Ολοκληρώνονται οι παραστάσεις του Τραπεζίτη στο ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας – Η καλλιτεχνική διευθύντρια στο ertnews.gr

Ο Ιγκνάθιο Ντε Μοράλ έχει χαρίσει στον κινηματογράφο σενάρια όπως τη βιογραφία του «Λόπε δε Βέγα» και την «Κοιμώμενη Φωνή». Η καλλιτεχνική διευθύντρια του ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας Βαρβάρα Δούκα μεταφέρει θεατρικά το έργο του «Ο Τραπεζίτης».

«Ο Τραπεζίτης» καταγράφει αποσπασματικά την απαγωγή ενός αδίστακτου τραπεζίτη που σταδιακά γίνεται πλήρως χειριστικός στους απαγωγείς του εφαρμόζοντας το «διαίρει και βασίλευε». «Ο τραπεζίτης είναι ένα έργο που θέλαμε να κάνουμε από το 2018, όταν πρωτοανέλαβα το ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας ήταν πολύ σύγχρονο. Ήταν γραμμένο το 2015 και διαπραγματεύεται την οικονομική κρίση. Ήμασταν ακριβώς στο τέλος, υποτίθεται της κρίσης. Σε όλες τις χώρες του Νότου είχαμε ακόμα τον απόηχό της· οπότε είχαμε πάρα πολλά κοινά σημεία που βρίσκαμε ενδιαφέροντα για διαπραγμάτευση, όπως το τέλος των ιδεολογιών, τι συμβαίνει με τα συλλογικά κινήματα, τι γίνεται με την Ευρώπη του Νότου του Βορρά, τις ανισότητες κλπ» θα μας πει η καλλιτεχνική διευθύντρια.

Ολοκληρώνονται οι παραστάσεις του Τραπεζίτη στο ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας – Η καλλιτεχνική διευθύντρια στο ertnews.gr

Με ψυχολογικούς όρους, αυτός ο τραπεζίτης ελέγχει το σπίτι στο οποίο βρίσκεται φυλακισμένος, όπως θα έκανε ένας μάνατζερ σε μια τράπεζα. Είναι όμως ο μάνατζερ το πραγματικό πρόσωπο που έχει τη δύναμη ή απλά ένα ανδρείκελο που εξυπηρετεί την κοινωνική παράλυση με νούμερα, αριθμούς και όρους ευ ζην; Η χρονική συγκυρία όμως επέτρεψε μια διαφορετική ανάγνωση του κειμένου στην παρούσα στιγμή.

«Τώρα ήρθε η ώρα του τραπεζίτη μετά την πανδημία, για να πάρει ένα άλλο χρώμα, γιατί πραγματικά μπήκε πάρα πολύ έντονο το στοιχείο που δεν έχουμε προσέξει στην πρώτη ανάγνωση του τι είναι αλήθεια και τι είναι ψεύτικο · τι είναι fake news. Τι είναι πραγματικότητα και τι θεωρεί ο κόσμος πραγματικότητα», θα αναφέρει.

Το τρέιλερ της παράστασης:

Με κεντρικό χαρακτήρα που θυμίζει τον Φρανκ Εν Φέρτερ, σε ένα Αλμοδοβαρικό σύμπαν με σεναριακή δομή που παραπέμπει στο «σας παρακαλώ σκοτώστε τη γυναίκα μου», «Ο Τραπεζίτης» μεταμορφώνεται σε μια μελέτη για το social mobility, το cancel και celebrity couture σε εποχές που ακόμα πιο έντονα οι πολυεθνικές και το τραπεζικό σύστημα συνεχίζουν να έχουν τον τελευταίο λόγο.

Η Βαρβάρα Δούκα, με μεγάλη καλλιτεχνική πορεία σε Ελλάδα και εξωτερικό, βρήκε τη χρυσή τομή και ανέδειξε ταυτόχρονα τον προβληματισμό του κειμένου αλλά και το χιούμορ, αποδίδοντας τον με όρους εύπεπτης κωμωδίας, που αγκαλιάζει μύστες αλλά και παρατηρητές του καλού θεάτρου.

«Αυτές οι παραστάσεις για το ΔΗΠΕΘΕ της Κέρκυρας είναι μια προσφορά. Είναι πάρα πολύ καλό αυτό για έναν τόπο που είναι και λίγο απομονωμένος. Εμείς είμαστε στο βορειοδυτικότερο άκρο. Μην ξεχνάμε, είμαστε στα δυτικά σύνορα της χώρας. Η Κέρκυρα φημίζεται για το ότι θέλει καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, διψά για καλό θέατρο, επαγγελματικό θέατρο και αυτός είναι ο ρόλος του ΔΗΠΕΘΕ, οπότε φέρνοντας έναν μεγάλο πρωταγωνιστή και αξιοποιώντας και το δυναμικό των ηθοποιών εδώ στο νησί μας, που ζουν και δουλεύουν εδώ, πιστεύω ότι κάναμε ότι το καλύτερο πάντρεμα για να μπορέσουμε να επικοινωνήσουμε αυτό το έργο σε όλο το νησί». 

Ολοκληρώνονται οι παραστάσεις του Τραπεζίτη στο ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας – Η καλλιτεχνική διευθύντρια στο ertnews.gr

Σίγουρα αυτός «ο Τραπεζίτης» κερδίζει δύο φορές αφού μετά από δεύτερη παράταση, ολοκληρώνει σήμερα τις παραστάσεις στο ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας. Εκτός από τον Ζαχαρία Ρόχα που καταφέρνει με απλότητα να είναι σαρωτικός, άξια αναφοράς είναι η ερμηνεία της Αλεξάνδρας Παγιατάκη, που με μέτρο και αίσθηση του εσωτερικού ρυθμού χαρίζει τουλάχιστον δύο αξιομνημόνευτες σκηνές. 

* Ευχαριστούμε τον Γιώργο Κωτσάκο για την παραχώρηση του οπτικού υλικού και τον Απόλλων (Κωνσταντίνος) Μπόλλα για την παραχώρηση της φωτογραφίας της Βαρβάρας Δούκα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος