«Ταξιδεύοντας στην Ανατολική Μεσόγειο»

Μια έκθεση φωτογραφίας που ταξιδεύει τους επισκέπτες της σε μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, μια εκπαιδευτική… εκδρομή και γνωριμία με αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία, οικισμούς και τόπους, όπου έζησαν και έδρασαν ελληνικές κοινότητες στον χώρο της Ανατολικής Μεσογείου, φιλοξενεί ο «Ελληνικός Κόσμος».

Η έκθεση, με τίτλο «Ταξιδεύοντας στην Ανατολική Μεσόγειο», μέσα από το Ψηφιακό Αρχείο Ελληνικού Πολιτισμού του Θεόδωρου Κορρέ (ΑΠΘ), που οργανώθηκε από το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού (Θεσσαλονίκη) και παρουσιάστηκε το καλοκαίρι του 2015 στους χώρους του στο πλαίσιο της 5ης Biennale Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, αποτελεί ευγενική προσφορά του Μουσείου και θα φιλοξενηθεί στον εκθεσιακό χώρο του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» από τις 20 Ιανουαρίου έως το τέλος Φεβρουαρίου.«Ταξιδεύοντας στην Ανατολική Μεσόγειο»

Η έκθεση έχει σκοπό να προβάλει στο ευρύ κοινό μια σειρά από περισσότερο ή λιγότερο γνωστούς τόπους με έντονη παρουσία Ελλήνων διαχρονικά, καθώς επίσης και εκκλησιαστικά και κοσμικά μνημεία που έχουν διασωθεί μέχρι σήμερα, με κοινό χαρακτηριστικό τη θέση τους κατά μήκος της παράλιας ζώνης της Ανατολικής Μεσογείου. Αρθρώνεται σε επτά ενότητες, οδηγώντας τον επισκέπτη σε μία νοητή διαδρομή που έχει αφετηρία την περιοχή του βορειοανατολικού Αιγαίου, τα παράλια της Μ. Ασίας, και προχωρά στο νοτιοανατολικό τμήμα της λεκάνης της Μεσογείου, για να καταλήξει στη χερσόνησο του Σινά και την Αίγυπτο.

«Ταξιδεύοντας στην Ανατολική Μεσόγειο»

Ειδικότερα, στην πρώτη ενότητα  παρουσιάζονται τόποι και μνημεία από τις περιοχές της αρχαίας Αιολίδας και της Ιωνίας, περιλαμβάνοντας την Άσσο, το Αϊβαλί, την Πέργαμο, τη Σκάλα Βουρλών και τα Αλάτσατα. Στη δεύτερη ενότητα εντάσσονται ο Κιρκιντζές, η Έφεσος, η Πριήνη, τα Δίδυμα στην περιοχή της Ιωνίας και η Φιλαδέλφεια στην περιοχή της Λυδίας. Την τρίτη ενότητα αποτελούν το Λιβίσι, η Κέκοβα, τα Μύρα και η Φάσηλις από την περιοχή της Λυκίας. Η διαδρομή στη Μ. Ασία ολοκληρώνεται στο νότιο τμήμα της με την τέταρτη ενότητα της έκθεσης, στην οποία εντάσσονται η Αττάλεια, η Πέργη, η Σίδη (Παμφυλία) και το μοναστήρι του Alahan (Κιλικία). Ακολουθούν η ενότητα της Ιορδανίας, στην οποία προβάλλονται το Αμμάν, η Madaba, και η ενότητα με το όρος Σινά και την ονομαστή μονή της Αγίας Αικατερίνης. Η έκθεση ολοκληρώνεται με την έβδομη ενότητα που έχει θέμα την Αίγυπτο, παρουσιάζοντας τον ναό του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων στο Κάιρο και τη Βιβλιοθήκη της  Αλεξάνδρειας.

«Ταξιδεύοντας στην Ανατολική Μεσόγειο»

Οι φωτογραφίες συνοδεύονται από κειμενολεζάντες, ενώ πλαισιώνονται από κείμενα και χάρτες, στην αρχή κάθε ενότητας, με τις βασικότερες πληροφορίες για την ελληνική παρουσία διαχρονικά και τα έργα πολιτισμού του Ελληνισμού στις περιοχές αυτές.

Όπως αναγράφεται και στην ιστοσελίδα του Ψηφιακού Αρχείου: «Κοντά μισό αιώνα τώρα, ο ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας Θεόδωρος Κορρές απαθανατίζει με τον φωτογραφικό του φακό μνημεία της βυζαντινής, κλασσικής, ελληνιστικής και ρωμαϊκής εποχής. Το αποτέλεσμα είναι πράγματι εντυπωσιακό. Δεν ξέρει αλήθεια κανείς τι να προτάξει: την ποιότητα, την ποικιλία, την αισθητική ομορφιά, την εύλογη συγκίνηση που προκαλεί η θεματολογία των εικόνων».

Πληροφορίες:

Ωράριο λειτουργίας: timetable.hellenic-cosmos.gr

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»

Πειραιώς 254, Ταύρος

www.helleniccosmos.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος