισμένου ύπνου. Το 3b-1 είναι μια μεγάλη ομάδα που περιλαμβάνει όσους κοιμούνται καλά, αλλά δεν μπορούν πλέον να κοιμηθούν τόσο εύκολα μετά το ξύπνημα. Το 3b-2 περιλαμβάνει εκείνους που έχουν σύντομες περιόδους ύπνου, οι οποίες έχουν ένα μείγμα από σύντομες αφυπνίσεις και αρκετές ώρες κοιτάζοντας το ταβάνι.

Το 4b-1 είναι μια άλλη μεγάλη ομάδα και είναι ειδικά για όσους κοιμούνται για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Το 4b-2 περιλαμβάνει όλους τους πρωινούς ανθρώπους και το 4b-6 περιλαμβάνει τους νυχτερινούς ανθρώπους. Τα 4b-4 και 4b-5 ορίζονται από τους συγγραφείς ως προ-αϋπνία. Και οι δύο ομάδες εμφανίζουν κανονικές περιόδους εγρήγορσης στη μέση της νύχτας, αλλά αυτές στις 4b-5 έχουν λιγότερο κατακερματισμένο ύπνο.

Το 4b-3 έχει έναν περιοδικό κύκλο ύπνου-αφύπνισης μικρότερο από 24 ώρες που δεν συγχρονίζεται με τον κανονικό κιρκάδιο ρυθμό.

Τα οφέλη των δεδομένων 

Τα δεδομένα που ελήφθησαν από τις κινήσεις των ανθρώπων κατά τη διάρκεια του ύπνου δεν βοήθησαν μόνο στον εντοπισμό όσων πάσχουν από αϋπνία, αλλά θα μπορούσαν επίσης να βοηθήσουν στον εντοπισμό εκείνων που κινδυνεύουν να αναπτύξουν ψυχικές ή σωματικές παθήσεις.

Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Ενώ άλλες μορφές μετρήσεων εγκεφάλου και μυών κατά τη διάρκεια του ύπνου είναι βραχύβιες, καθιστώντας δύσκολο τον εντοπισμό των αποχρώσεων των διαταραχών του κιρκάδιου ρυθμού ή των τυπολογιών πρωί-βράδυ, οι ομάδες που προσδιορίζονται σε αυτή τη μελέτη πρέπει να επαληθευτούν περαιτέρω.

Οι συγγραφείς της μελέτης ελπίζουν ότι η μέθοδος που ανέπτυξαν μπορεί κάποτε να συσχετιστεί με άλλες προσωπικές πληροφορίες, όπως υπάρχουσες ασθένειες, ιατρικά αρχεία, φάρμακα, τρόπο ζωής. Όλα αυτά θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην καλύτερη κατανόηση της υγείας ενός ατόμου.

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος