Ανησυχία για τα αποτελέσματα των εμβολιασμών εκφράζουν οι επιστήμονες

Ορισμένες φορές ένα εμβόλιο είναι δυνατό να «μάθει» στα μικρόβια πώς να γίνουν πιο επικίνδυνα. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μια νέα Βρερατανό-Αμερικανική έρευνα, ενισχύοντας τους φόβους ότι, καμιά φορά τα εμβόλια φέρνουν τελικά στον οργανισμό μας το αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή βιολογίας και βιοτεχνολογίας ‘Αντριου Ριντ του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας “PLos Biology”, σύμφωνα με το “Science”, πειραματίσθηκαν με κοτόπουλα, που εμβολίασαν κατά της λεγόμενης ζωονόσου του Μάρεκ.

Τα πειράματα έδειξαν ότι, πράγματι, το εμβόλιο είναι δυνατό να επιφέρει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα από το επιθυμητό, οδηγώντας στην ανάπτυξη πιο ανθεκτικών και επικίνδυνων στελεχών του ιού.
Σε δήλωσή του, ο Άντριου Ρίντ επεσήμανε: «η πρόκληση για το μέλλον είναι να εντοπισθούν και άλλα εμβόλια, που μπορεί να επιτρέπουν την επιβίωση ισχυρότερων στελεχών ενός ιού, ώστε αυτός να γίνεται πιο επικίνδυνος». Με άλλα λόγια, ένα ατελές εμβόλιο μπορεί να μην δημιουργεί ένα αποτελεσματικό φράγμα κατά του ιού, με συνέπεια τα εμβολιασμένα άτομα να αρρωσταίνουν τελικά, αλλά με λιγότερο σοβαρά συμπτώματα.

Σε σχέση με τις παραπάνω ανησυχίες πάντως, μερίδα επιστημόνων υποστηρίζει ότι, δεν είναι ορθό να διεξάγει κανείς αρνητικά συμπεράσματα κατά του εμβολιασμού στηριζόμενος μόνο σε ένα πείραμα που εφαρμόστηκε σε κοτόπουλα. Με αυτόν τον τρόπο, λένε οι επιστήμονες, ενδέχεται να διαμορφωθεί αρνητική εντύπωση για τα αποτελέσματα του εμβολιασμού και συνεπώς μέρους του πληθυσμού να χάσει την εμπιστοσύνη του σε έναν, κατά τα άλλα, αξιόπιστο τρόπο πρόληψης και προστασίας κατά σημαντικών ασθενειών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος