Ολομέλεια Ευρωβουλής: Αποφασιστική δράση ενάντια στην ρωσική εισβολή και διαχείριση της ανθρωπιστικής κρίσης

Η συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία, έπειτα από την απρόκλητη επίθεση της Ρωσίας για 10η ημέρα, η ανησυχίες για την ασφάλεια χωρών στο ανατολικό τμήμα της Ένωσης, οι κυρώσεις και η επιπτώσεις του πολέμου αλλά και η ανθρωπιστική κρίση αποτελούν το κεντρικό θέμα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ξεκινά σήμερα Δευτέρα, υπο το φως της προσωρινής κατάπαυσης του πυρός, εδώ στο Στρασβούργο.

Ενδεικτικό της εγρήγορσης και αποφασιστικότητας που εκφράζει το ΕΚ για την καταπάτηση του διεθνούς δικαίου από την Ρωσία και της ανθρωπιστικής κρίσης που μαστίζει την Ουκρανία με επιθέσεις σε αμάχους είναι η συζήτηση ενός πρώτου απολογισμού των επιπτώσεων της ρωσικής εισβολής και η συζήτηση για τον τρόπο διαχείρισης του αυξανόμενου αριθμού Ουκρανών που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο.

Συγκεκριμένα αύριο Τρίτη το απόγευμα, η ολομέλεια θα συζητήσει με εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την επιδείνωση της κατάστασης των προσφύγων ως συνέπεια της ρωσικής εισβολής καθώς και την ενεργοποίηση της οδηγίας για την προσωρινή προστασία, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι Ουκρανοί θα απολαύουν προστασίας στην ΕΕ, με δικαίωμά προσωρινής διαμονής και της πρόσβασης στην εκπαίδευση και στην αγορά εργασίας.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες πάνω από 1.500.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα από τις 24 Φεβρουαρίου, οι περισσότεροι με κατεύθυνση γειτονικές χώρες.

Η κατάσταση ασφάλειας στην ΕΕ

Παράλληλα σε άλλη συζήτηση το πρωί της Τετάρτης, με τη συμμετοχή της Εσθονής πρωθυπουργού Κάγια Κάλλας, οι ευρωβουλευτές θα εξετάσουν τον ρόλο της ΕΕ σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο και την κατάσταση της ασφάλειας στην Ευρώπη μετά την επίθεση και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως οι περισσότερες χώρες της βαλτικής έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, την ίδια ώρα που το ΝΑΤΟ ενισχύει το δίχτυ ασφάλειας στα ανατολικά σύνορα της συμμαχίας.

Οι ανταλλαγές αυτές έπονται της έκτακτης συνόδου ολομέλειας που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 1 Μαρτίου, με την εξ αποστάσεως συμμετοχή του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντιμιρι Ζελενσκυ και του προέδρου του ουκρανικού κοινοβουλίου. Το Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο ζητά αυστηρότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας και νέες προσπάθειες για τη χορήγηση στην Ουκρανία καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας.

Απαγόρευση «χρυσών διαβατηρίων»

Το ΕΚ θα ζητήσει επίσης την απαγόρευση των προγραμμάτων «ιθαγένειας μέσω επενδύσεων» μέσω των οποίων υπήκοοι τρίτων χωρών (και Ρώσοι δισεκατομμυριούχοι) μπορούν να λάβουν τα λεγόμενα «χρυσά διαβατήρια», πράξη που σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είναι κατακριτέα από δεοντολογικής, νομικής και οικονομικής άποψης και ενέχει επίσης σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια της ΕΕ, υπονομεύοντας παράλληλα την ουσία της ευρωπαϊκής ιθαγένειας. Μάλιστα υπό το πρίσμα της επίθεσης του Πούτιν στην Ουκρανία, οι ηγέτες πολλών χωρών δεσμεύτηκαν να λάβουν μέτρα για τον περιορισμό της πρόσβασης σε «χρυσά διαβατήρια» όσων πλούσιων Ρώσων που διατηρούν δεσμούς με την κυβέρνηση.

Το ΕΚ θα καταθέσει επίσης πρόταση για έναν αυστηρό κανονισμό της ΕΕ, ο οποίος θα περιλαμβάνει κανόνες για μια εισφορά βάσει ποσοστού επί των επενδύσεων, για αυστηρούς ελέγχους του ιστορικού των αιτούντων, για προϋποθέσεις για τη φυσική τους παρουσία στην αντίστοιχη χώρα, καθώς και για ένα ολοκληρωμένο ρυθμιστικό πλαίσιο για τις δραστηριότητες των διαμεσολαβητών.

Καθεστώς κυρώσεων για καταπολέμηση ανάμιξης τρίτων χωρών

Το Κοινοβούλιο αναμένεται να δηλώσει επίσης ότι η έλλειψη ρυθμιστικού πλαισίου, κυρώσεων και ευαισθητοποίησης της ΕΕ επιτρέπει σε κακόβουλους ξένους δρώντες να παρεμβαίνουν στη δημοκρατία. Η Ειδική Επιτροπή για τις εξωτερικές παρεμβάσεις έχει καταρτίσει σειρά συστάσεων με στόχο την ενίσχυση των ικανοτήτων της ΕΕ, μεταξύ των οποίων ένα καθεστώς κυρώσεων για την καταπολέμηση της ανάμιξης τρίτων χωρών και της παραπληροφόρησης που προέρχεται από αυτές, ενημερωτικές εκστρατείες ευαισθητοποίησης σχετικά με αυτούς τους κινδύνους, αλλά και αυστηρότερους κανόνες για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που εργαλειοποιούνται στο πλαίσιο αυτό.

Οι ευρωβουλευτές προτείνουν επίσης να καταστεί δυσκολότερη η πρόσληψη επιφανών πρώην πολιτικών από ξένα συμφέροντα (π.χ ο πρωην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρεντερ στην Gazprom), να απαγορευτεί η χρήση λογισμικού κατασκοπείας όπως το Pegasus, καθώς και να βελτιωθεί επειγόντως η ευρωπαϊκή ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

Τα ψηφίσματα και οι ενέργειες του ΕΚ

Υπενθυμίζεται ότι η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα ανακοίνωσε πριν από λίγα 24ωρα μόλις την δημιουργία δομής που θα συγκεντρώνει τους βασικούς συνομιλητές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με ομολόγους των προέδρων των εθνικών κοινοβουλίων με στόχο να διατηρηθεί η ενότητα της ΕΕ και να δοθεί η καλύτερη δυνατή βοήθεια στην Ουκρανία προστατεύοντας τους δημοκρατικούς θεσμούς της που αντιμετωπίζουν υπαρξιακή απειλή.

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος