Ένα «έξυπνο» ρολόι, που παρακολουθεί τα ζωτικά σημεία του οργανισμού του ιδιοκτήτη του, θα είναι σε θέση, στο μέλλον, να τον ενημερώνει για την κατάσταση της υγείας του και συγκεκριμένα, για το πότε πρόκειται να αρρωστήσει.
Σύμφωνα με δημοσίευμά του περιοδικού New Scientist, εμπνευστής αυτής της ιδέας ήταν ο Μάικλ Σνάιντερ, του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια.
Στο πλαίσιο των ο εργασιών του, ο Στάνφορντ φορούσε, για περισσότερο από ένα χρόνο, αισθητήρες. Οι αισθητήρες αυτοί, άρχισαν ξαφνικά να παρουσιάζουν ορισμένες ανωμαλίες. Παρά το γεγονός ότι ένιωθε καλά στην υγεία του, οι αισθητήρες έδειχναν ότι η καρδιά του χτυπούσε ταχύτερα από το κανονικό, η θερμοκρασία του δέρματός του είχε αυξηθεί και τα επίπεδα του οξυγόνου στο αίμα του είχαν πέσει.
«Αυτό μου επέστησε αρχικά την προσοχή ότι κάτι δεν πήγαινε καλά», δήλωσε ο ίδιος στο New Scientist. Ο Σνάιντερ έκανε εικασίες ότι, πιθανόν να είχε κολλήσει τη νόσο του Lyme (Βορρελίωση) από ένα τσιμπούρι, κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του στη Μασαχουσέτη.
Σύντομα ανέβασε πυρετό και ζήτησε από έναν γιατρό να του χορηγήσει το αντιβιοτικό, που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της νόσου. Μέσα σε μια ημέρα τα συμπτώματα υποχώρησαν, ενώ οι εξετάσεις που έκανε ο Σνάιντερ αργότερα επιβεβαίωσαν πως είχε δίκιο για τη διάγνωση του.
Με αφορμή αυτό το περιστατικό, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι, τα smartwatches μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανίχνευση των πρώιμων ενδείξεων κάποιας ασθένειας. Για χάρη της έρευνας, τουλάχιστον 40 εθελοντές φορούσαν τις συσκευές, οι οποίες παρακολουθούσαν τους παλμούς της καρδιάς τους και τη θερμοκρασία του δέρματος, για διάστημα δύο ετών.
Όπως φάνηκε από τη μελέτη, οι συσκευές κατέγραφαν ασυνήθιστα υψηλούς παλμούς και μερικές φορές αυξημένη θερμοκρασία δέρματος, έως και τρεις ημέρες προτού οι εθελοντές παρουσιάσουν συμπτώματα κρυολογήματος ή άλλης λοίμωξης.
Με βάση αυτή την παρατήρηση, η ομάδα έρευνας σκοπεύει τώρα να αναπτύξει έναν αλγόριθμο, που θα επιτρέπει στα «έξυπνα» ρολόγια να ειδοποιούν τον χρήστη τους όταν πρόκειται να αρρωστήσει.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ / New Scientist
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος