Ιαπωνικό διαστημόπλοιο πλησιάζει σε αστεροειδή για εξερεύνηση

Η ιαπωνική διαστημοσυσκευή Hayabusa2 πλησιάζει τον αστεροειδή Ryugu, μήκους 900 μέτρων, για να τον παρατηρήσει και να πάρει δείγμα που ίσως μας βοηθήσει να κατανοήσουμε πως βρέθηκε νερό στη Γη.

Το Hayabusa2 έχει απεικονίσει το Ryugu από τα 920 χιλιόμετρα και αρχίζουμε να βλέπουμε το σχήμα. Μοιάζει … ένας αστεροειδής τύπου dango!” (Στην πραγματικότητα, αυτό είναι ένα ιαπωνικό γλυκό ζυμαρικό, αλλά το σχήμα φαίνεται να είναι παρόμοιο μέχρι στιγμής…),” τα μέλη της ομάδας Hayabusa2 έγραψαν στο Twitter.

Αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, ο Hayabusa2 θα μελετήσει τοn Ryugu, όντως σε τροχιά για περίπου ένα χρόνο, προσγειώνοντας τρία rovers και ένα lander επάνω στην επιφάνεια του αστεροειδούς. Το διαστημόπλοιο θα δημιουργήσει επίσης έναν νέο κρατήρα στοn Ryugu, χρησιμοποιώντας εκρηκτικά ενώ κατόπιν θα περισυλλέξει δείγματα του νεοαποκτηθέντος υλικού. Το δείγμα απο τον αστεροειδή θα αποσταλεί στη Γη, αγγίζοντας σε ειδική κάψουλα προς τα τέλη του 2020.

Το Hayabusa2 ακολουθεί τα βήματα της αρχικής διαστημοσυσκευής Hayabusa, η οποία έγραψε ιστορία τον Ιούνιο του 2010, επιστρέφοντας ένα μικρό δείγμα από τον πετρώδη αστεροειδή Itokawa. Ο Ryugu είναι ένας διαφορετικός τύπος αστεροειδούς απο άνθρακα. Είναι το είδος του αστεροειδούς που πιστεύεται ότι προσέκρουσε στη Γη, μεταφέροντας νερό και οργανικά μόρια, δισεκατομμύρια χρόνια πριν.

Σημειώνεται ότι η NASA έχει στείλει το διαστημόπλοιο OSIRIS-REx που αναμένεται να φθάσει στον αστεροειδή Bennu, μήκους 500 μέτρων, αργότερα αυτό το καλοκαίρι, και να επιστρέψει δείγματα στη Γη τον Σεπτέμβριο του 2023.

ΠΗΓΗ: Space.com

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος