Σε μέγγενη η ελληνική πλευρά – Κινητικότητα για διέξοδο σε σειρά ζητημάτων

Σε ασφυκτικό κλοιό για την ελληνική πλευρά συνεχίζονται οι συνομιλίες στις Βρυξέλλες μεταξύ Ελλάδας και δανειστών. Η πλευρά των εταίρων μετά το Eurogroup της Δευτέρας προσήλθε στη συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης με τετρασέλιδο προσχέδιο προτάσεων και νέες σκληρές απαιτήσεις. Κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για ένα πολύ κακό κείμενο, επί της βελτίωσης του οποίου εξελίσσεται μάχη, προσθέτοντας πως το ζήτημα της αξιοπιστίας είναι αμφίδρομο, «δε γίνεται να προστίθενται παράλογες απαιτήσεις την τελευταία στιγμή», σημειώνουν. Όπως επισημαίνουν, η κατάσταση ήταν και παραμένει πολωμένη, με τα κράτη-μέλη διχασμένα. Υπάρχουν χώρες, με πρώτη τη Γερμανία, που τηρούν πολύ σκληρή στάση έναντι της Ελλάδας και άλλες, όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Ιρλανδία, που τάσσονται αναφανδόν υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη καταβάλλοντας προσπάθειες για απεμπλοκή από τα αδιάξοδα.

Αυτήν την ώρα νομικές και τεχνικές ομάδες εργάζονται πυρετωδώς για την επίλυση των διαφόρων ζητημάτων που προκύπτουν. Η Σύνοδος έχει διακοπεί προσωρινά για ένα μικρό διάλλειμα.

Οι δανειστές απαιτούν σαρωτικό πακέτο μεταρρυθμίσεων με αίτημα να αρχίσουν να ψηφίζονται από τη Δευτέρα. Συγκεκριμένα το Βερολίνο ζητά τη νομοθέτηση τους μέχρι την Τετάρτη διότι την επομένη η γερμανική Βουλή κλείνει για διακοπές και δεν θα μπορεί να τα θέσει προς ψήφιση. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις συνδέονται με την ψήφιση τουλάχιστον έξι νόμων μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Εμπλοκή σημειώθηκε και στο ζήτημα της δημιουργίας ανεξάρτητου fund, με έδρα τις Βρυξέλλες, όπου οι εταίροι ζητούν να διοχετευθούν 50 δισ. από το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων. Η ελληνική πλευρά φέρεται να πέτυχε μια πιο ευέλικτη λειτουργία του ΤΑΙΠΕΔ, χωρίς να υπάρξει μεταφορά τίτλων.

Αγκάθι αποδεικνύεται και το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους δεδομένου ότι το καταστατικό του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης δεν προβλέπει χρηματοδότηση σε περίπτωση μη βιώσιμου χρέους, όπως θεωρείται το ελληνικό μετά την 30η Ιουνίου . Συνεπώς ζητείται από την ελληνική πλευρά να καταστήσει το χρέος της βιώσιμο προκειμένου να χρηματοδοτηθεί.

Την ίδια ώρα κυβερνητικές πηγές, τονίζουν την επιτακτική ανάγκη να σταλεί πολιτικό μήνυμα από την αποψινή Σύνοδο προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ώστε με τη σειρά της να μπορέσει αυξήσει άμεσα τη ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στο τραπέζι έχει πέσει το σενάριο της αναβολής της πληρωμής των ομολόγων που λήγουν στο προσεχές διάστημα, το οποίο ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι προτίθεται να εξετάσει.

Άλλο σημείο τριβής είναι η συμμετοχή του ΔΝΤ, την οποία οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θεωρούν επιβεβλημένη.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, το έγγραφο που έχει διαβιβάσει το Eurogroup στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης για την Ελλάδα, φέρεται να τοποθετεί μεταξύ 82 και 86 δισ. ευρώ τις δανειοδοτικές ανάγκες της χώρας.

Πηγή ΕΡΤ1, Α Πρόγραμμα

Το κείμενο του προσχεδίου προτάσεων

Tετραμερής Τσίπρα, Μέρκελ, Ολάντ, Τούσκ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος