Έρευνα: Τα κοινωνικά δίκτυα δεν λογοκρίνουν τις συντηρητικές απόψεις όπως ισχυρίζονται οι ρεπουμπλικανοί

Πολλοί Ρεπουμπλικανοί διαμαρτύρονται ότι τα μεγάλα κοινωνικά δίκτυα καταστέλλουν συστηματικά τις δεξιές απόψεις, αλλά σύμφωνα με νέα μελέτη του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, στην πραγματικότητα συμβαίνει το αντίθετο: τα κοινωνικά μέσα διαδίδουν δεξιές απόψεις σε πολύ ευρύτερο κοινό.

Εβδομάδες πριν από τις 6 Ιανουαρίου 2021 και τις ταραχές στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, οι Ρεπουμπλικάνοι είχαν δηλώσει ότι το θέμα της λογοκρισίας των συντηρητικών απόψεων ήταν στην κορυφή της ατζέντας τους. Αντί να προκαλέσει προβληματισμό η εισβολή στο Καπιτώλιο και ο αποκελισμός του Ντόναλντ Τραμπ από το Twitter και το Facebook, οι Ρεπουμπλικάνοι φαίνεται ακόμη πιο αποφασισμένοι να κατηγορήσουν τη Σίλικον Βάλεϊ ότι καταπατά τα πολιτικά τους δικαιώματα.

https://twitter.com/dbongino/status/1347511086824747011?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1347511086824747011%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_c10&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.fastcompany.com%2F90600052%2Fanti-conservative-bias-on-social-networks

Μέσα σε λίγες μέρες μετά τις ταραχές στην Ουάσιγκτον, ορισμένοι ρεπουμπλικάνοι σχεδίαζαν ήδη να χρησιμοποιήσουν τον αποκλεισμό του Τραμπ από τις κοινωνικές πλατφόρμες, στην προεκλογική εκστρατεία τους, το 2022. Κι αυτό γιατί ήθελαν να  αποσπάσουν την προσοχή από τον ρόλο του πρώην προέδρου των ΗΠΑ στην υποκίνηση της εισβολής στο Καπιτώλιο και να συμβάλλουν στην ενοποίηση ενός διελυμένου ρεπουμπλικανικού κόμματος.

«Ο ισχυρισμός ότι υπάρχει αντισυντηρητικό συναίσθημα είναι μια μορφή παραπληροφόρησης, ένα ψέμα που βασίζεται σε αναξιόπιστα στοιχεία», αναφέρει η έκθεση. «Καμία αξιόπιστη μελέτη μεγάλης κλίμακας δεν έχει αποδείξει ότι το συντηρητικό περιεχόμενο αφαιρείται για ιδεολογικούς λόγους ή ότι οι αναζητήσεις γίνονται αντικείμενο χειραγώγησης για να ευνοήσουν τα φιλελεύθερα συμφέροντα».

Και όμως αυτό το ψέμα είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Pew Research Center του περασμένου Αύγουστο, το 90% των Ρεπουμπλικάνων πιστεύουν πως πιθανώς οι εταιρίες κοινωνικών μέσων λογοκρίνουν σκόπιμα πολιτικές απόψεις που θεωρούν μη αποδεκτές.

Η μελέτη του NYU που πραγματοποίησε ο ερευνητής και ειδικός σε θέματα παραπληροφόρησης, Πολ Μπάρετ, βασίζεται σε εργαλεία όπως το CrowdTangle και το NewsWhip που παρακολουθούν τη διάδοση και την εμβέλεια του δεξιού περιεχομένου. Ο Μπάρετ, ο οποίος είναι αναπληρωτής διευθυντής του Κέντρου Stern για τις Επιχειρήσεις και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του NYU, έφτιαξε ένα χρονοδιάγραμμα με όλους τους ισχυρισμούς των δεξιών γερουσιαστών όπως ο Τεντ Κρουζ, ο Τζος Χόλεϊ και η Μάρσα Μπλάκμπερν, ότι τα κοινωνικά μέσα καταστέλλουν τις συντηρητικές απόψεις.

Σύμφωνα με άρθρο του Fast Company, οι δεξιοί πολιτικοί στις ΗΠΑ χρησιμοποιούν συχνά αυτό το επιχείρημα για να ζητήσουν την κατάργηση του άρθρου 230 του νόμου περί Αξιοπρέπειας Επικοινωνιών, ο οποίος παρέχει νομική προστασία στους γίγαντες των κοινωνικών μέσων, όπως το Twitter και το Facebook. Ωστόσο, ακόμη και ο γερουσιαστής του δημοκρατικού κόμματος Ρον Γουάιντεν, ο οποίος συνέγραψε το άρθρο 230 τη δεκαετία του 1990, λέει ότι το Facebook και άλλα κοινωνικά δίκτυα ίσως έχουν εκμεταλλευτεί αυτή τη νομική ασπίδα που προστατεύει τις εταιρείες τεχνολογίας από αγωγές για το περιεχόμενο των χρηστών τους.

Ο Μπάρετ λέει ότι το άρθρο 230 πρέπει να επικαιροποιηθεί έτσι ώστε να θεσπιστούν αυστηρότερα πρότυπα εποπτείας περιεχομένου. Πιστεύει επίσης ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί μια νέα υπηρεσία για την επιβολή τέτοιων πολιτικών σε ψηφιακούς ιστότοπους, ή αλλιώς το Κογκρέσο θα πρέπει να δώσει διευρυμένη εξουσία και πόρους στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου ή την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών για την επίβλεψη των εταιρειών κοινωνικών μέσων.

Ο Μπάρετ βρήκε αποδεικτικά στοιχεία ότι οι αλγόριθμοι που χρησιμοποιούν οι κορυφαίες πλατφόρμες κοινωνικών δικτύων έχουν ενισχύσει τις δεξιές φωνές με σκοπό να προσεγγίσουν ένα κοινό πρωτόγνωρου μεγέθους. Με άλλα λόγια, λέει ο επιστήμονας, τα κοινωνικά δίκτυα εκμεταλλεύονται το πραγματικά αμφισβητήσιμο δεξιό περιεχόμενο για να ενθαρρύνουν τους χρήστες να το μοιράζονται περισσότερο και να περνούν περισσότερη ώρα στους ιστότοπούς τους.

«Οι εταιρείες κοινωνικών μέσων ακολουθούν μια τακτική μισθοφόρου», λέει ο Μπάρετ. «Θέλουν να αυξήσουν την αφοσίωση των χρηστών και θα χρησιμοποιήσουν οποιοδήποτε είδος περιεχομένου προτιμούν αυτοί». Συνήθως, προσθέτει, οι αναρτήσεις των χρηστών που γίνονται «viral» έχουν πολιτικό περιεχόμενο και προέρχονται από το Fox News, το Breitbart και το The Daily Wire.

Στην έκθεση, ο Μπάρετ προτείνει στις τεχνολογικές πλατφόρμες να παρέχουν μεγαλύτερη διαφάνεια στις αποφάσεις τους σχετικά με την εποπτεία περιεχομένου, να επιτρέπουν στους χρήστες να επιλέγουν το βαθμό εποπτείας περιεχομένου των ροών ειδήσεων στο προφίλ τους και να προσλαμβάνουν περισσότερους συντονιστές περιεχομένου.

«Αυτό που χρειάζεται είναι μια ισχυρή ατζέντα μεταρρυθμίσεων που να αντιμετωπίζει τα πραγματικά προβλήματα της ρύθμισης περιεχομένου των κοινωνικών μέσων που υπάρχει αυτή τη στιγμή», λέει ο Μπάρετ.

ΠΗΓΗ: Fastcompany

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος