Το γερμανικό «φρένο» φυσικού αερίου — Μίχαελ Βασιλειάδης στην ΕΡΤ: «Oι προτάσεις μας δεν είναι κατά αλλά υπέρ της Ευρώπης»


Warning: Array to string conversion in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/content-single.php on line 56
Array

Βερολίνο — Ανταπόκριση Γιώργος Παππάς

Ένα σχέδιο δύο σταδίων και κόστους 96 δισεκατομμυρίων ευρώ προτείνει στη γερμανική κυβέρνηση η επιτροπή εμπειρογνωμόνων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Από τον Δεκέμβριο το κράτος να αναλάβει πλήρως τις προκαταβολές με βάση το όριο του Σεπτεμβρίου. Από τις αρχές Μαρτίου 2023 έως τα τέλη Απριλίου 2024, θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ ένα φρένο στην τιμή του φυσικού αερίου για τη βασική κατανάλωση με μια κρατικά εγγυημένη ακαθάριστη τιμή 12 σεντς ανά κιλοβατώρα. Η βασική ποσόστωση θα πρέπει να είναι το 80% της κατανάλωσης. Πάνω από αυτήν την ποσόστωση, θα πρέπει να ισχύουν οι τιμές της αγοράς.

Η ελάφρυνση που προτείνει η επιτροπή θα ανέλθει σε περίπου 96 δισεκατομμύρια ευρώ έως το τέλος Απριλίου 2024, όπως είπε ο συμπρόεδρος της Επιτροπής και πρόεδρος του Συνδικάτου Χημείας Άνθρακα και Ενέργειας «IG-BCE», Μίχαελ Βασιλειάδης. Η ελάφρυνση υπολογίζεται στα 25 δισεκατομμύρια ευρώ για τη βιομηχανία και περίπου 60 δισεκατομμύρια για τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Για τους μεγάλους βιομηχανικούς πελάτες, θα πρέπει να εφαρμοστεί ένα φρένο στην τιμή του φυσικού αερίου στην τιμή προμήθειας των 7 λεπτών από τον Ιανουάριο του 2023. Για άλλους πελάτες, από τον Μάρτιο του 2023 θα θεσπιστεί ανώτατο όριο τιμής 12 λεπτά ανά κιλοβατώρα για το 80% της κατανάλωσης συμπεριλαμβανομένων όλων των φόρων και εισφορών.

Παρουσιάζοντας τις προτάσεις της επιτροπής μαζί με την συμπρόεδρο, οικονομολόγο Βερόνικα Γκριμ και τον πρόεδρο του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών Ζίγκφριντ Ρούσουρμ, ο πρόεδρος του πανίσχυρου συνδικάτου Χημείας, Μίχαελ Βασιλειάδης υποστήριξε ότι «οι προτάσεις της επιτροπής «δεν στρέφονται κατά της Ευρώπης, αντίθετα είναι υπέρ της Ευρώπης».

Απαντώντας σε ερώτηση της ΕΡΤ για την κριτική που ασκείται από την πλειοψηφία των χωρών-μελών της ΕΕ στη Γερμανία για έλλειψη αλληλεγγύης και στρέβλωση του ανταγωνισμού στην ΕΕ με το πακέτο των ενισχύσεων, ο Βασιλειάδης σημείωσε ότι η επιτροπή συζήτησε σε βάθος το θέμα αυτό. «Η άποψή μας είναι ότι αυτά τα μέτρα βοηθούν τους γερμανούς ενοικιαστές, καταναλωτές και επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν την κρίση. Δεν είναι και δεν θα πρέπει να είναι επιδοτήσεις, οι οποίες τρόπον τινά θα ενίσχυαν την οικονομική παραγωγή εις βάρος της Ευρώπης».

Ο Βασιλειάδης σημείωσε ότι ούτως ή άλλως, «όλα τα μέτρα θα περάσουν από έλεγχο», εκτιμώντας ότι θα εγκριθούν. «Καταστήσαμε σαφές ότι θέλουμε για την Ευρώπη μία λύση αλληλεγγύης, στην οποία θα πρέπει να συμμετέχει και η Γερμανία. Αλλά, εάν δεν δώσουμε τίποτα στους Γερμανούς ενοικιαστές, στην Ελλάδα δεν θα έχουν πάλι τίποτα», σημείωσε ο κορυφαίος συνδικαλιστής. «Το γεγονός ότι εμείς βοηθάμε τους γερμανούς πολίτες, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να βοηθηθούν οι ευρωπαίοι πολίτες», τόνισε. Αλλά, «εάν η προσπάθεια αποτύχει και η Ευρώπη δεν βρει κάποια λύση, δεν θα είναι επίσης βήμα μπροστά».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος