Ένα τεστ αίματος, χάρη στο οποίο μπορεί να διαγνωστεί αν ο ασθενής πάσχει από τη νόσο του πάρκινσον ή από άλλες παρκινσονικές νόσους, ανέπτυξαν Βρετανοί και Σουηδοί επιστήμονες.
Ιδιαίτερα στα πρώιμα στάδια της νόσου, μπορεί να αποδειχθεί δύσκολο να διαγνώσει ο γιατρός, αν ο ασθενής πάσχει από κανονικό πάρκινσον ή αν υποφέρει από κάποιο άτυπο παρκινσονικό σύνδρομο. Μέχρι στιγμής βρίσκονται σε εξέλιξη διάφορες προσπάθειες για την ανάπτυξη ενός τεστ αίματος για το Πάρκινσον, αλλά καμία δεν έχει εστιάσει στο να διακρίνει το Πάρκινσον από τα άλλα παρκινσονικά σύνδρομα (Προϊούσα Υπερπυρηνική Παράλυση, Ατροφία Πολλαπλών Συστημάτων, Φλοιοβασική Εκφύλιση).
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Όσκαρ Χάνσον του Πανεπιστημίου της πόλης Λουντ, εξέτασαν 504 ανθρώπους, τόσο υγιείς , όσο και ασθενείς που είχαν Πάρκινσον ή κάποιο άτυπο παρκινσονικό σύνδρομο, κατά τη διάρκεια λίγων ή περισσότερων ετών. Το ενδιαφέρον ήταν, πως το νέο τεστ αίματος αποδείχθηκε ακριβές στη διάγνωση τόσο όσων ήταν ασθενείς σε αρχικό στάδιο, όσο και για εκείνους, που η νόσο τους είχε προχωρήσει.
Από τη μελέτη διαπιστώθηκε ότι, η συγκέντρωση μιας πρωτεΐνης των νεύρων στο αίμα επιτρέπει τη σωστή διαφορική διάγνωση, με ακρίβεια ανάλογη με την μέτρηση του επιπέδου της ίδιας πρωτεΐνης στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό. Η συγκεκριμένη πρωτεΐνη (NfL) αποτελεί μέρος των νευρικών κυττάρων και μπορεί να ανιχνευθεί στο αίμα και στο νωτιαίο υγρό, όταν τα νευρικά κύτταρα πεθαίνουν. Τα επίπεδα της πρωτεΐνης είναι χαμηλότερα στους ασθενείς με Πάρκινσον από ό,τι σε εκείνους που πάσχουν από άτυπα παρσκινσονικά σύνδρομα.
Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, η ακρίβεια του τεστ είναι ανάλογη με εκείνη του πιο επεμβατικού τεστ ανάλυσης του εγκεφαλονωτιαίου υγρού. Η ευαισθησία του φθάνει το 82% (ποσοστό θετικών αποτελεσμάτων που ανιχνεύονται ορθά ως θετικά) και η ειδικότητά του το 91% (ποσοστό αρνητικών αποτελεσμάτων που ανιχνεύονται ορθά ως αρνητικά). Για τα πρώιμα στάδια της νόσου, τα αντίστοιχα ποσοστά ευαισθησίας (sensitivity) και ειδικότητας (specificity) του τεστ αίματος είναι 70% και 80%.
Ωστόσο, ο ειδικοί επισημαίνουν ότι το τεστ δεν κάνει διάκριση ανάμεσα στα διάφορα Παρκινσονικά σύνδρομα και είναι γεγονός, πως θα χρειαστούν ακόμα πολλές δοκιμές, προκειμένου η εξέταση αυτή να μπορεί να δοκιμαστεί και επίσημα σε μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος